Hafta SonuManşetTarım-Gıda

İstanbullular, ilk “Yeryüzü Pazarı”nız için Pazar günü Şile’ye bekleniyorsunuz

0

İstanbul’un ilk Türkiye’nin ikinci yeryüzü pazarı 21 Haziran Pazar günü Şile’de kuruluyor.

Yeryüzü Pazarı ne demektir, Organik Pazar’dan farkı var mıdır, İstanbullular bu Pazar’a nasıl gelebilir vb soruların yanıtını almak üzere Şile Turizm Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı ve aynı zamanda Slow Food Şile Palamut Birliği üyesi Tümay İmamoğlu ile konuştuk.

53

Şile Yeryüzü Pazarı

Yeryüzü Pazarı’nın sertifika şartı aramadığını belirterek sözlerine başlayan İmamoğlu, yerelliğe de bu pazarlarda çok önem verildiğini söyledi. Şile Yeryüzü Pazarı’nda diğer yeryüzü pazarlarında olduğu gibi 40 km şartı bulunduğunu söyleyen Tümay pazarda yer alan tüm ürünlerin o yerin 40 kmlik bölgesi içinden gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu yöntem ile Yeryüzü Pazarı’ndaki tüm ürünler Şile’li çiftçilerin kendi ürettiklerinden oluşacak. Her üretici pazarda kendi ürettiği ürünü satmak durumunda, kesinlikle aracıya ya da satış işleminin başka birinin üzerine devrine izin yok.

2 yıldır bu pazarın kurulması için çalıştıklarını söyleyen Şile Slow Food Palamut Birliği üyesi Tümay İmamoğlu, Şile Belediyesi’nin, Kaymakamlığın, Ziraat ve Tarım Müdürlüklerinin tüm bu süreçte kendilerine her türlü desteği verdiğinin de altını çizdi.

Şile’ye bağlı 57 köyde yeryüzü pazarına hazırlık çalışmalarının da yapıldığını ve pazarda satış yapacak üreticiler sözleşme imzalandığını kaydeden İmamoğlu, çalışmaları şu şekilde özetledi,

“Yeryüzü Pazarı ile ilgili köylülere eğitim verdik. Hibrid tohum yerine atalık tohum kullanılması gerektiğini aktardık. Köylere ziyaretler gerçekleştirdik. Hijyen eğitimi ve sertifikilandırma süreci hakkında bilgilendirmede bulunduk.

Peynir, terayağı ve yoğurt gibi ürünler,n daha önce evde hiçbir denetlemeye tabi tutulmadan yapılıp pazara getirilmekte iken şu an için her köyde bulunmasa bile birkaç köyde gıda imalat belgesi alınması amacıyla tesisler oluşturduk. Köy ekmeği yapan köylüler de artık bu tesislere getiriyor ekmeklerini”

56

Yeryüzü Pazarında 54 stand bulunacağını da belirten Tümam İmamoğlu, bu standların yerleşim durumunu ise kura ile tespit ettiklerini kaydetti. Her 4 ayda bir pazara ürün getiren çiftçilerin denetlenceğini de kaydeden İmamoğlu, “Pazarda bir sorun yaşamamak için cezai yaptırımlar da uygulayacağız. Mazeretsiz olarak 3 defa pazara gelmeyenin sözleşmesi iptal edilecek.” dedi.

Yeryüzü Pazarı’nın bir slow food hareketi eylemi olduğunun da altını çizen İmamoğlu, Ekim ayında İtalya’dan gelecek bir ekibin pazarda incelemeler yaparak Şile’deki pazarı Dünya Yeryüzü Pazarları listesine dahil etme ile tescil işlemlerine karar vereceğini de aktardı. Türkiye’de bundan önce Foça’da kurulan Yeryüzü Pazarı geçtiğimiz yıl ekim ayında Yeşil Gazete’den de haberini verdiğimiz üzre en iyi yeryüzü pazarı seçilmişti.

Nasıl gidilir?

55

Yeryüzü Pazarı için önlük dikiminde iken kendisine ulaştığımız Tümay İmamoğlu’na İstanbulluların Şile Yeryüzü Pazarı’na nasıl ulaşabileceklerini de sorduk.

Kendi araçları ile gitmek isteyenler için güzergah, Ümiraniye – Çekmeköy – Şile yolu

Toplu taşıt kullanmayı tercih edenler ise 139 hat numaralı Üsküdar – Şile otobüsünü veya 139T hat numaralı Ümraniye Tepeüstü – Şile otobüsünü kullanabilirler.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.