Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşet

Kılıçdaroğlu, direnişin beşinci gününde Akbelen’de: Kömür yeraltında kalmalı

0

Muğla‘nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi’nde yer alan Akbelen Ormanı’nda, genişletilmek istenen kömür madeni için yeniden ağaç kesiminin başlamasına karşı direnişin beşinci gününde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet Akbelen’i ziyaret etti.

Kesime karşı, günlerdir ormanda mücadele eden vatandaşlar, Kılıçdaroğlu’nu “Direne direne kazanacağız” sloganı ile karşıladı.

CHP lideri, önce buradaki halkı dinledi; ardından da şunları söyledi:

“Sizi ve verdiğini mücadeleyi takip ediyorum. Buraya geliş nedenim davayı yeni öğrendiğim için değil, sizin derdinizi anlatmanıza imkan tanımak için… Benim Ankara‘da konuşmamın bir önemi yok, sizin burada konuşmanız önemli, sizin derdinizi anlatmanız önemli. Çünkü derdi yaşayan sizlersiniz, sorunu yaşayan sizsiniz, mağdur olan sizsiniz.

Bu ağaçlar 85 milyonun

“Bu ağaç, bu çam sadece sizin ağacınız değil, 85 milyonun ağacıdır bu ağaç… Bu ağacın ömrü bizden çok daha fazladır. Ama bu ülkede ormanda ne olduğunu, ormanda yaşamanın ne olduğunu, ekosistemi, bütün bunların hepsini bilen birisiyim.

Ağacı kestiğinizde suyu kesmiş olursunuz. Ağacı kestiğinizde tabiatı öldürmüş olursunuz. Ağacı kestiğinizde oksijeni bitirmiş olursunuz. Bütün dünya bunu biliyor ama bir avuç çete bunu bilmiyor. Ben boşuna mı beşli çete diyordum. Boşuna mı ‘Bu beşli çeteler milletin kanını emiyor’ diyordum. Bunun için söylüyordum.”

‘Tekrar geleceğim’

“Size sözüm söz, ben bu davayı sonuna kadar izleyeceğim. Ayrıca hukukçu milletvekillerimizi bu konuda görevlendireceğim.

Sanmayın ki sadece burada oluyor bunlar. Türkiye’nin hangi coğrafyasına gitseniz benzer olaylar var ama siz direndiniz, direniyorsunuz. Kemal kardeşiniz de yanınızda, hiç merak etmeyin. Sonuna kadar direneceğiz.

‘Kömür yeraltında kalmalı’

“Davalarınız hangi aşamada olduğunu da çok iyi biliyorum. AİHM’nin lehinize verdiği kararları da biliyorum. O kararların yeterince uygulanmadığını da biliyorum. Bunları ben değil, sizin dilinizden sizin ağzınızdan bütün dünyanın öğrenmesi gerekiyor.

Mısır’daki sağır sultanın da öğrenmesi gerekiyor. İnşallah öğrenirler. Televizyonlar, yayın organlarının bütün bunları anlatması lazım. Ben dilim döndüğü kadar anlatacağım.

Sizin sorununuz, bir dünya sorunudur. Güneş enerjisi varken o kullanılmıyor, onun yerine kömür, doğalgaz kullanılıyor. Çünkü şirketlere, birilerine para lazım. Onun da mücadelesini yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Kömür yerin altında değerli olarak kalacak, biz ağırlığı güneş enerjisine vereceğiz.

Beraber mücadele edeceğiz. Hepinize selamlarımı sunuyorum, hiç endişe etmeyin, sizin davanızın sonuna kadar yanında olacağım. Ben olacağım, milletvekillerimiz olacak, belediye başkanlarımız olacak. Hepimiz sizinle beraber ortak mücadele edeceğiz. Buraya tekrar geleceğim.”

Protesto: Arabaya değil barikata!

Konuşmasını bitiren Kılıçdaroğlu’nun kesim alanına gitmemesi üzerine halk tepki gösterdi. Ona yönelik “Arabaya değil barikata’ sloganları atan halk, daha sonra ‘Katil Limak Akbelen’den defol’ sloganları ile jandarma barikatına dayandı.

Tepkiler üzerine Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, kesim alanına gitti. Jandarma heyetin içeri girmesine izin verirken arkasından girmek isteyen halka cop ve biber gazı ile müdahale etti.

Akbelen’de kıyımın ve direnişin beşinci günü: Her saniye bir ağaç düşüyor!
‣ Termik santrali işçilerine Akbelen çağrısı: İşçinin yeri toprağı için direnen köylülerin yanıdır!
‣ Akbelen’den muhalefete çağrı: Devlet-Limak ortaklığıyla devam eden yok edişin önünde durun!
‣ İkizköylüler destek çağrısı yapmıştı: CHP heyeti yarın Akbelen Ormanı’na gidiyor
‣ Bakan Yumaklı’ya soru önergesi: Akbelen’de yaşananlardan haberdar mısınız?
‣ Akbelen’de milletvekilleri TOMAlı, biber gazlı müdahale sonrası oturma eylemine geçti
‣ Akbelen Ormanı’nda sabaha karşı testere sesleri: Maden için ağaç kesimine başlandı
‣ Akbelen’de ağaçları savunanlara cop, kalkan, biber gazlı jandarma müdahalesi: Gözaltılar var
‣ İkizköylü Esra Işık’tan kolluk kuvvetine: Gözüme bakamıyorsunuz çünkü gerçeği biliyorsunuz
‣ Akbelen’de köylülere ikinci saldırı: Tomalar kullanıldı, 65 yaşındaki kadın hastanelik oldu
‣ Akbelen’de son gelişmeler: İkizköylü kadınlar oturma eylemi başlattı
‣ Akbelen Ormanı’nda ekokırım: Jandarma barikatının ötesinde binlerce ağaç katledildi
‣ Akbelen’de doğa savunucularından ağaçlara sarılarak sivil itaatsizlik eylemi: Gözaltılar var

 

You may also like

Comments

Comments are closed.