Hayvan HaklarıKentKültür-SanatManşet

Hayal dünyasının kedilerinin artık bir müzesi var

0

Haber: Melisa GENÇGÜL

*

Ortaköy‘den Beşiktaş‘a giden ağaçlı yolda” yürürseniz karşınıza Kedi Müzesi’nin tabelası çıkacak, sakın şaşırmayın çünkü artık İstanbul’un bir kedi müzesi var.

Kedi müzesi deyince aklınıza ne gelir bilinmez ama burası masal, oyuncak, oyun ve çizgi roman kısaca hayal dünyasının kedilerini bir araya getiriyor.

Türkiye’nin hayvan temalı ilk müzesi olma özelliğini taşıyan müzede dünyanın pek çok ülkesindeki koleksiyonerlerden alınan eserler, koleksiyoner ve yazar Sunay Akın, sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan ve arkadaşlarının çalışmaları sonucunda ortaya çıkmış.

‘İnsana en yakın hep kedi olmuş’

 Sunay Akın, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde gerçekleşen müzenin açılışında yaptığı konuşmada “korumacılık düşüncesini, doğa sevgisini, hayvan sevgisini, insan sevgisini geleceğe aktaran nesiller oluşturma” amacıyla Kedi Müzesi’ni kurmaya karar verdiğini söylüyor.

Akın neden özellikle kedi temalı bir müze kurmaya karar verdiğini ise şöyle açıklıyor:

“Neden kedi? Çünkü uygarlık tarihinde insana en yakın olan hep kedi olmuştur. Kuş, köpek ve at da var ama en yakın kedi olmuştur. Aslında bu kediler yok ama biz çocukların dünyasına, oyun dünyasına hayvan sevgisini en çok kediyle koymuşuz.”

 Müzenin ardında 15 yıllık emek var

Akın’ın deyimiyle “hayal dünyasının kedileri” hep birlikte bu müzede toplanmış: Garfield, Tom, Çizmeli Kedi, Slyvester, Hello Kitty, Felix, Mizayaki’nin Jiji’si, Komşum Totoro’nun Catbus’ı, Alice Harikalar Diyarı’ndaki sırıtan kedi, Hermione Granger’ın kedisi Crookshanks ve daha nicesi…

Bu popüler kedi karakterlerin yanında Pinokyo’nun kedisi Figaro ve Taş Devri’nden Wilma ve Fred’in kedisi gibi adını belki daha az duyduğumuz, var oldukları o hayali dünyada ikinci ya üçüncü sınıf rollerde kalmış kediler de yerini bulmuş. 

Müze için 15 yıl bilgi ve belge topladığını söyleyen Sunay Akın hayal dünyasında arka planda kalmış bu kedileri de bulup çıkarmak için çok emek vermiş. Akın daha önce yaptığı bir sosyal medya paylaşımında  Heidi’nin kedisini nasıl bulduğunu şöyle anlatıyor:

“Heidi’de kedi gördüğümde şaşırmıştım… Neredeyse bir yıl Avrupa’daki sahaflarda, Heidi kitaplarının sayfalarında bir kedi görseli arayıp, sonunda 1966 yılında Düsseldorf’ta basılan bir kitapta bulmuştum… Böylelikle Johanna Spyri’nin kaleminden çıkan bir edebiyat eserindeki kediyi oyuncağıyla buluşturmuş olduk…”

Müzede sanayi devriminden sonra üretilen ilk oyuncak kediler, kedili oyuncaklar, kedi temalı oyunlar da bulunuyor.  Akın bu oyuncaklardan birini şöyle bulmuş:

İzmir, Karşıyaka’da bir çocuğun oyuncaklarıyla çektirdiği fotoğrafta, yerli üretim, fareyi yakalayan bir kedi oyuncağı görülüyor… Önce bu fotoğrafı buldum, ardından peşine düştüm oyuncağın ve ona da yıllar sonra ulaştım…”

Müzede edebiyat dünyasından da kediler de unutulmamış.  Orhan Veli’nin “Sen ciğercinin kedisi, ben sokak kedisi” diye anlattığı kedilerin figürleri de müzede canlandırılmış.

Bunların yanında ziyaretçiler, kedi konulu ilk çizgi romanlar, kedi temalı bazı kitapların ilk baskıları, Cats müzikalinin Broadway’de sahnelendiği ilk yıldan, 1982’den kalma imzalı bir posteri, kedi temalı kartpostalları, pulları, fotoğrafları, tabloları görebilecek; çizgi film ve filmlerden kesitlerin yer aldığı bir barkovizyon gösterisini de izleyebilecek. İki katlı müzenin giriş katında Nuh’un Gemisi ve içinde yer alan hayvanlara da geniş bir yer ayrılmış.

‘Kediseverlere çağrı’ 

Müzenin bir ziyaretçisi “Eski kullanılmış oyuncakları ve fotoğrafları görmek çok güzeldi. Kedileri seviyorsanız mutlaka gelin görün” diyor. Bir başka ziyaretçi ise “Kendi çocukluğumuzdan oyuncak örnekleri görmek de nostaljik açıdan çok hoşumuza gitti. Umarım İstanbul’da daha çok böyle müze görürüz” diye konuşuyor

Ücretsiz olarak gezilebilecek Kedi Müzesi pazartesi hariç 09.00-17.00, hafta sonları ise 10.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Sosyal medya hesapları: 

https://www.instagram.com/p/CPSxSA4gnws/
https://www.instagram.com/p/CDOSml5gDtB/

You may also like

Comments

Comments are closed.