Hindistan, iklim değişikliğine karşı karbon salımlarını azaltmaya sıcak bakmıyor

Aditya Kalra ve Tommy Wilkes tarafından Routers‘da yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Erdem Üngör‘ün çevirisiyle sunuyoruz.

* * *

Geçen hafta Hindistan Başbakanı Narendra Modi karbon salımlarında kesintiye gitmeleri yönündeki uluslararası baskılara boyun eğmeyeceklerini ifade etti. Bunun yerine iklim değişikliğine karşı açılan savaşa geleneksel yöntemler ve temiz enerji kullanarak liderlik edeceklerini taahhüt etti.

Fotoğraf:Hindistan başbakanı Narendra Modi 27 Mart 2015 tarihinde Yeni Delhi'de düzenlenen bir enerji konferansında konuşurken. Reuters/Adnan Abidi
Fotoğraf:Hindistan başbakanı Narendra Modi 27 Mart 2015 tarihinde Yeni Delhi’de düzenlenen bir enerji konferansında konuşurken. Reuters/Adnan Abidi

Geçen Kasım ayında ABD ve Çin’in “zirve yapan” bir senenin ardından sera gazı salımlarını azaltma sözü vermeleri üzerine dünyanın üç numaralı sera gazı salımı yapan ülkesi Hindistan da salım kontrolü sağlaması için baskı altına alındı.

Birleşmiş Milletler iklim değişikliği konferansı, küresel sıcaklıklardaki zarar verici artışı engellemenin yollarını bulmak için bu yılın sonunda Paris’te toplanacak. Konferansın başarılı sayılması için Hindistan’ın karbon salımını azaltması yönünde bir stratejiyi kabul etmesi hayati önem taşıyor.

Delhi’deki bir etkinlikte başbakan Modi “İklim değişikliği konusunda dünya bize rehberlik edecek ve biz de onları mı izleyeceğiz? Dünya parametreleri belirleyecek ve biz de takip mi edeceğiz? O iş öyle olmaz” şeklinde konuştu ve ekledi; “Dünyaya biz liderlik edebiliriz”.

Hindistan hükümeti sanayileşmek ve milyonlarca insanı açlıktan kurtarmak için daha fazla salım yapması gerektiğini söylüyor.

Modi geçmişte iklim değişikliğinin tehlikelerine dikkat çekmekle birlikte, dünyanın sera gazı  salımlarını azaltmaktan ziyade temiz enerjiye odaklanması gerektiğini savunmuştu.

Hindistan yenilenebilir enerji üretimini yükseltmek için iddialı bir hedef koydu ancak aynı zamanda artan sera gazı salımının başlıca sebeplerinden olan kömür madenlerini de arttırmakta.

Modi geçtiğimiz pazartesi günü karbon salımını azaltmak ve enerji tasarrufu sağlamak için dolunay gecelerinde cadde ışıklarını söndürmek gibi geleneksel yöntemlerin kullanılmasını önerdi.

Modi aynı zamanda Hindistan’a çevre dersi verip nükleer enerji için gereken yakıtı satmayan dünyayı çifte standart uyguladığı için eleştirdi.

Yeni Delhi; Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nı onaylamayı reddettiği için bazı ülkeler Hindistan’a uranyum satışını yasaklamış durumda.

Modi geçtiğimiz hafta Avrupa ve Kanada’ya denizaşırı ziyaretlere başladı. Bu gezilerde Hindistan’ın sivil nükleer endüstrisinin gelişimi ve uranyum yasağının gevşetilmesi için yardım talebinde bulunması bekleniyor.

 

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: Aditya Kalra ve Tommy Wilkes

Yeşil Gazete için çeviren: Erdem Üngör

(Yeşil Gazete, Reuters)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

Exxon lobicisine, çevrecileri hacklediği ve e-postalarını sızdırdığı gerekçesiyle soruşturma

Petrol devi Exxon Mobil'e danışmanlık yapan bir kişi hakkındaki soruşturmada şirketin bilgisayar korsanları kiralayarak çevre aktivistleri ve hukukçuların e-posta hesaplarına eriştiği belirtiliyor.

Japonya, 2035’e kadar emisyonlarını yüzde 60 azaltacak

Japonya hükümeti 2030 mali yılına kadar da toplam sera gazı emisyonlarını 2013 mali yılı seviyelerine göre yüzde 46 oranında azaltmayı hedefliyor.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR