TCDD tarafından düzenlenen Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının atıl durumdaki depo sahalarının kiralanma ihalesinden elenen İBB kararı mahkemeye taşıdı; ihaleyi düzenleyenler hakkında suç duyurusunda bulundu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının atıl durumda olan depo sahası bölgelerinin ihalesinden elenmesi ve ihalenin eski Okçular Vakfı genel müdürü ve eski İBB çalışanı Hüseyin Avni Önder’e ait şirkete verilmesinin ardından ihalenin iptali için Bölge İdare Mahkemesi‘nde dava açtı. İhaleyi düzenleyen sorumlular hakkında ise Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı‘na suç duyurusunda bulundu.
İBB ihaleden elenmişti
TCDD, tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının atıl durumda olan yaklaşık 29 bin metrekarelik depo sahalarını kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılması için 4 Ekim tarihinde ihaleye çıkmıştı. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı‘nın “caydırıcı olur” diyerek İBB’nin katılımını uygun bulmadığı ihaleye 4 teklif sunuldu.
İhalede sona Okçular Vakfı‘nın kısa süre öncesine kadar genel müdürlüğünü yapan eski İBB çalışanı 33 yaşındaki Hüseyin Avni Önder‘e ait Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi ve İBB’nin iştirak şirketleri Kültür A.Ş-İSBAK-Metro A.Ş-Medya A.Ş‘den oluşan konsorsiyum kaldı.
İhale Hezarfen Danışmanlık Şirketine verildi
TCDD’nin tahmini aylık kira bedelini 30 bin TL olarak belirlediği ihalede 10 bin TL‘lik sermayeye sahip Hezarfen Danışmanlık aylık 300 bin TL, İBB konsorsiyumu aylık 100 bin TL teklif sundu. Tekliflerin açıklanmasının ardından ihale komisyon başkanı, 15 gün içinde tarafları pazarlığa çağıracağını açıklayarak ihaleyi sonlandırdı.
İBB bu süre içinde Hezarfen Danışmanlık Şirketi’nin teklifine itiraz etti. Hezarfen Danışmanlık Şirketi‘nin teknik şartnamede yer alan “20 milyon TL‘lik dijital ekipmana sahip olması” şartını “KDV dahil” olarak yerine getirebildiği, ancak bu rakama “KDV hariç” olarak ulaşılması gerektiği belirtilerek itiraz etti.
Pazarlık için tarafların çağrılması beklenirken Hazerfan Danışmanlık Şirketi’nin teklifini 350 bin TL’ye çıkardığı ve ihaleyi kazandığı duyuruldu.
Elenme sebebi “müşterek ve müteselsilen” yerine “ortaklaşa ve birlikte” demek
İhale kararının açıklanmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yayınladığı videoda ihaleden elenme gerekçelerini anlattı ve kararı eleştirdi. Gerekçe olarak “şartnameye göre böyle bir zorunluluk olmadığı halde ihaleye giren ayrı ayrı dört belediye şirketinin de ayrı ayrı iş deneyim belgesi olmamasının” gösterildiğini söyleyen İmamoğlu “10 bin TL sermayesi olan şirketin deneyimine güvenip Kültür A.Ş’nin deneyimini hafife alıp, diğer şirketlerden de ayrı ayrı olmasıyla bahane üretiyor” dedi.
İkinci gerekçe olarak ise başvuruda “müşterek ve müteselsilen” kelimeleri yerine “ortaklaşa ve birlikte” denilmesi gösterildi. İmamoğlu da bu sebebi “birisi eski Türkçe birisi Yeni Türkçe” diyerek gülünç olarak nitelendirdi.
İmamoğlu, açıklamasında verilen kararı ve gerekçelerini eleştirdi ve “bütün avukatlarımızla Haydarpaşa ve Sirkeci garlarını kapsayan ihaleden İBB iştiraklerinin hukuksuzca elenmesiyle ilgili sıralı ilgili tüm yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.