2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİKentManşet

Hatay’da rezerv alanı genişledi: Bilgilendirme toplantısı yeni soru işaretleri doğurdu

0

Haber: Burcu ÖZKAYA GÜNAYDIN

*

 Hatay’da 6 Şubat depreminin en ağır hasar verdiği ilçelerden Defne ilçesi Çekmece Mahallesi’nde bugün rezerv alan bilgilendirme toplantısı yapıldı. Mahalleliler toplantıya yoğun ilgi gösterdi.

Kentte depremin ardından yıkımın büyük olduğu Cumhuriyet, Armutlu, Esentepe gibi mahalleler,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca toplu konut yapabilmek rezerv alan ilan edilmişti. Geçtiğimiz haftalarda sözkonusu alanın genişletildiğine dair medyada haberler çıktı.

Bugün de Defne Belediyesi prefabrik yerleşkede Çekmece mahallesinde oturanlarla  Çekmece ana caddesinin rezerv alan projesine dahil edilmesine dair bilgilendirme ve soru- cevap şeklinde bir toplantı yapıldı. Saat 15.00’da başlaması gereken toplantı 16.00’da başladı.

Çekmeceliler, Belediyenin prefabrik yerleşkesine sığmayınca toplantı bahçede alındı. Toplantıya Hatay Barosu’ndan Ecevit Alkan, Hatay Mimarlar Odası Yöneticisi Mustafa Özçelik de katıldı. Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İsmail Ceylan, Çekmece mahallesinin rezerv alana henüz dahil olmadığını, bunun daha proje aşamasında olduğunu, istemeyenlerin dilekçe vererek itiraz edebileceğini söyledi.

‘Bizi rahat bıraksınlar, evimizi güçlendirelim’ 

Toplantıya gelen mahalleliler anlatılanlardan hiçbir şey anlamadıklarını, bilgi alamadıklarını, kafalarında yeni soru işaretleri ile evlerine döneceklerini söyledi. Uğur Mumcu Mahallesi’nde oturan Sevgi Aytaç, orta hasarlı evini güçlendirmek için firmayla anlaştıklarını, projeye dahil edildikleri için hiçbir işlem yapamadıklarını vurguladı. Hatay’da en büyük sorunun belirsizlik olduğunu ve bundan çok yorulduklarını söyleyen Aytaç, “Bizi rahat bıraksınlar. Evimizi güçlendirip oturalım” dedi.

Betonarme eve neden sayaç verilmiyor?

İnsanlara “yerinde dönüşüm yapın” dedikten sonra ruhsat verilmediğini belirten Çiğdem Aslan ise yeni yapılan betonarme evlere sayaç verilmediğini aktardı. Aslan da Sevgi Aytaç gibi belirsizliğin en büyük sorun olduğunun altını çizerek, “Biz bu toplantıya biraz kafamız netleşti diye geldik ama olmadı. Hala soru işaretleri var. Yerinde dönüşüm destekleniyorsa betonarme evlere neden sayaç takılmıyor?” diye sordu.

Hatay’da rezerv alanları nerede, ne yapılacak?

Hatay’da depremin ardından en büyük yıkımı yaşayan Defne ve Antakya‘ya bağlı sekiz mahalle; Akdeniz Mahallesi, Armutlu Mahallesi, Elektrik Mahallesi, Cebrail Mahallesi, Akevler Mahallesi, Gazi Mahallesi, General Şükrü Kanatlı Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 9 Kasım’da rezerv yapı alanı ilan edildi.

Deprem öncesinde yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı 270 hektarlık alanda çok sayıda bina yıkılmış vaziyette. Ancak sağlam binalar da bulunuyor. Düzenleme ise belirlenen alan içindeki bütün binaları kapsıyor. Hatay’ın tam merkezinde olan bölgenin hemen sınırındaki bir diğer bölge de daha önce Cumhurbaşkanı kararıyla “riskli bölge” olarak ilan edilmişti.

Resmî Gazete’de yayımlananan ve kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren 6306 Sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”a dayandırılan kararla yapılan değişiklikten önce eski uygulamada bir yerin rezerv alanı olabilmesi için üzerinde yapı olmaması ve meskun mahal dışında yer alması şarttı. Yeni düzenlemeyle rezerv yapı alanı tanımındaki yeni yerleşim alanı ifadesi yasadan çıkarılarak, meskun mahal şartı kaldırıldı. Böylece gerekli görülen tüm alanlar rezerv yapı alanı ilan edilebilecek. Rezerv yapı alanı ilan edilen yerler dönüşüm için boşaltılıp yerine yeni yapılar inşa edilecek.

Hataylılar ise evlerinin, iş yerlerinin rezerv alanına dahil olduğunu Tapu Müdürlüğü’nden gelen mesajla öğreniyor. Rezerv alanı olan bölgede bakanlık Hataylıların tapularına el koyma dahil tam yetkiye sahip. Rezerv alana dahil edilen bölgedeki mal sahiplerinin adına olan bütün taşınmazlar Hazine’ye tescil ediliyor ve ev sahibi borçlandırılarak evini yeniden satın almak zorunda bırakılıyor.

Hatay’daki mülk sahipleri endişeli: Sit alanı, riskli ve rezerv alan bilinmezliği…

You may also like

Comments

Comments are closed.