Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

İkizköylü Esra Işık’tan kolluk kuvvetine: Gözüme bakamıyorsunuz çünkü gerçeği biliyorsunuz

0
Akbelen

Muğla Milas‘ta bulunan ve son iki yıldır İkizköylülerin çadır nöbetiyle koruduğu Akbelen Ormanı bu sabah Limak Holding‘e bağlı bir kömür madeninin genişletilmesi için ağaç katliamına sahne oldu.

İkizköylülerin ve ekoloji savunucuların son dört yıldır korumak için mücadele ettiği Akbelen Ormanı’na gelen çok sayıda jandarma, barikatlar oluşturarak ağaç kesimi yapılan yere köylülerin girişini engelledi.

Sabah erken saatlerde başlayan ağaç kesimi halen devam ederken, jandarma İkizköylülere ve ekoloji savunucularına cop, kalkan ve biber gazı ile müdahalede bulundu.

Köylüler, olayda başından yaralanan kişilerin de aralarında olduğu yaralılar olduğunu ve Avukat İsmail Hakkı Atal ve İkizköy Çevre Komitesinden Hasan Yorulmaz ve Muğla Çevre Platformu’ndan (MUÇEP) Fidan Eroğlu‘nun da aralarında bulunduğu sekiz kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

‘Bu ormanlar iki senedir yaşıyorsa bizim sayemizde’

Jandarmanın müdahalesinin ardından 23 yaşındaki İkizköylü ekoloji aktivisti Esra Işık, jandarmaya hitaben yaptığı konuşmasında köylü kadınların yaşamı savunmak, ağaçları yaşatmak ve İkizköy’ü nefessiz bırakmamak için mücadele ettiğine işaret ederek “Bunca sene yaptıkları her şey bu yüzdendir. Bu yüzdendir bu şiddete karşı koydukları. Yeter artık!” dedi.

Işık, şu sözlerle devam etti:

Avukatımızı gözaltına aldınız. Arkadaşlarımızı gözaltına aldınız. Ya siz kimi kimden koruyorsunuz, neyi neyden koruyorsunuz! Bu ormanlar iki senedir yaşıyorsa bizim sayemizde. Her yerde orman yangınları varken buraya kesime girdiler ya! Kesime girdiler; biz savunduk, biz koruduk. Bu ağaçlar hâlâ ayaktaysa bizim sayemizde. Bu topraklar hala varsa bizim sayemizde. Siz kimi kimden koruyorsunuz? Burada toprağına sahip çıkan köylüler var, köylüler! Bunlar sizin ananız, bacınız… Siz bunlara el kaldırıyorsunuz! Bunlara sıkıyorsunuz o biber gazını.

‘Gözüme bakamıyorsunuz çünkü gerçeği biliyorsunuz’

Esra Işık, konuşurken gözlerini yerden kaldırmadan dinleyen kolluk kuvvetine “Gözüme neden bakmıyorsunuz gözüme? Gözüme bakamıyorsunuz çünkü gerçeği biliyorsunuz. Hepiniz gerçeği biliyorsunuz, hepiniz!” diye konuştu.

“Bakın, burada bir yanlış var” diyen Işık, “Bu yanlıştan dönülmesi lazım. Burada toplanan bunca insan var; bunca köylü var toprağına sahip çıkmaya çalışan. Bu cesareti gösteren o kadar köylü var. Gelmişsiniz bu köylüye, bu yaşlı insanlara el kaldırıyorsunuz ya! Yerlerde sürüklemediğiniz kaldı ya. Ya cop vuruyorsunuz, biber gazı sıkıyorsunuz!” diyerek sözlerini sürdürdü.

‘Bu bir yaşam mücadelesi..’

Biber gazı ile müdahale edildiği sırada köylüler arasında KOAH hastalarının da bulunduğuna vurgu yapan Işık, şunları söyledi:

“Burada KOAH hastası insanlar var. Neden KOAH hastası? Burada termik santraller var, kömür yüzünden… Bu yüzden bu mücadele. Bu bir toprak mücadelesi, bu bir orman mücadelesi, bu bir yaşam mücadelesi. Ya nolur artık sesimiz duyun. Avukatımızı serbest bırakın, arkadaşlarımızı serbest bırakın. Kesimi durdurun artık! Yangına müdahale edin, kesimi yapanları savunmayın be artık!”

‣ Akbelen Ormanı’nda sabaha karşı testere sesleri: Maden için ağaç kesimine başlandı
‣ Akbelen’de ağaçları savunanlara cop, kalkan, biber gazlı jandarma müdahalesi: Gözaltılar var
‣ Akbelen’de köylülere ikinci saldırı: Tomalar kullanıldı, 65 yaşındaki kadın hastanelik oldu
‣ Akbelen Ormanı’nda ekokırım: Jandarma barikatının ötesinde binlerce ağaç katledildi
‣ Akbelen’de doğa savunucularından ağaçlara sarılarak sivil itaatsizlik eylemi: Gözaltılar var
‣ Akbelen’de gözaltına alınanlar serbest bırakıldı: Ormanı korumaktan başka dava yok
‣ Ekoloji savunucuları ve vekillerden Orman Bakanına çağrı: Akbelen’de kesimi durdurun

You may also like

Comments

Comments are closed.