KadınManşetTürkiye

25 Kasım’a günler kala: Erkek devlet şiddetine karşı sokağa

0

Kadınlar ve LGBTİ+’lar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde sokaklara çıkmaya hazırlanıyor. Türkiye’de son yıllarda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 25 Kasım ve Onur Ayı kapsamında gerçekleştirilen yürüyüş ve etkinliklere yasaklamalar getiriliyor.

Kadın ve LGBTİ+’lar yıllardır Taksim’de yürütülmüyor. Bunun aksine Cihangir ve Karaköy caddelerine kaymış olan yürüyüşlerden artık polisin sert müdahaleleri, polis bariyerleriyle kapatılmış Taksim Meydanı görüntüleri geliyor. Cuma günü (25 Kasım) gerçekleştirilecek yürüyüşün toplanma yeri olarak da yine Taksim işaret ediliyor. Yürüyüş 19.00’da Taksim Tünel’de gerçekleştirilecek. Günler öncesinden yürüyüş için hazırlanan kadınlar, sokaktaki reklam panolarına kadına yönelik şiddete ilişkin yazılamalar yapıyorlar.

‣İstanbul Sözleşmesi davası: Burada köle mi yoksa yurttaş mı olduğumuza karar vereceksiniz 

Yarının Türkiyesi’nde İstanbul Sözleşmesi ve LGBTİ+lar yok
‣Kadınlar istihdamda, mecliste ve akademide erkeklerin gerisinde bırakıldı 

27 Kasım’da Kadıköy

Kadın Meclisleri tarafından yapılan açıklamada ise “Türkiye’de ve dünyada kadınlar özgür yaşayacak” sloganıyla 27 Kasım Cumartesi günü saat 15.00’da Kadıköy’de buluşmak üzere çağrı yapıldı.

‣İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün erkek şiddeti raporu
‣Kadınlardan Anayasa değişikliği tepkisi

Erkek devlet şiddetine karşı sokağa!’

25 Kasım Kadın Platformu tarafından yürüyüşe ilişkin yapılan çağrı da da şu ifadelere yer veriliyor:

“Kadına yönelik şiddete karşı, erkek devlet şiddetine karşı şimdi değilse ne zaman? 25 Kasım’da değilse hangi gün? Biz geliyoruz! Erkek devlet şiddetine karşı sokağa!”

Türkiye’de kadınlar erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybediyor, fiziksel ve psikolojik şiddet görüyor, emek sömürüsüne maruz kalıyor, seks işçiliğine zorlanıyor, taciz ve tecavüze uğruyor. Kadın mücadelesinin bir sonucu olarak ortaya konan veriler Türkiye genelindeki kadına yönelik şiddetin boyutunu gözler önüne seriyor.

Kadının konumunu ve iktidar tarafından sürekli ortaya atılan “aile”, “çocuk” ve “anne” gibi kavramlarla kadının yaşamının nasıl sınırlandırıldığına ve ataerkil bir düzen içerisinde ikincil vatandaş olarak konumlandırılıyor olmasına karşı olan, Türkiye’de öne çıkan kadın hareketi gruplarından biri, adını “kadın cinayetleri”nden alıyor.

‣’Kadın mevzularında kadınların konuşturulmayıp bıyıklı erkeklerin lafa atlaması sinir bozucu’
‣2021 Türkiye’sinde kadın bütün ekonomik kıstaslarda uzak ara geride 

13 Nisan’da kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürütmek suçlamasıyla açılan fesih davasının hedefinde olan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’nin açıkladığı verilere göre geçen ay 34 kadın erkekler tarafından katledildi, 26 kadının ölümü ise şüpheli. Ekimde öldürülen 34 kadının yüzde 6’sının koruma kararı vardı. Kadınların yüzde 53’ü evli olduğu erkek tarafından, yüzde 59’u kendi evinde öldürüldü.

Kaynak: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu

bianet’in Erkek Şiddeti Çetelesi’ne göre; 2022’nin ilk on ayında erkekler, 280 kadını öldürdü.

Erkekler 131 kadını taciz etti, 205 çocuğu istismar etti, 675 kadına şiddet uyguladı, 25 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 386 kadını seks işçiliğine zorladı. 2022’nin ilk on ayında 159 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansırken, erkekler, yılın ilk dokuz ayında en az 36 çocuğu öldürdü.

İstanbul Sözleşmesi’nden ilk çekilen ülkede, Türkiye’de kadınlara, lgbti+’lara dönük saldırılar sürerken, mücadelemiz de isyanımız da büyüyor”  denilerek sokaklara çıkılacak 25 Kasım öncesinde ülkenin dört bir yanında bildiriler dağıttı.

Kampüslerde 25 Kasım için pankartlar hazırlanıyor:

Kaynak: Twitter

25 Kasım çağrıları sosyal medya üzerinden yapılmaya devam ediliyor. 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.