Köşe Yazıları

İstanbul Yeryüzü Pazarı’na kavuşuyor. Sadece bir pazar değil… – Tümay İmamoğlu

0

Dünyanın en büyük beşinci, Avrupa’nın en büyük şehri İstanbul’un nüfusu artmaya devam ediyor. Kentsel dönüşümler, mega projeler şehrin nüfus yoğunluğunu hızla arttırıyor. 3 köprü değil 13 köprü yapılsa rahatlamayacak bir şehir havasına büründü dünya başkenti  İstanbul. Özetle, İstanbul yoruldu, İstanbul artık taşıyamıyor, İstanbul kendine yetemiyor…

Taşıma kapasitesini bu kadar aşmış bir kentin insanlarının da sağlıklı gıdalarla buluşması her geçen gün daha zorlaşıyor. Fast food zincirlerinin sayısı hızla artıyor, Avm’ler kentin her yanını sarıyor, bakkalların yerini bile ulusal marketler alıyor.

Slow Food: İyi, Temiz, Adil Gıda

Tüm bu olumsuz gelişmelerden uzak ama şehrin 800 km2 lik alanını ormanlarıyla, tarım alanlarıyla kaplayan ve genelde akla beziyle ve deniziyle gelen Şile de ise durum biraz farklı. İstanbul’un oksijenini sağlayan, suyunu temin eden Şile yeni bir role soyunuyor.
İtalya’dan yayılmaya başlayan Slow Food hareketinin “İyi,Temiz,Adil Gıda ” felsesefini  benimseyen bir avuç insanın bir araya gelmesiyle farklı projelere imza atılmaya başlanmış. Kendi conviviumlarını kurmakla işe başlayıp Şile’deki doğal ürünler pazarını  “Yeryüzü Pazarı” olarak tescillemeyi ilk hedef olarak koymuşlar.

57

T.C. Şile Kaymakamlığı, Şile Belediyesi, Şile Turizm Kültür ve Tanıtma Derneği, ve Biovacık Derneği’ni olarak ortak bir protokole imza atılmış. Pazar için ziraat, gıda mühendisleri, veterinerler, zabıta, turizm uzmanları, belediye personeli ve üreticilerden oluşan pazar komisyonu 2 yılı bulan bir çalışma içine girmiş ve sonuç olarak 21 Haziran pazar günü yepyeni bir alanda Şile Doğal Ürünler Pazarı’nın açılışını yapıyorlar. Şile’nin 57 köyünden gelen üreticiler kendi ürünlerini aracısız kendileri satarak tüketiciyle buluşturacak. Bu projenin bir sonraki ayağı ise Ekim ayında İtalya’dan gelecek olan komisyonun “Yeryüzü Pazarı” ünvanını resmen vermesi olacak.

Şile de yerel birlikteliğin sağlanarak ortak bir proje üretiliyor olması diğer bölgelere örnek olacak bir çalışma. Slow Food Şile Palamut Birliği’ nden detayları öğrenince proje daha da anlam kazanıyor. Nedir bu Yeryüzü Pazarı ( Earth Market) ? Ne farkı vardır diğer pazarlardan ?

Yeryüzü Pazarı ( Earth Market)

56

Slow Food hareketinin bir ürünü olan Yeryüzü Pazarı ile Türkiye ilk olarak Foça’da tanıştı. Foça’dan yayılan fast fooda ,endüstriyel gıdaya karşı olan bu hareket İstanbul’a ulaştı. Şile otoyolunun genişlemesiyle, yeni ulaşım imkanlarıyla iyi, temiz, adil gıdaya istanbullu artık çok uzak değil. Slow Food Şile Palamut Birliği bu çalışmalarının organik pazarlarla, semt pazarlarıyla karıştırılmasını istemiyor.

58EARTH MARKETS sadece kendi ürettikleri ürünleri satan çiftçilerden oluşan uluslararası pazar ağıdır.

EARTH MARKETS’de Slow Food’un İYİ, TEMİZ, ADİL GIDA ilkesine uygun olarak üretilmiş ürünler bulunur.

EARTH MARKETS’de sadece mevsimsel, yöresel ve sürdürülebilir tarım metotları ile üretilmiş ürünler bulunur.

EARTH MARKETS’de fiyatların ulaşılabilir olmasına dikkat edilir.

EARTH MARKETS’de  üretici ve tüketici doğrudan diyalog kurarak ürününün kalitesi hakkında bilgi verir ve sorumluluğunu alır.

EARTH MARKETS sadece satış yeri değil, tadım yerleridir.

EARTH MARKETS de ürün ve üreticilere uluslararası yer değiştirme imkanı sağlanmaktadır.

Slow Food  felsefesini benimseyen üreticilerin ürünlerini sergilediği çiftçi pazarları dünyada yaygınlaşıyor. Bayrağı eline alan Şile, Foça’nın yaktığı ateşin diğer ilçelere de yayılmasını sağlamak istiyor. Tüketicilerin katkısıyla gerçekleştirilen bu pazarlar yerel üreticilerin çevresel olarak sürdürülebilir yöntemlerle ürettikleri sağlıklı ve kaliteli ürünleri uygun fiyatlarla tüketiciyle buluşturduğu sosyal buluşma noktaları. Bu üreticiler bir yandan da yerel gıda kültürünü koruyor, yenen bitkilerin çeşitliliğine ve ıslah çalışmalarına katkıda bulunuyorlar.

Şile’li birlik üyeleri “Ne yiyorsak o’yuz” diyorlar   ve Slow Food Şile Palamut Birliği’ne tüm gıda dostlarını davet ediyorlar.

İyi; yerel kültürümüzün bir parçası olan taze, lezzetli ve mevsimsel beslenme tarzı ve benimsiyoruz.

Temiz; çevreye, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen gıda üretim ve tüketimi, destekliyoruz.

Adil; tüketicilerin satınalma gücünü aşmayan ve ufak ölçekli üreticiler için adil bir düzenden yanayız…

Facebook : https://www.facebook.com/silepalamutbirligi?ref=hl

Tümay İmamoğlu

 

Tümay İmamoğlu

Şile Turizm Kültür ve Tanıtma Derneği Y.K. Başkanı
Slow Food Şile Palamut Birliği Üyesi

You may also like

Comments

Comments are closed.