KadınManşet

Yurdun dört bir yanında kadınlar şiddete, cinayete, sömürüye, eşitsizliğe ‘hayır’ dedi

0

Türkiye‘nin birçok kentinde kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında erkek şiddeti, emek sömürüsü, eşitsizlik ve yaşadıkları sorunlara karşı sokaklarda, meydanlarda ve kampüslerde bir araya geldi.

Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere İzmir, Antalya, Diyarbakır, Manisa, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Urfa, Mardin, Bolu, Şırnak, Artvin ve birçok ilde düzenlenen yürüyüşlerde kadınlar cinayetler, patriyarka, cezasızlık, sömürü ve erkek şiddeti karşıtı kitlesel eylemler gerçekleştirdi.

Polisin tüm engelleme çabalarına rağmen gerçekleşen eylemlerde bazı kentlerde gözaltılar oldu. Bazı kentlerde ise valiliğin yasak kararına rağmen kadınlar alanlara çıktı.

Şırnak’taki eylemde 21 kişi gözaltına alındı birçok kentte kadınlar polis tarafından engellenmek istendi.

Fotoğraf: Asena Tunca / BirGün

İstanbul

Megakentte yürüyüş Mecidiyeköy Meydanında başladı. Kadınların toplanmasına engel olmaya çalışan polis, barikat kurarak yolu kapattı. Kadınlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganı attı. Polis, Mecidiyeköy’de Harbiye kavşağından başlayarak Şişli Camii‘ne kadar uzanan Halaskargazi Caddesini kapattı. Kadınlar, ıslık, alkış ve sloganlarla polisin engellemesini protesto etti.

BirGün‘ün aktardığına göre, Taksim’de de dün sabahtan itibaren polis ablukası vardı. Kadınların miting yapacağı alanın etrafı polis barikatları ile kapatıldı ve seyyar bir polis merkezi kuruldu.

“Failler evde, iş yerinde, sokakta erkek-devlet şiddetin karşı kadınlar bir arada mücadelede” pankartı açan kadınlar, polis barikatının kısmi olarak kalkmasıyla birlikte Büyükdere Caddesinden Taksim istikametine doğru yürüyüşe geçti. Cevahir AVM‘den Osmanbey istikametine giden yol ise polis tarafından kapatıldı. Barikatın açılmaması üzerine kadınlar açıklamalarını burada gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Asena Tunca / BirGün

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde kadınlar olarak bir aradayız, isyandayız!

Birlikteyiz, çünkü bizim gücümüz ve umudumuz birbirimizde. Birlikteyiz, çünkü yan yana geldiğimizde; sokaklarında katledilmediğimiz, enkazlarında ölmediğimiz, yurtlarında İstismar edilmediğimiz, iş yerlerinde ve ailelerde sömürülmediğimiz; eşit, özgür, şiddetsiz ve sömüsürüz bir dünyayı yaratabileceğimizi biliyoruz.

Her birimiz için özgür bir yaşam kurana dek mücadelemiz bitmeyecek. Geceler bizim, sokaklar bizim, meydanlar bizim!”

Yürüyüşten bazı kadınlar, Beşiktaş‘a geçti. Bu sırada polislerden bazıları, kadınlara müdahale etmeye çalıştı. Komitenin araya girmesiyle polis müdahalesi engellendi. Polis, küçük gruplar halinde geçişlere izin verdi.

Fotoğraf: Havva Gümüşkaya / BirGün

Ankara

Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla yüzlerce kadın Kolej Meydanında bir araya gelerek Sakarya Caddesine yürüdü. Yağmura rağmen Sakarya Caddesine kadar yürüyen kadınlar sık sık “Kadın cinayetleri politiktir”, ” Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı.

Filistin’e destek mesajlarının yazılı olduğu pankartlar ile yürüyen kadınlar, siyasi tutsak kadınların fotoğraflarını da taşıdı. Açıklamayı Mukaddes Aygan okudu.

AKPMHP ittifakının kadınların yaşam hakkını korumak bir yana kadın mücadelesinin kazanımlarına dönük saldırılarını arttırdığına dikkat çeken Aygan; iktidarın İstanbul Sözleşmesinden çekilmesi ardından yeni hedefinin Anayasa değişikliği, 6284 sayılı kadına yönelik şiddetle mücadele yasası, nafaka düzenlemesi ve aile arabulucusunu da içeren Medeni Kanun’da değişiklikler olduğuna vurgu yaptı.

Açıklamada ayrıca, iktidarın kamusal alanları ve özellikle eğitimi siyasal İslamcı politikalarla kuşattığına dikkat çekilerek, “Tarikatların ve cemaatlerin karanlığına teslim olmayacağız” denildi.

İzmir 

İzmir’de kadınlar Alsancak‘ta bulunan Kıbrıs Şehitleri Caddesinde buluşarak yürüyüşe başladı.

İzmir Kadın Platformu tarafından Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“6284 sayılı yasa, nafaka hakkımız gasp edilmeye, boşanma hakkımız engellenmeye, çocuk istismarı aklanmaya, medeni kanun değiştirilmeye çalışılıyor. Evde, okulda, sokakta, iş yerlerinde ve adliyelerde mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Açıklamada ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği ve kadınların yoksullukla boğuşurken eve mahkûm edildiği vurgulandı.

Dersim

Dersimli kadınlar Sanat Sokağında toplanarak Seyit Rıza Meydanına yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Nefrete inat yaşasın hayat”, “Kadına şiddet suçtur” ve “Gülistan Doku nerede?” sloganları atıldı.

Seyit Rıza Meydanında yapılan basın açıklamasını Dersim Kadın Platformu üyesi Fatoş Taşkale okudu. Taşkale, AKP iktidarında kadınlara yönelik yaşanan sistematik saldırılara dikkat çekti.

Açıklamada “Gülistan bulunana kadar davanın takipçisiyiz” ifadelerine yer verildi.

Dersimli kadınlar, “Yolumuzu aydınlatanlar direniş tarihin yazanlardır” dedi.

Fotoğraf: X

Diyarbakır

Diyarbakır’da valilik yürüyüşü yasakladı. Buna karşın Kayapınar ilçesinde bulunan Dünya Kavşağında bir araya gelen kadınlar, burada bir yürüyüş düzenledi.

DKDER’in bildirdiğine göre kentte kadına yönelik şiddete karşı yürümek isteyen kadınlara polis müdahalesiyle karşılaştı. En az üç kadın işkenceyle gözaltına alındı. Haber takibi yapan gazeteciler darp edildi, kameraları kırıldı.

Şırnak

Şırnak kent merkezinde 25 Kasım eylemine müdahale eden polis, kadınları şiddet uygulayarak gözaltına aldı.

Polisler, aralarında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Zeynep Durgut ve Ömer Akın, Jinnews muhabiri Rozerin Gültekin‘in de bulunduğu 21 kişiyi gözaltına aldı.

Fotoğraf: MA

Gözaltına alınan bazı kadınlar arasında HDP‘li Silopi Belediye Eşbaşkanı Adalet Fidan, HEDEP Şırnak İlçe Eşbaşkanı Elfesya Nas, aktivist Güler Tunç, DBP Cizre İlçe Eşbaşkanı Zilan Yaman, yerine kayyım atanan Şırnak Belediye Eşbaşkanı Songül Erden, HDP Şırnak İlçe Eşbaşkanı Evin Erden, HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Asuman Külter ve Songül Küçük‘ün bulunduğu öğrenildi.

Gözaltına alınanlar İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Artvin

Artvin‘in Hopa ilçesinde bir araya gelen kadınlar, “Erkek şiddetine, gericiliğe, yoksulluğa, savaşa karşı sokaktayız” pankartı ile yürüyüş gerçekleştirdi.

Kadınlar ellerinde “AKP’den hesabı kadınlar soracak” ve “Şiddet, yoksulluk kaderimiz değil” yazılı dövizler taşıdı.

Kocaeli

Kocaeli‘nin Gebze ilçesinde bir araya gelen Gebze Kadın Platformu üyeleri, “Karanlığa karşı dayanışma var” yazılı pankartla yürüdü.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Gebze’deki Corning Kablo grevindeki kadınları ziyaret etti.

Fotoğraf: @ArzuCerkezoglu / X

Çerkezoğlu, Corning Kablo’da grevde olan @lastikis1949 üyesi kızkardeşlerimizle beraberiz: Haklarımıza sahip çıkacak, kadın dayanışmasını ve örgütlü mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.

Giresun

Giresun‘da bir araya gelen kadınlar, “Filistinli kadınlar yalnız değildir” ve “Savaşa, şiddete yoksulluğa karşı barışı hayatlarımızı ve haklarımızı savunuyoruz” yazılı pankartlar taşıyarak yürüyüş gerçekleştirdi.

Sivas

Sivas’ta Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu vesilesiyle açıklama yaptı.

Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen KESK üyeleri sık sık “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadın yaşam özgürlük “, “Jin jiyan azadi”, ” Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganları attı.

Antalya

Antalya Kadın Platformu, Aydın Kanza Parkından Cumhuriyet Meydanına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Sağanak yağışa rağmen yapılan yürüyüşe çok sayıda kadın katıldı.

Muğla

Fotoğraf: @datcakadinplt / X

Muğla‘nın Datça ilçesinde de kadınlar şiddete ve cinayetlere son verilmesi çağrısıyla sokaklarda buluştu. Kadınlar, “Katledilen kadınları aklınıza mıh gibi kazıyacağız. Adaleti sağlayacağız” sözü verdi.

Datça Kadın Plaftormu, sosyal medya platformu X üzerinde yaptığı paylaşımda “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde Datça’da sokaklarda, meydanlarda kadın cinayetlerine, erkek şiddetine sessiz kalmayacağımızı haykırdık” ifadelerini kullandı.

Mersin

Fotoğraf: Mersin Mercek

Mersinli kadınlar, erkek devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa, nefrete karşı mücadeleyi büyütmek için sokağa çıktı.

Mersin Kadın Platformu‘nun çağrısıyla Kushimato Sokağında bir araya gelerek Özgecan Aslan Barış Medyanına yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte “Erkek şiddetine, savaşa ve yoksulluğa karşı mücadeleyi büyütüyoruz”, “Kutsal aileniz bir yalan”, “Adalet sarayı kadınların mezarı” yazılı pankart ve dövizlerin taşındığı yürüyüşte, “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Tayip kaç kaç, kadınlar geliyor”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” ile Türkçe, Farsça, Arapça ve Kürtçe “Jin, jiyan, azadî” sloganları atıldı.

Denizli

Fotoğraf: @Denzlitoplumsal / X

Denizli’de sokağa çıkan kadınlar hayatlarından, haklarından, özgürlüklerinden, örgütlü mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini yineledi.

Adana

Adana’da düzenlenen yürüyüşte, “Kadına karşı şiddet uygulayan failler hakkında etkili ve caydırıcı cezalandırma yoluna gidilmeli ve cezasızlık politikalarından vazgeçilmelidir” denildi.

Eskişehir

Fotoğraf: @eskkadinmeclisi / X

Eskişehir Kadın Meclisi tarafından kadın mücadelesini büyütmek amacıyla düzenlenen yürüyüşe onlarca kadın katıldı.

Kadınlar, “İntihar denileni şüpheli bırakmayacağız, kadın cinayetlerini durduracağız” sözü verdi.

Van

Fotoğraf: @SesVanSubesi / X

Van‘da gerçekleştirilen yürüyüşte “Jin, jiyan, azadi ile özgürlüğe doğru” şiarlı kampanyalarını sonlandıran kadınlar, bu yüzyılı kadın devrim çağına dönüştürmek için mücadeleyi, örgütlülüğü gerçekleştirme çağrısı yaptı.

KESK Van Kadın Meclisi, “Savaşa, Şiddete, Yoksulluğa Karşı; Barışı, Hayatlarımızı ve Haklarımızı Savunuyoruz! ” şiarıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.