İklim krizi: Güney Sudan’da okullar 45°C’lik sıcak dalgası öncesi kapanıyor

Sudanlı yetkililer, iki hafta sürmesi beklenen aşırı sıcak dalgaları yaklaşırken, ailelere çocuklarını kapalı mekanlarda tutmaları yönünde uyarıda bulundu.

Güney Sudan’da, yaklaşan ve iki hafta sürmesi beklenen aşırı sıcak dalgalarına önlem olarak okullar bugünden (18 Mart) itibaren kapatılıyor.

Ülkenin sağlık ve eğitim bakanlıklarınca, 45°C’ye ulaşması beklenen sıcaklar yaklaşırken ailelere tüm çocukları kapalı mekanlarda tutumaları yönünde tavsiyede bulunuldu.

Yetkililer ayrıca bu süreçte açık olduğu tespit edilen tüm okulların kaydının silineceğine ilişkin uyarıda bulunurken bu kapanmanın ne kadar süreceğine ilişkin ise açıklamada bulunmadı.

AP’nin aktardığına göre; ayrıca bakanlıklar durumu izlemeye devam edeceklerini ve kamuoyunu bilgilendireceklerini duyurdu.

Başkent Juba‘da yaşayan Peter Garang kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti. Klimaların kurulabilmesi için okulların elektrik şebekesine bağlanması gerektiğini söyledi.

Dünyanın en genç ülkelerinden biri olan Güney Sudan, yaygın ancak nadiren 40C’yi aşan sıcak dalgaları ile iklim krizine karşı özellikle savunmasız ülkeler arasında yer alıyor.

Fotoğraf: VOAStraightTalk

İklim adaletsizliği, kuraklık, sel vd

İklim krizi her ülkeyi farklı şekilde etkiliyor. Kriz karşısında halihazırda ekonomik, topluluk, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim vb yönlerden savunmasız durumda olan ülkeler/insanlar çok daha dezavantajlı konumda yer alıyor. Bu da iklim adaletsizliği sorununu doğuruyor.

İç çatışmaların yaşandığı Doğu Afrika ülkesinde kuraklık ve sel felaketleri de yaşam koşullarını zorlaştırıyor.

Dünya Gıda Programı’nın son ülke özetinde ise Güney Sudan’la ilgili olarak ülkenin şiddet, ekonomik istikrarsızlık, iklim değişikliği ve komşu Sudan‘daki çatışmalardan kaçan insanların akını nedeniyle “korkunç bir insani krizle karşı karşıya kalmaya devam ettiği” dile getirildi.

Ayrıca Ocak 2024’te de 818 bin savunmasız kişiye gıda ve nakit bazlı transferler yapıldığı bildirilmişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR