Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Akbelen Ormanı’nda sabaha karşı testere sesleri: Maden için ağaç kesimine başlandı

0
Akbelen

Muğla‘nın Milas ilçesine bağlı İkizköy mevkiinde bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak Holding’e bağlı YK Enerji’nin maden ocağı için kesilmek istenen zeytinlikleri korumak için verilen iki yıllık mücadelenin ardından bugün (24 Temmuz) kesim ekipleri sabahın ilk ışıklarıyla ormana giriş yaptı.

Sabah 5.30’da jandarma ekiplerinin yanı sıra, Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler ve dört adet TOMA Akbelen Ormanı’na giriş yaparak barikat kurdu.

İkizköylüler, ormanı korumak isteyen köylülerin ve ekoloji aktivistlerinin ormana sokulmaması için geniş çaplı önlemler alındığını, telefon ve internet iletişimini engellemek için bölgeye sinyal kesiciler yerleştirildiğini kaydetti.

Akbelen Ormanı

Bir an önce Akbelen Ormanı’ndaki ablukanın kaldırılmasını ve kesim kararının durdurulmasın talep eden İkizköylüler, tüm ekoloji aktivistlerini Akbelen Ormanı’na desteğe çağırdı.

İkizköylüler ayrıca tüm kamuoyunu Akbelen Ormanı’na desteğe ve bugün Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı‘ya Akbelen Ormanı’ndaki kesimi durdurması ve ormanın kömür madenine tahsisi iznini geri çekmesi için çağrı yapmak adına, saat 11.30’da Ankara‘da Tarım ve Orman Bakanlığı binası önünde buluşmaya davet etti.

Köylüler, jandarma ekiplerinin oluşturduğu barikatın önünde ormanı ve köylerini koruma mücadelesine devam ediyor.

Akbelen Ormanı

‘Akın akın gelin’

İkizköy Kardok Derneği Başkanı Nejla Işık, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“5:30’da jandarmalar müdahalede bulundu. Alana askerlerle sardılar. Evlerimizin yanını dahi tuttular. Telefonlarla hiç kimseye ulaşamadık, mesaj atamadık. Ören’de, Beçin’de, Çamköy’de yol kesimleri var, buraya insanların gelmesini engellemeye çalışıyorlar. Kesime başladılar, motor testere seslerini duyuyoruz. Ne olur buranın çığlığına ses verin, buraya yığılın, buraya akın akın gelin. İki senedir burada ormanımız gitmesin kesilmesin diye nöbet tutuyoruz. Bugün birlik beraberlik içinde olmak zorundayız. Bu ormanı korumak zorundayız. Bir ağaca muhtaçken bu iklim krizinde, gıda krizinde, burada onlarca ağaç kesiliyor, katliam var burada! Ne olur yetişin ne olur!”

‘Böyle mi koruyor devlet ormanlarını?’

Nejla Işık, şunları söyledi:

“Telefonlarımız engellenmiş, Akbelen Ormanı’ndayız. Bir sürü askeri getirdiler yine yığıldılar karşımıza. ‘Kim muhatap’ diyoruz, ‘Konuşalım’ diyoruz komite sözcümüz, ben, oradaki arkadaşlar.. Hiç kimse karşımıza çıkıp bir şey demiyor yine, her zamanki gibi, iki sene önceki gibi… Akbelen ormanı kesecekler. Bu hangi vicdana, hangi insafa sığar? Her yer yanarken, her yerde yangınlar çıkarken, ‘İnsanlar için bir ağaç bin oksijen’ derken, ‘Ağaçlarımızı koruyalım’ diye yollara levha asarken, böyle mi koruyor devlet ormanını? Köylü koruyor burada! Köylü dört senedir köylü koruyor burada! Jandarmayı şimdi köylünün karşısına dikti. Herkes buraya koşsun, ne olur. İki senedir Akbelen diye herkes sesimizi duydu. Şimdi birlik olma ve Akbelen Ormanı’nı koruma zamanı. Bugün burada büyük bir katliam yapılacak. Bu katliamın yapılmasına ne olur izin vermeyin, ne olur!”

Akbelen Ormanı

‘Müdahale olacağını düşünüyoruz’

İkizköylü ekoloji aktivisti Esra Işık da Yeşil Gazete‘ye yaptığı açıklamada “Orman ekipleri kesime başladılar. Testere sesleri duyuyoruz, nöbet alanından dinliyoruz. Bizi ormana almıyorlar; her yere barikat kurdurlar” dedi.

Henüz nöbet alanındaki aktivistlere herhangi bir müdahalede bulunulmadığını belirten Esra Işık, bölgede çok sayıda TOMA olması nedeniyle “Muhtemelen müdahale olacak, gücümüzü toplamaya çalışıyoruz” dedi ve konuya duyarlı herkesi Akbelen Ormanı’na çağırdı.

Işık, “Evlerimizin yanında jandarmalar dolaşıyor. Kendi evlerimizin yanında bile ekipler var. Hem alanı tuttular, hem evlerimizin yanlarını tuttular; resmen bizi kontrol altına, baskı altına almaya çalışıyorlar” dedi.

“Burada çok büyük bir katliam yapılacak, bunun önünü açmaya çalışıyorlar” diyen Esra Işık, “Her yer yanıyor, Muğla’nın da birçok yeri yanıyor. Son kalan ormanlarımıza sarılmamız gerekirken sırf birileri üç kuruş daha fazla para kazansın diye [orman] katledilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

Işık, “Biz ne olursa olsun Akbelen Ormanı’nı da köyümüzü de terk etmeyeceğiz” diye ekledi.

Akbelen’e ağıt

İkizköylülerden Aytaç Yakar, doğup büyüdükleri köydeki ormanda kesime başlanması nedeniyle Akbelen Ormanı için bir ağıt yakarak Limak Holding’in nesillerdir kendilerine yuva olan ormanı yok etmesine tepki gösterdi.

Ne olmuştu?

Akbelen Ormanı’ın 740 dönümlük bölümündeki ağaçlar, Limak Holding ve İÇTAŞ ortalığıyla kurulan YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlayacak maden ocağı açmak için kesilmek isteniyor. Şirketin bunun için gerekli izinleri de almış ve ocak ÇED Yönetmeliği’nden muaf tutulmuştu ancak İkizköylüler, çevre aktivistleri ve hukukçular karara itiraz etti. Kesimleri önlemek için 22 Nisan’da başlatılan nöbet sürüyor.

Geçen yaz, Türkiye‘nin Ege ve Akdeniz sahilleri başta olmak üzere pek çok bölgesinde çıkan yangınlardan etkilenen Muğla‘da, bölge halkı yangınlara müdahale ederken, şirket tarafından yangın bahanesiyle 105 ağaç kesilmiş; İkizköy halkının direnmesi üzerine jandarma sert müdahalede bulunmuştu.

Maden ocağına karşı, KARDOK Derneği‘nin açtığı davalarda Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi ve Muğla 1’inci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Muğla Valiliği de kömür taşıma bandının yapımını durdurdu.

Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için  Akbelen Ormanı’nın kesim izninin iptali için açılan davada mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti 7 Eylül 2021’de bölgede keşif gerçekleştirmişti.

7 Eylül 2021: Akbelen’de ilk keşif

İlk keşif sırasında Murat Yüksel isimli hakimin davacı avukatlara ‘ruh hastası’ diyerek hakaret etmesi,  hem bölgedeki hukukçular hem de aktivistler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Bölgede ilk yapılan keşifte hakimin avukatlara  hakaret etmesi nedeniyle  avukatlar Arif Ali Cangı,  İsmail Hakkı Atal ve Şiar Rişvanoğlu reddi hakim başvurusunda bulunmuştu.

1 Mart 2022: Akbelen’de ikinci bilirkişi keşfi

İkinci inceleme öncesi Resmi Gazete‘de yayınlanan maden  yönetmeliğindeki  değişiklikle birlikte tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarında madencilik faaliyetlerinin önü açılmıştı. Sosyal medyada yankı uyandıran değişiklik, #ZeytinİçinAdalet ve #AkbelenİçinAdalet etiketleriyle birçok paylaşım yapılmıştı.

Kömür madeni açılmak istenen Akbelen Ormanı’nda protestolar eşliğinde bilirkişi incelemesi

Bilirkişi keşfi sonrası, İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı şöyle demişti:

“Daha önceki keşifte hakarete uğramıştık, yok sayılmıştık. İtirazlarımız üzerine keşif tekrar edildi. Şu anki işletilen maden sahasının alanı ne hale getirdiğini gösterdik bilirkişilere.”

Bilirkişilerden dördü kömürün bölgeye geri dönülmez zararlar vereceği görüşünü verirken; ikisi ekolojik yıkım olacağını ancak enerji ihtiyacı nedeniyle madene açılması gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

Üçüncü bilirkişi raporu

Akbelen’de üçüncü bilirkişi raporu da 24 Kasım 2022’de çıktı. Akbelen Ormanı’nda üçüncü kez yapılan bilirkişi keşfinden madencilik şirketinin lehine, Akbelen Ormanı için nöbetine devam eden İkizköylüler’in aleyhine bir karar çıktı.

Raporda bir önceki keşiflerin aksine “Madencilik yapılabilir” yönünde bir sonuç çıktı. İkizköylüler bilirkişi heyeti hakkında suç duyurusunda bulundu.

Rapor ormanın kömür madenciliğine açılabileceğine uygun olduğu konusunda kanaat bildirdi. İkizköy Çevre Komitesi, bilirkişi raporuna gerçeği yansıtmayan bilgiler içerdiğini belirterek itiraz etti.

You may also like

Comments

Comments are closed.