Karadeniz’deki Rumey lehçesi, Antik Yunanca ile kardeş mi?

Antik Yunan dönemine ait mitolojik hikayeler ve efsaneleri duymayan yoktur ama Zeus ve Afrodit gibi meşhur Yunan tanrılarını anlatmakta kullanılagelen bu dil, belki de 2 bin yıldır konuşulmuyor.

Türkiye’nin Karadeniz kıyısında dağlık bir bölgede konuşulan bir Yunan lehçesinin, Antik Yunan ozanı Homeros ve filozof Platon’un şiirlerinde ve yazılarında kullandıkları türden olabileceği söyleniyor.

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nin yürüttüğü bir araştırma, bu lehçeyle antik Yunan dili arasındaki bağların, düşünülenden daha da güçlü olabileceğini ortaya koydu.

BBC muhabiri Maddy Savage’ın aktardığına göre dil uzmanları, bulguları dilbilimi açısından bulunmaz bir fırsat olarak niteliyor.

Yunan tarihçiler de pek sevilen edebiyat ve mitolojilerinin canlı bir örneğini bulmuş olabilecekleri dolayısıyla heyecanlılar.

Yapısal benzerlikler

Türkiye’nin kuzeydoğusundaki dağlık bölgede, “Rumey” diye anılan lehçeyi konuşanların sayısı, beş bini geçmiyor.

Araştırmayı yapan doktor Ioanna Sitaridu’nun büyük büyük dedeleri de bu topraklardan geliyor.

Sitaridu, alan çalışmasının sonuçlarından bir kısmını geçen sene içerisinde yayınlamış, ama bu hafta çalışmalarına ilişkin yayımladığı yeni bir video kayıt, dilbilim severlerin dilinden düşmüyor adeta.

Zira Sitaridu’nun araştırması, Rumey lehçesinin, Antik Yunanca, Helenistik ve erken Ortaçağ Yunancasıyla bazı yapısal benzerlikler taşıdığını ortaya koyuyor.

Sitaridu “Dilin evrimleşmesi doğal bir süreç ve bunu durduramayız ama bazı olağanüstü koşullarda bazı antik özellikler korunabiliyor – Rumeyce heyecan verici. Bu lehçede bazı eski yapısal özelliklere dahi rastlanıyor” yorumunda bulundu.

Sitaridu’nun bahsettiği eski özellik, mevcut modern Yunan lehçelerinde rastlanmayan mastar eki…

Sitaridu, bu lehçenin Karadeniz’de hayatta kalmasını, Mübadele sonrası Yunanca konuşan Müslümanların bölgede yaşamaya devam etmelerine izin verilmesine bağlıyor.

Rumey lehçesinin bazı yeni yapısal özellikleri de Türkçe’ye dayanıyor.

Kökeni ne olursa olsun Rumey, kaybolma tehlikesi altındaki lehçelerden biri.

Doktor Sitaridu, çok az gencin öğrenmeye meraklı olduğu bu lehçeyi çalışmalarıyla yaşatabilmeyi umuyor. (BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

Beyşehir Gölü’ndeki Çeçen Adası satılığa çıkarıldı: Metrekaresi 310 TL

Konya'daki tek ada olan Çeçen Adası 550 dönüm büyüklüğünde. Hayvancılık ve tarım yapılan adanın bedeli ise 165 milyon lira civarında.

Ordu’da maden arama sondajına karşı miting çağrısı: Yaylalarımıza dokunma!

Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu, Ordu-Perşembe'de maden arama sondajına karşı 13 Ekim'de yaylada miting düzenleyecek. 

Lapseki’de madenin ‘kapasite artırımı’ için yapılan keşfe bölge halkı alınmadı

Yöre halkı, Çanakkale Lapseki'de çinko, bakır ve kurşun madeni ile atık depolama tesislerinin kapasite artırımına verilen ÇED olumlu kararına dava açmıştı.

Batı Karadeniz halkı, madene karşı bir arada

Zonguldak-Alaplı'da verilen IV. Grup maden arama ruhsatı, Devrek, Çaycuma, Devrek ve Akçakoca'yı da etkileyecek. Bir araya gelen köylüler, yaşam alanlarına sahip çıkma sözü verdi.

EN ÇOK OKUNANLAR