Dünyaİnsan HaklarıManşet

İsrail Lahey’de savunma yapıyor: Soykırımı biz değil, Hamas yaptı

0

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının Soykırım Sözleşmesi‘ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı‘nda açtığı davanın duruşmasına ikinci gününde devam ediliyor.

Güney Afrika, duruşmanın ilk gününde kanıtlarını sunup 23 bini aşkın Filistinlinin öldürüldüğü Gazze’deki saldırıların durması için ihtiyati tedbir talep etmişti.

İsrail’in ‘soykırım’ suçlamasıyla Adalet Divanı’nda yargılanmasına başlandı

Dışişleri Bakanlığı’nın hukuk danışmanı Tal Becker, İsrail adına yaptığı açılış konuşmasında Güney Afrika’nın “çarpıtılmış bir olgusal ve hukuki tablo” ortaya koyduğunu öne sürdü; “Hamas ‘toptan bir katliam’ gerçekleştirmiştir. Dün açılan dava 7 Ekim olaylarını görmezden gelmiştir” dedi.

Savunmasında “İsrail’in Hamas’a karşı meşru müdafaa” hakkını kullandığını belirterek soykırım suçlamasını reddeden ve kendilerine yönelik suçmalamarı Hamas’a yönelten Becker, “Hamas’ın İsrail’e karşı soykırım yapmak istediğini” öne sürdü.

Soykırım suçunun kilit unsuru olan ‘bir halkı tamamen veya kısmen yok etme niyetinin” Gazze’ye saldırılarında söz konusu olmadığını ileri süren İsrailli hukukçu, her iki taraftan da sivillerin çektiği büyük acıların “Hamas’ın stratejisinin sonucu olduğunu” savundu. Becker, “Eğer soykırım eylemi varsa, bunlar İsrail’e karşı gerçekleştirildi. Hamas İsrail’e karşı soykırım niyeti taşıyor” dedi.

Güney Afrika’nın Gazze’deki saldırıların derhal durdurulması yönündeki talebinin reddedilmesini de isteyen İsrailli hukukçu, bu ülkeyi “İsrail’in doğuştan sahip olduğu kendini savunma hakkının engellenmeye ve İsrail’i savunmasız bırakmaya çalışmakla” suçlayadı, ülkesinin hukuka saygılı davrandığını  ileri sürdü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da duruşma öncesi yaptığı açıklamada Hamas’ı “insanlığa karşı suç işleyen cani teröristler” olarak tanımlamış; ülkesi hakkındaki iddiaları reddederek İsrail’in kendini savunma hakkından söz etmişti.

ABD’den İsrail’e destek

7 Ekim’deki Hamas saldırılarının ardından İsrail’in Gazze’deki saldırılarına koşulsuz destek veren ABD ise  “soykırım” davasında da Tel Aviv’in yanında durduğunu açıkladı.

Günlük basın brifinginde konuyu değerlendiren  Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail aleyhindeki “soykırım” suçlamalarının temelsiz olduğunu düşündüklerini ve bu suçlamanın çok ağır bir eylem olduğunu belirtti.

İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları sırasında sivillere zarar vermeme veya sivil kayıplarını azaltma konusunda daha hassas olması gerektiğini birçok kez dile getirdiklerini belirten Kirby, buna karşın Gazze’de bir “soykırım” olduğuna inanmadıklarını vurguladı.

Türkiye, Brezilya, Ürdün, Bolivya, Venezuela, Malezya ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi birçok ülke ve örgüt ise Güney Afrika’nın İsrail’e karşı başlattığı hareketi destekliyor.

Duruşma dün olduğu gibi bugün de canlı olarak yayınlanıyor. 

Mahkemeden hangi kararlar çıkabilir?

İsrail’in sözlü savunmasının ardından Uluslararası Adalet Divanı, Tel Aviv yönetiminin Gazze’deki tüm askeri faaliyetlerini durdurmasına dair taleple ilgili karar verecek.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın aktardığına göre; Divan aynı zamanda Güney Afrika’nın soykırım iddiaları ile ilgili davanın esastan görüşülüp görüşülmeyeceğine de karar verecek.

Bu İsrail açısından büyük önem taşıyan bir karar. Çünkü, soykırım ya da diğer suçlamalar konusunda Uluslararası Adalet Divanı’na yalnızca bir kez başvuru yapılabiliyor. Eğer Güney Afrika, Gazze’de soykırım yapıldığına ilişkin yeterince kanıt sunmazsa, İsrail bir daha soykırımla suçlanamayacak.

Soykırımla ilgili davaların karara bağlanması uzun yıllar sürebildiği için Güney Afrika, süreç devam ederken “İsraillilerin Filistinlileri öldürmesini durduracak” önlemler almasını; İsrail’i “soykırım yapmamaya, soykırımı önlemeye ve soykırımın faillerini cezalandırmaya” zorlamak için geçici bir tedbir uygulanmasını istiyor.

Telep edilen ihtiyati tedbirler ise şu şekilde:

  • Gazze’deki askeri operasyonları derhal durdurması,
  •  Kontrolü altındaki herhangi bir grup tarafından, Gazze’deki herhangi bir askeri operasyonu ilerletecek adımlar atmaması,
  • Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli tüm makul tedbirleri alması,
  • Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesi kapsamına giren her türlü eylemden kaçınması,
  • Yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giysi dahil olmak üzere insani yardıma erişiminin sağlaması,
  • Soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atması,
  • Soykırımın delillerini muhafaza etmesini ve bu amaçla gelen uluslararası görevliler ve diğer yetkililerin Gazze’ye erişimini engellememesi,
  • Verilen tedbirleri uyguladığına ilişkin Divan’a düzenli rapor sunması,
  • Davayı zorlaştıracak veya uzatacak eylemlerden kaçınmasına hükmetmesi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.