Dünyaİklim KriziManşet

İklim krizi: Endonezya’daki ‘Sonsuzluk Buzulları’ yok olabilir

0
Sonsuzluk Buzulları - Fotoğraf: AFP

Endonezya Jeofizik Ajansı (BMKG), El Nino iklim fenomeninin 2019’dan bu yana Endonezya‘da en ciddi kuraklık tehlikesini oluşturduğunu bildirdi. Ajans, Pasifik Okyanusu‘nun orta ve doğu kısımlarında deniz suyu sıcaklığının olağandışı seviyede arttığı bir iklim fenomeni olan El Nino’nun, orman yangınlarını artıracağını ve temiz su kaynakları üzerinde tehdit oluşturabilecek düzeyde bir dönemi tetikleyebileceğini belirtti. El Nino’nun ayrıca ‘Sonsuzluk Buzulları’ için de bir tehdit oluşturduğu kaydedildi.

Ajanstan iklim araştırmacısı Donaldi Permana, “Buzullar, 2026’dan önce veya hatta daha hızlı bir şekilde yok olabilir ve El Nino bu erime sürecini hızlandırabilir” dedi. Permana, küçülmenin önlenmesinin neredeyse mümkün olmadığını ve bu olayın bölgesel ekosistemi bozabileceğini, on yıl içinde küresel deniz seviyesinde yükselmeye neden olabileceğini aktardı.

El Niño geliyor: Dünyayı ve Türkiye’yi ne bekliyor?
WMO’dan uyarı: El Niño etkisiyle sıcaklık rekorları daha sık ve yoğun görülecek

Sonsuzluk Buzulları, Papua‘nın en doğusundaki Jayawijaya dağlarında yaklaşık 4 bin 800 metre yükseklikte yer alıyor.

Fotoğraf: George Steinmetz/Corbis

Tropikal buzullar tarihe karışıyor

Tropik bölgelerde az sayıda buzul kaldı ve kalanlar da risk altında. 2021’de Global and Planetary Change dergisinde yayınlanan bir araştırma kapsamında bilim insanları, Papua’daki buzulların yanı sıra Tanzanya, Peru ve Bolivya‘daki And Dağları ve Himalayalar’da bulunan buzullardaki değişiklikleri izledi ve bunların hepsinin hızla eridiğini belirtti.

Guardian’ın aktardığına göre, tropik bölgelerdeki buzullar iklim değişikliğine karşı özellikle hassas bir yapıya sahip ve yalnızca yüksek rakımları sayesinde varlığını korur. Araştırmacılar ise eskiden kar olarak düşen yağışın artık daha fazla yağmur olarak düştüğünü, bunun da buzulların erimesinin hızlandırdığını belirtiyor.

‘Gelecek nesillere eskiden buzullarımızın olduğunu söyleyebiliriz’

Permana, Sonsuzluk Buzulları’nın son birkaç yılda önemli ölçüde inceldiğini, 2010’da 32 metre olan derinliğinin 2021’de sekiz metreye düştüğünü, toplam genişliğinin ise 2000 yılında 2.4 km iken 2022’de 230 metreye kadar daraldığını aktardı ve şunları ekledi:

“Artık buzulların yok oluşunu belgeleyebilecek durumdayız. En azından gelecek nesillere eskiden buzullarımız olduğunu anlatabiliriz.”

Donaldi ve ABD’deki akademisyenler tarafından daha önce yapılan bir araştırmada, 2015-2016 yıllarındaki El Nino iklim fenomeni sırasında Papua’daki Carstensz Piramidi yakınlarında buz kaybının yoğunlaştığı keşfedilmişti.

Bilim insanları açıkladı: İklim krizi yaşanmasaydı, aşırı sıcaklar neredeyse imkansızdı

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.