Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Akbelen’den muhalefete çağrı: Devlet-Limak ortaklığıyla devam eden yok edişin önünde durun!

0
Akbelen

Muğla‘nın Milas ilçesindeki İkizköylülerin iyi yılı aşkın bir süredir çadır nöbetiyle Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji‘ye ait kömür madeninin genişletilmesine karşı koruduğu Akbelen Ormanı‘nda ağaç kesimi devam ederken, ormanı savunanlar muhalefet partilerine seslenerek ekokırıma dur demeye çağırdı.

Ekoloji savunucuları tarafından yayımlanan ortak açıklamada “Bizler Akbelen Ormanı’nda yaşayanlar, ormanı savunanlar; Akbelen Ormanı’nın başta Anayasa olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeye aykırı olarak kesilmesine karşı ormanımızı, yaşamımızın kaynağını geçtiğimiz Pazartesi gününden beri savunuyoruz” denildi.

Aktivistler, 2005 yılında alınan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı ve Muğla 1’inci idare Mahkemesi‘nde konuya ilişkin dava halen devam etmesine rağmen kesimin tüm hızıyla devam ettiğini vurguladı.

Doğa savunucuları, “Bu süreçte defalarca orantısız güç, hak ihlali darp ve şiddetle karşı karşıya kaldık ve önümüzdeki günlerde de kalmaya devam edeceğiz” dedi ve ekledi:

Zaman ormanımız, canımız, yaşamımızın kaynağı için çok hızlı ilerliyor. Yaptığımız hesaplamalara göre eğer orman bu hızla yok edilmeye devam ederse en geç 31 Temmuz’da tamamı yok edilmiş olacak.

Akbelen

‣ Akademisyenlerden Akbelen açıklaması: Yakan, yıkan, yok eden yangınlar değil sistemdir
‣ Ekoloji savunucuları ve vekillerden Orman Bakanına çağrı: Akbelen’de kesimi durdurun

‘Zamların kaynağını konuşmak için TBBM göreve çağrılmalı’

Muhalefet partilerinin zamları konuşmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ni (TBMM) göreve çağırdığını ve halkı zor durumda bırakan zamların görüşüldüğünü hatırlatan aktivistler, “Şimdi sırada zamların temel kaynağı olan çiftçinin, üreticinin, köylünün, meraların, suyun, zeytinin korunması için TBMM’yi acilen göreve çağırmak var” dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Akbelen ormanı savunması iki yılı geçen savunması ile ülkemizde bir semboldür. Akbelen düşerse yarın Kazdağları, Karadeniz, Sinop, Akkuyu, Kırklareli düşer. Ülkemizin biyolojik çeşitliliğinin, tarım alanlarının, su havzalarının teker teker yok edilmesi ülkemizi küresel iklim krizine karşı daha kırılgan bir hale getirirken, çiftçiyi, üreticiyi, köylüyü daha büyük çıkmazlara sürükler.

Akbelen
‣ Akbelen’de milletvekilleri TOMAlı, biber gazlı müdahale sonrası oturma eylemine geçti
‣ Türk Toraks Derneği: Akbelen’de halkın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı elinden alınıyor

‘Ağaçlara sarılarak, TOMAların önünde durarak yok edişe dur diyelim’

Akbelen Ormanı’nın savunucuları, TBBM’de oturumlarda ihtiyaç olan milletvekili sayısının onda birinin bile mücadelede aktivistlerle birlikte olmasının devlet-Limak ortaklığı ile devam eden “yok edişin” önünde durulmasını sağlayacağını aktardı.

Muhalefet partilerinin tüm kollarına konfor alanlarından çıkarak Akbelen’deki ağaç kıyımına karşı mücadeleye destek olma çağrısı yapan ekoloji aktivistleri, şunları kaydetti:

Tüm muhalefet partilerini, il, ilçe örgütleri ve tüm milletvekillerinin salt çoğunluk halinde konfor alanlarını terk ederek bizlerle birlikte gerekirse ağaçlara sarılarak, TOMAların önünde durarak bu yok edişe aktif eylemsellik ile dur demeye davet ediyoruz.

‣ Akbelen Ormanı’nda sabaha karşı testere sesleri: Maden için ağaç kesimine başlandı
‣ Akbelen’de ağaçları savunanlara cop, kalkan, biber gazlı jandarma müdahalesi: Gözaltılar var
‣ İkizköylü Esra Işık’tan kolluk kuvvetine: Gözüme bakamıyorsunuz çünkü gerçeği biliyorsunuz
‣ Akbelen’de köylülere ikinci saldırı: Tomalar kullanıldı, 65 yaşındaki kadın hastanelik oldu
‣ Akbelen’de son gelişmeler: İkizköylü kadınlar oturma eylemi başlattı
‣ Akbelen Ormanı’nda ekokırım: Jandarma barikatının ötesinde binlerce ağaç katledildi
‣ Akbelen’de doğa savunucularından ağaçlara sarılarak sivil itaatsizlik eylemi: Gözaltılar var

You may also like

Comments

Comments are closed.