İklim KriziManşet

Just Stop Oil aktivistlerine verilen hapis cezaları uluslararası hukuku ihlal ediyor mu?

0
Fotoğraf: Essex Polisi Departmanı

Bir Birleşmiş Milletler (BM) uzmanı, Thames Nehri üzerindeki M25 köprüsüne tırmanan iki Just Stop Oil protestocusuna verilen uzun hapis cezaların potansiyel olarak uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve halkın çevre konusundaki endişelerini susturma riski taşıdığını söyledi.

Önceden benzer suçlara verilen cezalara kıyasla çok daha ağır cezalar verildiğine dair endişe duyduğunu ifade eden BM’nin iklim değişikliği ve insan hakları raportörü Ian Fry, Birleşik Krallık hükümetine gönderdiği mektubunda şunları kaydetti:

Cezaların ağırlığının sivil toplum ve aktivistlerin çalışmaları üzerinde yaratabileceği potansiyel etki konusunda ciddi endişelerim var, üçlü gezegen krizi ve özellikle de iklim değişikliğinin insan hakları ve gelecek nesiller üzerindeki etkileri konusunda endişelerimi dile getiriyorum.”

Just Stop Oil aktivistleri Londra’daki Onur Yürüyüşü’nü Coca Cola sponsorluğu nedeniyle protesto etti

‘Hükümet BM mektubunu görmezden geldi’

Geçen yıl ekim ayında Marcus Decker ve Morgan Trowland, Just Stop Oil iklim aktivist grubunu desteklemek amacıyla Queen Elizabeth II asma köprüsünü destekleyen kablolara tırmandıktan sonra neredeyse 40 saat boyunca trafiği durdurmuştu.

Decker ve Trowland’ın barışçıl protesto haklarına dikkat çeken Fry, Birleşik Krallık hükümetinden “mevcut iklim krizi ışığında Kamu Düzeni Yasasının çıkarılmasına neden gerek görüldüğü ve hem Kamu Düzeni Yasası’nın hem de Decker ve Trowland’a verilen cezaların İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası norm ve standartlara ne şekilde uyduğunu” açıklamasını istedi.

Ian Fry ayrıca bakanlardan “sivil toplum örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve tüm insan hakları savunucularının barışçıl çalışmalarını tehdit, şiddet, taciz ya da herhangi bir misilleme olmaksızın yürütebilmelerini sağlamak için … hangi adımların atıldığını” belirtmelerini talep etti.

Birleşik Krallık hükümeti Fry’ın 15 Ağustos’ta gönderdiği mektuba yanıt vermedi. Fry mektubunda, 22 Aralık’ta gönderilen ve Kamu Düzeni Yasasındaki hükümlerin uluslararası insan hakları hukuku ile nasıl bağdaştırılabileceğine dair açıklama talep eden, Fry ve diğer dört raportör tarafından imzalanmış bir mektubun da cevapsız kaldığını belirtti.

The Guardian‘ın aktardığına göre, İçişleri Bakanlığı konuya ilişkin yorum talebini yanıtsız bıraktı.

Fotoğraf: Kin Cheung / AP

İngiltere’de Just Stop Oil aktivistlerinden ragbi sahasında fosil yakıt protestosu

‘Hak ve özgürlüklerimizi yok etmeyi planlıyorlar’

Bir Just Stop Oil sözcüsü, konuya dair açıklamasında şöyle dedi:

“Politikacılarımız milyonlarca insanı öldürmeyi ve elde etmek için mücadele ettiğimiz hak ve özgürlükleri yok etmeyi planlıyor. Dr. Ian Fry’ın işaret ettiği iklim çöküşünün acımasız gerçekliği budur.”

Eğer hükümet BM’den gelen bir mektubu görmezden gelmeye hazırsa, milletvekillerine mektup yazan sıradan insanları dinleme ihtimalleri ne kadardır? Sokaklara çıkmalı, direnmeli ve geleceklerini savundukları için hapse atılan siyasi mahkumların yanında durmalıyız. Londra’da, Trafalgar Meydanından her gün öğlen 12’ye kadar bizimle yavaş yürüme eylemi yapın.”

İklim aktivistlerinden Londra sokaklarında ‘yavaş yürüyüş’ eylemi
Birleşik Krallık’ta polise iklim eylemcilerinin ‘yavaş yürümesini’ yasaklama yetkisi verilecek

Ne olmuştu?

Geçen yıl ekim ayında Marcus Decker ve Morgan Trowland, Just Stop Oil iklim aktivist grubunu desteklemek amacıyla Queen Elizabeth II asma köprüsünü destekleyen kablolara tırmandıktan sonra neredeyse 40 saat boyunca trafiği durdurmuştu.

İngiltere’nin en işlek köprülerinden biri olan köprü, Londra‘yı çevreleyen M25 otoyolunun Thames nehrini geçtiği yerde bulunuyor.

Her iki protestocu da kamu düzenini bozmaktan suçlu bulundu ve Decker iki yıl yedi ay, Trowland ise üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu cezalar Birleşik Krallık’ta şiddet içermeyen protestoculara verilen en uzun cezalar oldu.

İklim aktivistleri Lordlar Kamarası’nda: Eylemcilere sert polis müdahalesi parlamentodan geçmedi
Birleşik Krallık’ta yeni ‘protesto karşıtı yasaları’ yürürlükte: İklim aktivistleri 10 dakikada tutuklandı

İklim aktivistlerinin provokatif eylemleri işe yarıyor mu?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.