DünyaManşet

İsrail’in ‘soykırım’ suçlamasıyla Adalet Divanı’nda yargılanmasına başlandı

0

Güney Afrika Cumhuriyeti‘nin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD/ICJ) açtığı “soykırım” davasının ilk duruşması  bugün (11 Ocak) Lahey’de başladı. Yarın da duruşmaya devam edilecek.

Bugünkü ilk duruşmada Güney Afrika devletinin hukuk ekibi adına açılışta söz alan avukat Adila Hassim, İsrail’in Yahudi Soykırımı‘ndan sonra kabul edilen 1948 tarihli Soykırım Sözleşmesi‘ni ihlal ettiğini, “soykırım tanımına uyan sistematik eylemlerde” bulunduğunu söyledi.

‘Gazze’yi yok etme niyeti en üst seviyelerde görülüyor’

Filistin halkının İsrail tarafından 1948’den bu yana sistematik biçimde ve zorla mülksüzleştirildiğini, yerinden edildiğini ve parçalanarak sömürgeleştirildiğini belirten Hassim, Güney Afrika’nın devam eden Nekba’yı (yerinden etme, sürgün) tanıdığını vurguladı.

İsrail’in Filistinlileri, uluslararası alanda kabul edilmiş olmasına rağmen geriye dönüş hakkından mahrum bıraktığını; ayrımcı yasalar, politikalar ve uygulamalardan oluşan kurumsal bir rejim kurarak Filistin halkını apartheid’a maruz bıraktığını belirten Güney Afrikalı avukat, “On yıllardır yaygın ve sistematik biçimde devam eden dokunulmazlık, İsrail’i Filistin’deki insan hakları ihlallerini tekrar etmek ve yaygınlaştırmak konusunda cesaretlendirdi” diye konuştu.

Hassim, Gazze’yi yok etme niyetinin İsrail devletinin en üst seviyelerinde görüldüğünü vurguladı ve bunun kanıtları arasında Filistinlilerin hayatta kalmak, gıda ve su bulmak için sığındığı hastanelerin, camilerin ve kiliselerin de bombalanması; İsrail’in tahliye rotası üzerinde kaçmaya çalışan kişilerin de hedef alınması; toplu mezarların oluşmasına yol açacak sayıda insanın öldürülmüş olmasını sıraladı.

‘Nesillerdir var olan yüzlerce aile yeryüzünden silindi’

Güney Afrika’nın ‘suçlamasında’ İsrail’in 7 Ekim sonrasındaki sadece ilk üç hafta boyunca her hafta başı 6 bin bomba kullandığı, Filistinliler için güvenli olduğunu belirttiği güney Gazze’ye de en az 200 kez yaklaşık 900 kiloluk bombalar attığı, 1800’den fazla Filistinli ailenin çok sayıda üyesini kaybettiği, nesillerdir var olan yüzlerce ailenin geride hiçbir ferdinin kalmadığı belirtilerek, yeni doğan bebeklerin bile öldürüldüğü vurgulandı.

Güney Afrikalı avukat, aralarında Başbakan Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog‘un da bulunduğu üst düzey yetkililerin Filistinlileri “İsrailoğullarının düşmanı Amaleklere” benzeten, “insansı hayvanlar” olarak niteleyen açıklamalarını da hatırlattı.

Avukat Tembeka Ngcukaitobi de, “İsrail’in Gazze’de Filistinlilere karşı soykırım niyeti var. Bu, askeri saldırının hayata geçirilme biçiminden açıkça anlaşılıyor. Bu niyet, düşmanın sadece Hamas olmadığı, aynı zamanda Gazze’de Filistinlilerin hayatının dokusuna işlediği inancına dayalı” dedi.

Duruşma canlı yayınlanıyor

Soykırım davasının bugünkü duruşmasında, Güney Afrika’nın Gazze’deki saldırıların durdurulması için ihtiyati tedbir talepleri dinlenecek. Yarınki duruşmada ise İsrail heyeti savunmasını yapacak. Tarafların hazır bulunduğu salonda halka açık yapılan duruşma, canlı olarak yayımlanıyor.

Güney Afrika, 29 Aralık’taki yazılı başvurusunda, mahkemeden İsrail aleyhine 9 ihtiyati tedbir kararına hükmedilmesini talep etmişti. Bunlar arasında İsrail’in, Gazze’deki askeri operasyonları derhal durdurması, Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli tedbirleri alması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giysi dahil olmak üzere insani yardıma erişimlerini sağlaması, soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atması, soykırımın delillerini muhafaza etmesi ve verilen tedbirleri uyguladığına ilişkin Divan’a düzenli rapor sunması yer alıyor.

Lula da destekledi

Breziya Dışişleri Bakanlığı da dün (10 Ocak, ülkenin Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı (UAD) önünde İsrail’i Filistin’de soykırımcı eylemlerle suçlama başvurusunu desteklediğini resmen duyurdu.

Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, başkent Brasília‘da Filistin büyükelçisi Ibrahim Alzeben’i kabulünde  7 Ekim 2023’teki Hamas saldırılarına Brezilya’nın hemen kınama getirdiğini yineledi. Ancak, bu tür eylemlerin İsrail’in sivil halka karşı ayrımsız, tekrarlanan ve orantısız güç kullanımını haklı çıkarmadığını vurguladı.

Brezilya Devlet Başkanı, ateşkese, Hamas’ın rehinelerinin serbest bırakılmasına ve sivilleri korumak için insani koridorların oluşturulmasına yönelik kişisel çabalarını vurgulayarak, uluslararası insancıl hukukun açık ihlallerine karşı, Güney Afrika’nın UAD’daki eylemini desteklediğini açıkladı.

Brezilya’nın yanı sıra, Türkiye, Ürdün, Bolivya, Venezuela, Malezya ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi birçok ülke ve örgüt, Güney Afrika’nın İsrail’e karşı başlattığı hareketi destekliyor.

BM Raportörlerinden de soykırım suçlaması

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese ve Konut Hakkı Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal da İsrail’i Gazze’de sivilleri aç ve evsiz bırakarak soykırım suçu işlemekle suçladı.

Filistin Özel Raportörü Albanese, X hesabından, Gazze’deki nüfusun yüzde 45’inin şiddetli açlık çektiğini belirterek, bazı bölgelerde 10 aileden 9’unun hiçbir şey yemeden bir günü geçirdiğine işaret etti: “Bu durum soykırım suçlamalarını ağırlaştırıyor çünkü aç bırakmak yoluyla fiziksel yıkım sağlanabilir. İsrail, bunun abartı olduğunu söylüyor. O halde neden medya mensupları ve insan hakları gözlemcileri Gazze’ye giremiyor?”

BM Konut Hakkı Özel Raportörü Rajagopal da X hesabından İsrail’e seslenerek, “Eylemler kelimelerden daha önemlidir. Ateşi kesin ve ordunuzu hemen geri çekin. Rehinenin serbest bırakılması için pazarlık yapın. İnsani yardım malzemelerine derhal izin verin. İşgale son verin. Yarın UAD önünde bunları üstlenmeyi kabul edin” dedi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.