Manşetİstanbul SözleşmesiKadınLGBTİ+Türkiye

‘Yarının Türkiyesi’nde İstanbul Sözleşmesi ve LGBTİ+lar yok

0

Bugün altı partinin katılımıyla imzalanan “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni“nde İstanbul Sözleşmesi‘ne geri dönülmesi vaadi ve LGBTİ+ haklarına ilişkin düzenlemelerin yer almaması sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekti.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi tarafından oluşturulan metinde temel hak ve özgürlüklere ilişkin başlıklarda LGBTİ+’lardan bahsedilmezken, yaklaşık bin kişinin izlediği toplantıya hiçbir LGBTİ+ örgütü de davet edilmedi.

Salonda İstanbul Sözleşmesi tepkisi

Metnin kadına şiddetin önlenmesine ilişkin  maddelerinin okunması sırasında İstanbul Sözleşmesi‘nden bahsedilmeyince salonda bulunan kadın örgütleri, “İstanbul Sözleşmesi!” diye bağırarak tepki gösterdi.

Metnin ilgili bölümünde “Kadına yönelik şiddetle etkin şekilde mücadele edilecek, şiddetin önlenmesi adına uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat hükümleri etkili şekilde uygulanacaktır” cümlesi yer alırken, İstanbul Sözleşmesi’nin adı verilmedi.

Ayrıca metinde “Temel hak ve özgürlükler; dil, din, mezhep, ırk, cinsiyet, siyasi ve sosyal aidiyet farkı gözetmeksizin tüm insanlar için güvenceye kavuşturulacak ve iç hukukumuz uluslararası standartlarla uyumlu kılınacaktır” cümlesi yer almasına rağmen LGBTİ+ ların haklarına dair herhangi bir düzenleme de öngörülmedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarlarının ilk haftasına İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacaklarını söylemiş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de “Yeniden ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!’ diyebiliriz. Yeter ki vazgeçmeyelim” açıklaması yapmıştı. Deva Partisi Kadın Kolları, sözleşmeden çıkılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararını dava etmişti.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu daha önce sözleşmeyi savunurken “Sözleşmede hiçbir yerde LGBTİ dahil, Türkiye’yi temel ahlaki meselelerde müeyyide altına sokan bir madde söz konusu değil” yorumu ile gündeme gelmişti. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise “İstanbul Sözleşmesi’ni kabul etti Türkiye. Ne oldu? Kadına şiddet on misli arttı. Sadece kanunlar çıkararak değil toplumda gerekli adımları atmalıyız. Aileyi korumadan kadına şiddeti önleyemezsiniz. Aile toplumun çekirdeği temeli” demişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.