İnsan Haklarıİstanbul SözleşmesiManşet

Çekya Senatosu İstanbul Sözleşmesi’ni onaylamadı

0

Çekya Senatosu, uluslararası alanda kadına yönelik şiddetle mücadelede referans olarak kabul edilen İstanbul Sözleşmesi‘ni onaylamama kararı aldı.

Parlamentonun üst kanadındaki temsilciler, sadece iki oy farkıyla sözleşmeye ‘hayır’ diyerek, Çekya’yı sözleşmeyi iç hukuki düzenlemelerine dahil etmeyen azınlıktaki Avrupa ülkeleri arasında bıraktı.

Senatodaki yedi  saat süren oturumda, 71 senatörden 34’ü sözleşmeye evet derken, sözleşmenin kabul edilmesi için gereken 36 oya ulaşılamadı.

Çekya, İstanbul Sözleşmesi’ni 2016 yılında imzalamış fakat onaylamayı ertelemişti.

Senato’dan gelen karar Çek Cumhuriyeti’nin 2016’da imzaladığı sözleşmeden çekilmesi anlamına gelmiyor. Bu adım için Meclis‘in de sözleşmeyi reddetmesi gerekiyor.

Ülkedeki muhafazakar kanat, anlaşmaya karşı çıkarak toplumda kadın ve erkek arasındaki “geleneksel rollerden” vazgeçilmesine karşı çıkıyor ve onaylayan ülkelerde şiddetin azalmadığını iddia ediyor.

19 büyükelçilikten hükümete'İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyin' çağrısı - Yeşil Gazete

“Uluslararası bir rezalet”

Euronews’in aktardığına göre Başbakan Petr Fiala hükümeti ise Senato‘dan çıkan karara tepki gösterdi. Reddin ülkenin şiddetle mücadelesini ve mevcut yasaları etkilemeyeceğini söyleyen Fiala, yasanın ileride onaylanması için daha geniş bir tartışma ortamına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Avrupa İşleri Bakanı Martin Dvorak ise sözleşmenin reddedilmesini “uluslararası bir rezalet” olarak nitelendirdi.

‣2023’te en az 315 kadın öldürüldü, 248 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu
‣İstanbul Sözleşmesi Avrupa Birliği üyesi 27 ülkede yürürlüğe girdi
‣6284 pazarlığı: Bakan Yanık’tan ‘Tartışmaya açılması dahi kabul edilemez’ yanıtı

78 baro başkanından ortak açıklama: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz - Yeşil Gazete

Ev sahibi ülke Türkiye de sözleşmeden çekilmişti

11 Mayıs 2011’de İstanbul‘da imzaya açıldığı için ‘İstanbul Sözleşmesi’ ismiyle anılan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”ni imzalayan ve onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu.

Türkiye, tüm mücadelelere ve karşı çıkışlara rağmen, ev sahipliğini yaptığı sözleşmeden 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile çekilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.