Gazze’de her 10 kişiden dokuzu, en az bir kez yerinden edildi

BM'nin Gazze'de insani yardımları düzenlemekle görevli koordinatörü Domenico, bölgede her 10 kişiden dokuzunun en az bir kez, bazı insanların ise neredeyse 10 kez yerinden edildiğini bildirdi; 'İnsanlar son dokuz aydır oyun tahtasında piyonlar gibi oradan oraya gönderiliyor' dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki İnsani İşler Koordinatörü Andrea de Domenico, aylardır İsrail saldırısı altında bulunan Gazze‘de her 10 kişiden dokuzunun en az bir  kez yerinden edildiğini duyurdu.

AFP‘nin aktardığına göre, Kudüs‘ten çevrim içi bağlanarak BM’deki gazetecilerin sorularını yanıtlayan De Dominico, İsrail’in Han Yunus’un doğusuna ilişkin “tahliye” çağrısının ardından BM’nin insani yardım operasyonlarını bir kez daha düzenlemek zorunda kaldığını vurguladı.

İsrail’in saldırılarının kendisinin ilan ettiği “sözde güvenli bölgelerde” de devam ettiğini, şimdiye kadar 247 meslektaşının hayatını kaybettiğini bildiren Demonico, meslektaşlarının birçoğunun görevi başındayken, bazılarının da evlerinde aileleriyle öldürüldüğünü belirterek, “Buna artık bir dur deme zamanı geldi” dedi.

Bazı insanlar 10 kez yerinden edildi

Gazze’de her 10 kişiden dokuzunun en az bir kez, bazı insanların ise neredeyse 10 kez yerinden edildiğini bildiren Domenico,  “İnsanlar son 9 aydır oyun tahtasında piyonlar gibi oradan oraya gönderiliyor” ifadesini kullandı.

BMKoordinatörü,  bölgede kalmaya devam edeceklerinin altına çizdi ancak yardım dağıtımının her gün zorluklara dolu olduğuna dikkati çekti.

Filistin İstatistik Bürosu‘nun verilerine göre Gazze’nin nüfusu 2.3 milyon. Yaklaşık 110 kişi Gazze’den çıktı, en az 37 bin kişi ise öldürüldü. 2.1 milyon kişi ise temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

De Domenico, bu rakamların ardında duyguları, korkuları ve umutlarıyla insanlar olduğunu belirtti.

‘Hastaneler çöktü, sağlık çalışanları korku içinde’

İsrailli yetkililerin son tahliye çağrısında hastanelerin boşaltılmasını talep etmediklerini savunduklarını aktaran de Domenico, İsrail’in bu bilgiyi zamanında paylaşmadığını ifade etti:

“Aynı zamanda insanların hafızalarında Şifa ve Nasır hastanelerinde olanlar hala hafızalarda taze. İsrail ordusu bu hastaneleri işgal ettikten sonra doktorlar, hastalar, hemşireler tutuklandı, sorgulandı ve bazıları günler sonra toplu mezarlarda bulundu. Bu nedenle korku hakim oluyor”

Bu nedenle Avrupa Hastanesi’nin de boşaltıldığını, bu hastanenin bölgede son temel hizmet veren hastanelerden biri olduğuna dikkati çeken de Domenico​​​​​​​, “Bu da gitti” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR