Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

‘Petrolün Oscar’ı’ protestosu nedeniyle yargılanan Greta Thunberg, suçlamaları reddetti

0
Fotoğraf: Alberto Pezzali / AP

Geçen ay İngiltere’nin başkenti Londra‘da düzenlenen büyük bir petrol ve gaz endüstrisi konferansına karşı düzenlenen bir protestoda tutuklanmasının ardından mahkemeye verilen iklim aktivisti Greta Thunberg dün (15 Kasım) görülen davada kamu düzeni suçu işlediğini reddetti.

Associated Press’in aktardığına göre Thunberg, Kamu Düzeni Yasasının polisin kamuya açık toplantılara sınırlama getirmesine izin veren bir bölümünü ihlal etmekle suçlanıyordu. Thunberg ve davada yargılanan diğer dört aktivist, dün Westminster Sulh Ceza Mahkemesinde suçsuz olduklarını savundu.

Protestocular, Şubat 2024’te Londra’da yapılması planlanan duruşma öncesinde koşulsuz kefaletle serbest bırakıldı.

Fotoğraf: Kin Cheung / AP

Dün aynı suçla yargılanan beş aktivist daha haklarındaki suçlamaları reddetti. Bu aktivistler de ileri bir tarihte hakim karşısına çıkacak.

Duruşma öncesinde, “Petrol Kaynaklı Paraya Son” ve “Kirletenler Ödesin” yazılı pankartlar taşıyan Greenpeace ve Fossil Free London gibi gruplardan fotoğrafçılar ve Thunberg’in destekçilerinden oluşan bir kalabalık mahkeme binasının dışında toplandı. 

Fotoğraf: Alberto Pezzali / AP

Thunberg ve diğer iklim protestocuları, fosil yakıt şirketlerini daha fazla kâr elde etmek için küresel enerjinin yenilenebilir enerjilere geçişini kasıtlı olarak yavaşlatmakla suçluyor. Aktivistler ayrıca İngiliz hükümetinin İskoçya kıyılarındaki Kuzey Denizinde petrol sondajına onay vermesine de karşı çıkıyor.

Fotoğraf: Kin Cheung / AP

‣ Londra’da ‘Petrolün Oscarları’nı protesto eden Greta Thunberg’e dava açıldı

Ne olmuştu?

20 yaşındaki İsveçli ekoloji savunucusu, 2018’den itibaren İsveç Parlamentosu önünde haftalık protestolar düzenledikten sonra iklim değişikliğiyle mücadele için daha güçlü çabalar talep eden küresel bir gençlik hareketine ilham verdi.

Temmuz ayında bir petrol tesisinde düzenlenen çevre protestosu sırasında polise itaatsizlik ettiği ve trafiği engellediği için İsveç mahkemesi tarafından para cezasına çarptırıldı. Aktivist, İsveç’te daha önce de aynı suçtan dolayı para cezasına çarptırılmıştı.

Thunberg ve diğer aktivistler, “petrolün Oscar’ı” olarak nitelenen ve sektörün bazı üst düzey yöneticilerinin katıldığı Energy Intelligence Forum’un [Enerji İstihbarat Forumu] düzenlendiği Mayfair’deki lüks InterContinental Otel önünde protesto düzenleyerek enerji geçişi çağrısında bulunmuştu. Gösteriler sırasında 27 aktivist otele erişimi engelleme girişiminde bulunmakla suçlanarak gözaltına alınmış ve bu aktivistlerden Thunberg’in de aralarında bulunduğu 26’sı hakkında dava açılmıştı.

Fotoğraf: Kin Cheung / AP

Enerji İstihbarat Forumu nedir?

2019 yılına kadar daha şeffaf bir şekilde yürütülen etkinlik Petrol ve Para konferansı olarak adlandırılıyordu. İklim aktivistleri forumun “petrolün Oscar’ı” olmaya devam ettiğini söylüyor ve endüstrinin sektör dışında “aynı tas aynı hamam” yaklaşımını protesto ediyor.

Konferans daha önce de iklim aktivistlerinin protestolarına konu olmuştu. Ancak şehri fosil yakıt endüstrisi için yaşanmaz hale getirmeye and içen bir aktivist grubu, bu yılki etkinliğin daha da şiddetli protestolarla karşı karşıya kalmasına öncülük ediyor.

Konferans 1980 yılından bu yana petrol, gaz, siyaset ve finans dünyasının liderlerini bir araya getirerek enerji sektörünün karşı karşıya olduğu zorlukları tartışıyor. Konferansa enerji haberleri, verileri ve analizleri sağlayan Energy Intelligence ev sahipliği yapıyor.

Uzun vadeli sponsor New York Times‘ın etkinliğin konusunun “endişe verici” olduğunu söyleyerek çekilmesinin ardından 2019’da baskı altında kalan zirvenin adında değişikliğe gidildi.

Energy Intelligence o dönemde yaptığı açıklamada, “Enerji sektörü değişiyor ve konferans programımız son yıllarda iklim değişikliği ve enerji dönüşümünün zorluklarını ele almak için geliştikçe, konferansımızın yeni bir kimliğe ve yeni bir yetkiye ihtiyacı olduğunu hissettik” demişti.

Bu yılki etkinliğin “temel soru etrafında samimi bir sohbet” vaat ettiği belirtiliyor: “Bölünmüş bir dünya gezegene güvenilir, uygun fiyatlı ve temiz bir şekilde nasıl güç sağlar?”

Konuşmacılar arasında İtalyan petrol devi Eni‘nin CEO’su Claudio Descalzi, dünyanın en büyük kirleticilerinden biri olan Saudi Aramco‘nun Başkanı ve CEO’su Amin Nasser ve Birleşik Krallık’taki tartışmalı Rosebank petrol sahası geliştirme şirketinin arkasındaki Equinor‘un Başkanı ve CEO’su Anders Opedal gibi bir dizi fosil yakıt devinin yöneticileri de yer alıyor.

Birleşik Krallık’ın Enerji Güvenliği ve Net Sıfırdan sorumlu Devlet Bakanı Graham Stuart ve ülkenin eski Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı Charles Hendry de konuşmacılar arasında yer alıyor.

Yakın zamana kadar, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi (COP28) Başkanı ve Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) CEO’su Sultan Al Jaber de konuşmacı listesinde yer alıyordu. Ancak şimdi Jaber’in listeden çıkarılmış olduğu belirtiliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.