İklim KriziManşet

İspanya’da iklim aktivistlerinden meclise kırmızı boyalı mesaj: Elinizi kana bulamayın

0
iklim

İspanya‘da geçen yıl parlamento binasına kırmızı boya dökerek hükümetin iklim değişikliğine karşı duyarsızlığını protesto eden 15 eylemcinin yargılanmasına tepki gösteren iklim aktivistleri, perşembe günü (30 Mart) başkent Madrid‘deki aynı noktada benzer bir gösteri düzenledi.

Aktivistler, “Hemen iklim adaleti”, “Hiçbir şey yapılmamasından bıktık, harekete geçin”, “Meclisteki eylemimizin üzerinden bir yıl geçti ama hükümetimiz hiçbir şey yapmamaya devam ediyor” sloganları attı.

Tüm İspanyollara protesto çağrısı yapan çevreciler, eylemlerinin her zaman aynı amacı taşıdığını, iklim değişikliği sorununun gıda güvenliği krizi yaratmaya başladığını savunarak bilim ve iklim hareketlerine karşı baskıların son bulmasını istedi.

Kısa sürede eyleme müdahale eden polis, sekiz göstericiyi gözaltına aldı.

‣ İklim aktivistlerinin provokatif eylemleri işe yarıyor mu?
‣ İklim aktivistlerinden Hamburg Filarmoni Orkestrası’nın konseri sırasında eylem

iklim

Ne olmuştu?

Bilimsel İsyan adlı bir aktivist grubu, “hükümet eylemsizliğinin suç boyutunu” vurgulamak ve iklim krizi konusunda eylemsizliğin devam ettiği takdirde yaşanacak can kayıplarından devlet yetkililerinin sorumlu olacağına dikkat çekmek için kan gibi görünen ve suyla temizlenen kırmızı renkli bir sıvıyı İspanya parlamentosu binasına atmıştı.

Eylem, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin sınırlandırılabilmesi için ülkelerin acilen harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) Altıncı Değerlendirme Raporu‘nun (AR6) geçtiğimiz nisan ayında yayımlanan İklim Değişikliğinin Azaltımı (WG3) başlıklı raporunu izleyen günlerde yapılmıştı.

‣ İklim aktivisti, ‘münasip eylem yöntemlerinin’ tartışıldığı programda kendini masaya yapıştırdı
‣ Alman iklim aktivistleri kendilerini yollara yapıştırdı
‣ İklim aktivistleri Almanya’da kendilerini uçak pistine yapıştırdı

Eylemde yer alan aktivistlerden 15’i cezai zarar verme ve kamu düzenini bozma suçlamalarıyla karşı karşıya kalırken, göstericilerin duruşmaları perşembe günü başladı.

Bilimsel İsyan grubu, aktivistlere suçlama yöneltmenin “benzeri görülmemiş ve haksız bir şekilde bilimin suç sayılmasına” denk olduğunu savundu.

Aktivist grubundan yapılan açıklamada, İspanya’da bir polis memurunun şiddet içermeyen ekolojik hareketlere sızarken yakalanmasının yakın zamanda keşfedilmesinin, durumu tırmandırıcı etkide bulunduğu kaydedildi.

‣ İklim aktivistlerinden Van Gogh’un tablosuna çorbalı protesto
‣ Picasso’nun tablosu iklim protestosuna dönüştü
‣ İklim aktivistlerinin protestolarının yeni hedefi ‘İnci Küpeli Kız’ oldu

‘Aynı şeyi binlerce kez olsa yine yapardım’

Geçen nisan ayındaki protestoyla ilgili olarak yargılanan akademisyenlerden Belen Diaz Collante, adliyeden ayrıldıktan sonra basına konuştu.

Bir çevre bilimcisi olan Collante, şunları söyledi:

Aynı şeyi binlerce kez olsa yine yapardım. Onaylanmış protestoların zamanı sona erdi… Ne olup bittiğini anlayan bizim gibi insanların acilen eylemlerimizi artırması gerekiyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.