İklim KriziManşet

Alman iklim aktivistleri kendilerini yollara yapıştırdı

0

Almanya hükümetinin iklim değişikliğine karşı yeterince harekete geçmediğini belirten iklim aktivistleri kendilerini Berlin‘in otoyollarına yapıştırdı. Böylece yollardan geçen araçları da engelleyen aktivistler, “barışçıl sürtüşme” yaratmak istediklerini söyledi.

Uprising of the Last Generation (Son neslin ayaklanması) adlı aktivist grup, küresel ısınmanın feci sonuçlarından kaçınmak için yalnızca birkaç yıl kaldığını ifade ediyor ve buna karşılık hükümetlerin acilen harekete geçmesini sağlamak için kamusal alanlarda eylemler düzenliyor.

Geçen haftalarda da Fransa Bisiklet Turu ve Silverstone‘daki Formula1 Grand Frix etkinlikleri yine iklim aktivistlerince engellenmiş, Londra’da da genç aktivistler ellerini tanınmış eserlere yapıştırarak devletleri iklim değişikliği politikalarını değiştirmeye çağırmıştı.

Birleşik Krallık’ta iklim eylemi: Genç aktivistler kendilerini ünlü tablolara yapıştırdı
İklim aktivistlerinin elleri bu kez ‘Son Akşam Yemeği’ tablosunda

Uprising of the Last Generation’ın Berlin yollarındaki eylemi, otobanlardaki araçların saatlerce hareketsiz kalmasına ve uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu.

Sürücülerin öfkesine ve tehditlerine maruz kalan ve yapıştıkları yerden sökülerek gözaltına alınan aktivistler,  ülkenin magazinsel haberler yapan medyası ve bazı politikacılar tarafından da kaos çıkarmakla, sıradan insanlara zarar vermekle suçlandı; bazıları da “tehlikeli radikaller” yorumu yaptı.

‘Güzelce söyledik, anlattık, işe yaramıyor’

Berlin belediye başkanı da sokak eylemlerini “suç” olarak nitelendirirken, şehrin en üst düzey güvenlik yetkilisi savcıların ve mahkemelerin hızlı mahkumiyet kararları vermesini talep etti.

Eylemci aktivistlerden Lina Schinkoethe ise AP‘ye, “İnsanların bizi sevmesini isteseydik başka bir şey yapardık ama diğer her şeyi denedik. Güzelce sorduk, sakin bir şekilde gösterdik ama bir işe yaramadı. Biz de taktiklerimizi değiştirdik” dedi.

İsveçli aktivist Greta Thunberg‘in başlattığı ve dünyaya yayılan Fridays for Future grevlerine de katıldığını anlatan Shinkoethe, “Gerçekten bir şeylerin değişeceğini, politikacıların tepki vereceğini ve sonunda bizi ve iklim değişikliği bilimini ciddiye alacağını umuyordum. Kimi politika değişiklikleri yapılsa da  3 ila 4 santigrat derece daha sıcak bir dünyaya doğru gidiyoruz” diye konuştu.

Polisin yemeklik yağ yardımıyla yoldan “sökmeye” çalıştığı 72 yaşındaki eylemci Ernst Hoermann da, “yapılması gereken yapılana kadar başınıza bela açmak zorundayız” dedi.

Birleşik Krallık’ta Insulate Britain grubunun benzer şekilde yolları abluka alması, aktivistlerin haftalarca hapis cezasına çarptırılmasına yol açmıştı. Hoermann, para cezasından veya hapis cezasından korkmadığını söyledi: “Çocuklarım için duyduğum korkuyla kıyaslanamaz.

‘Yaptığımız şey yasa dışı, ama meşru’

Schinkoethe ise, grubun eylemlerine katılan insan sayısının altı ayda 30’dan 200’e çıktığını belirterek, ablukaların ABD sivil haklar hareketi ve kadınların oy hakkı mücaledesi geleneğini takip ettiğine dikkat çekti: “Yaptığımız şey yasa dışı, ama zamanda meşru.”

Son nesil aktivistleri, Almanya’nın Kuzey Denizi’nde petrol ve gaz sondajı yapma planlarına da dikkat çekmeye çalışmış, çeşitli protesto eylemleri düzenlemişti.

Küresel sıcaklıklardaki aktivistlerin öngördüğü düzeyde bir artış, ülkelerin 2015 Paris İklim Anlaşması’yla kabul ettikleri 1,5 santigrat derece sınırının iki katından fazla . Sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda ilerleme kaydedilmiş olsa da uzmanlar, hedefin hala ulaşılamaz olduğu konusunda hemfikir.

‘Derecenin her onda biri önemli’

Bilim insanları da dünyanın emisyonları azaltmak için harcayacak zamanı olmadığı konusunda sürekli uyarı yapıyor. Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü‘nden Ricarda Winkelmann, “Bir derecenin her onda biri önemlidir. Gerçekten şimdi harekete geçersek ve küresel sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar net sıfıra indirirsek, en şiddetli iklim etkilerinden bazılarını sınırlayabilme şansımız var” diyor.

Almanya, en iddialı iklim hedeflerinden birine sahip olmasına rağmen, ülkenin koalisyon hükümeti diğer Avrupa ülkeleri gibi, Rusya’ya enerji ithalatı bağımlılığını kırmak ve önümüzdeki yıllarda kendini gösterebilecek sancılı yakıt kıtlığından kaçınmak için çabalıyor.

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.