Editörün SeçtikleriKadınManşetVideo

[8 Mart] Sera Kadıgil: Kadın mevzularında kadınların konuşturulmayıp bıyıklı erkeklerin lafa atlaması sinir bozucu

0

Yeşil Gazete olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında her gün bir kadınla 8 Mart’ı ve kadın gündemini konuştuğumuz serimizin son bölümünün konuğu CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu CHP Grup Sözcüsü ve Avukat Sera Kadıgil‘di.

Kadına yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulmasının kabul edilmesi hakkında değerlendirilmelerde bulunan Kadıgil, böyle bir komisyonun kurulmasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Ancak çıkan sonuçların dikkate alınıp alınmayacağı konusunda şüpheleri olduğunu kaydeden Kadıgil, “Halk yararına bir şey geldiğinde elbette bunu desteklemekle mükellefiz. Çıkan sonuçlar ve sonuçların ne derece değerlendirmeye alınıp alınmayacağı konusunda benim soru işaretlerim var” dedi.

Görüşmeler sırasında Kadıgil’in AKP’li Hülya Nergis’e “Kadına yönelik şiddet ile ilgili sözleriniz doğru ise sizi KEFEK’ten istifaya davet ediyorum” demesine, AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Kadıgil’e cevap vermişti.

“Böyle bir günde herhangi bir bıyıklıyla muhatap olmak istemiyorum” diyen CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, kendisine Hülya Nergis’in cevap vermesini istediğini dile getirmişti.

Programda bu tartışmaya da değinen Kadıgil, “Kadın mevzularında kadınların konuşturulmayıp yerine bıyıklı erkeklerin lafa atlıyor olması gerçekten sinir bozucu” ifadelerini kullandı. Kadıgil, Meclisin son derece erkek bir yer olduğunun ve sürekli cinsiyetçi dile maruz kaldıklarının da altını çizdi.

Hükümetin LGBTİ+ politikaları

Hükümetin LGBTİ+ politikalarına da değinen Sera Kadıgil, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın Başbakanlığı zamanında çok açık LGBTİ+ bireylerin savunulması gerektiği, haklarının insan hakları olması gerektiği yönünde beyanları olduğunu hatırlattı.

Kadıgil, “Bir insanın sadece özenerek ya da görerek LGBTİ+ olunabileceği düşünülüyorsa bence kendisiyle yüzleşmesi gereken çok nokta vardır” dedi.

Bir insanın sadece varoluşundan ötürü suçlu ilan edilmesi ve hedef gösterilmesinin hukuka aykırı olduğunu söyleyen Sera Kadıgil, “Hem çok çirkin, hem hukuka aykırı hem çok tehlikeli. Bütün LGBTİ+’larla dayanışma içindeyim” dedi.

‘Toplumsal cinsiyet rolleri yıkılmalı’

Türkiye’deki toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusuna da dikkat çeken Kadıgil, toplumsal cinsiyet rollerinin mutlaka yıkılması gerektiğini ifade etti:

Bugün kadınlar bu kadar ayrımcılığa maruz kalıyor, öldürülüyor. Bu ülkede 2 milyon 800 bin kadın okuma-yazma bilmiyor. 3 milyon kadının bir ilkokul diploması bile yok. Her dört kadından biri istihdama katılabiliyor, hepimizin sırtına ev işi ve çocuk bakımı yüklenmiş durumda.

Ondan sonra da iş hayatında erkeklerle eşit şekilde rekabet etmemiz, erkek diliyle söylüyorum ‘bileğimizin hakkıyla’ bazı şeyleri almamız bekleniyor yüzsüzce. Bu toplumsal cinsiyet rollerin mutlaka yıkılması gerektiğini düşünüyorum.”

Uzun zamandır feminist mücadele veren biri olmadığını, bu konuda da özeleştiri verdiğini söyleyen Sera Kadıgil, “Ben biraz geç uyandım ama iyi uyandığımı düşünüyorum. Beni ve benim gibi bir sürü kadını uyandırdıkları için kadın hareketine bir teşekkür borçluyum.” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.