Dünyaİklim KriziManşet

İklim krizi: Güney Sudan’da okullar 45°C’lik sıcak dalgası öncesi kapanıyor

0
Şiddet, ekonomik istikrarsızlık, iklim krizi ve Sudan'daki çatışmalardan kaçan insan akını nedeniyle insani bir krizle karşı karşıya kalan Güney Sudan'ın Juba kentinde insanlar evlerinin çevresinde görülüyor - Fotoğraf: Gregorio Borgia /AP
Şiddet, ekonomik istikrarsızlık, iklim krizi ve Sudan'daki çatışmalardan kaçan insan akını nedeniyle insani bir krizle karşı karşıya kalan Güney Sudan'ın Juba kentinde insanlar evlerinin çevresinde görülüyor - Fotoğraf: Gregorio Borgia /AP

Güney Sudan’da, yaklaşan ve iki hafta sürmesi beklenen aşırı sıcak dalgalarına önlem olarak okullar bugünden (18 Mart) itibaren kapatılıyor.

Ülkenin sağlık ve eğitim bakanlıklarınca, 45°C’ye ulaşması beklenen sıcaklar yaklaşırken ailelere tüm çocukları kapalı mekanlarda tutumaları yönünde tavsiyede bulunuldu.

Yetkililer ayrıca bu süreçte açık olduğu tespit edilen tüm okulların kaydının silineceğine ilişkin uyarıda bulunurken bu kapanmanın ne kadar süreceğine ilişkin ise açıklamada bulunmadı.

AP’nin aktardığına göre; ayrıca bakanlıklar durumu izlemeye devam edeceklerini ve kamuoyunu bilgilendireceklerini duyurdu.

Başkent Juba‘da yaşayan Peter Garang kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti. Klimaların kurulabilmesi için okulların elektrik şebekesine bağlanması gerektiğini söyledi.

Dünyanın en genç ülkelerinden biri olan Güney Sudan, yaygın ancak nadiren 40C’yi aşan sıcak dalgaları ile iklim krizine karşı özellikle savunmasız ülkeler arasında yer alıyor.

Fotoğraf: VOAStraightTalk

İklim adaletsizliği, kuraklık, sel vd

İklim krizi her ülkeyi farklı şekilde etkiliyor. Kriz karşısında halihazırda ekonomik, topluluk, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim vb yönlerden savunmasız durumda olan ülkeler/insanlar çok daha dezavantajlı konumda yer alıyor. Bu da iklim adaletsizliği sorununu doğuruyor.

İç çatışmaların yaşandığı Doğu Afrika ülkesinde kuraklık ve sel felaketleri de yaşam koşullarını zorlaştırıyor.

Dünya Gıda Programı’nın son ülke özetinde ise Güney Sudan’la ilgili olarak ülkenin şiddet, ekonomik istikrarsızlık, iklim değişikliği ve komşu Sudan‘daki çatışmalardan kaçan insanların akını nedeniyle “korkunç bir insani krizle karşı karşıya kalmaya devam ettiği” dile getirildi.

Ayrıca Ocak 2024’te de 818 bin savunmasız kişiye gıda ve nakit bazlı transferler yapıldığı bildirilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.