ManşetEnerjiİklim Krizi

G20 ülkeleri salgın sırasında temiz enerjilerden çok fosil yakıtlara yardım etti

0

Aralarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya gibi büyük ulusların da bulunduğu hükümetler koronavirüs salgını sırasında temiz enerji sektöründen daha çok fosil yakıt sektörüne yardımda bulundu.

14 araştırma grubu tarafından hazırlanan raporda dünyanın en büyük 20 ekonomisi mercek altına alındı. Climate Home News’te yer alan araştırmaların bulguları G20 ülkelerinin kamu parasını fosil yakıt endüstrisine harcadığını ortaya koyuyor.

‘Eşsiz bir fırsatı kaçırdık’

Sürdürülebilir Enerji Kaynakları liderlerinden Ivetta Gerasimchuk yaptığı açıklamada “(Koronavirüs salgını) hükümetin fonlarını, sübvansiyonlarını ve kredilerini geleceğimizi yeniden şekillendirmek için kullanması için eşsiz bir fırsattı” dedi.

G20 ülkeleri koronavirüsün neden olduğu ekonomik sıkıntıları aşmak için trilyonlarca dolar yardımda bulunma taahhütlerinde bulunuyor.

Stockholm Çevre Enstitüsü tarafından organize edilen bir yayında konuşan Gerasimchuk, “Ancak, genel eğilim şu ki…Fosil yakıtlara temiz enerjiden daha fazla para gidiyor” dedi.  Bu durumun salgın öncesinde de böyle olduğunu belirten araştırmacı, koronavirüs krizinin bu eğilimi artırdığını söyledi.

Türkiye de listenin siyah tarafında

Çalışmanın sonuçları 15 Temmuz’da Energy Policy Racker’ın internet sitesinde yayınlanacak. Ancak ön sonuçlara göre 1 Temmuz itibariyle fosile daha fazla para ayıran ülkeler şu şekilde: ABD, Rusya, Avustralya, Kanada, Fransa, Endonezya, Suudi Arabistan, Güney Kore ve Türkiye.

Temiz enerji yatırımlarının fosile kıyasla daha fazla olduğu ülkeler arasında ise Çin, Hindistan, Japonya, Almanya, Birleşik Krallık ve Brezilya yer aldı.

Geri kalan G20 ülkesi beş ülkede ise (Avrupa Birliği, İtalya, Meksiko, Arjantin ve Güney Afrika) ya data eksikliği vardı ya da destek seviyelerini ayrıştırmak mümkün olmadı.

Yeşilin farklı tonları

Gerasimchuk yaptığı açıklamada yeşilin birçok tonu olduğunu da belirtti. Mesela, bataryalı araçları desteklemek petrol ve dizelden geçişi yansıttığı için iklim için iyi olarak değerlendirilebiliyor. Ancak elektrik kömür yerine yenilenebilir enerjiden elde edilmediği takdirde bu durum geçerliliğini yitiriyor. 

Yapılan açıklamada Temiz enerjiye daha fazla yatırım yaptığı söylenen Çin’in ise aslında değerlerinin çok ortada olduğu ancak kıl payı bir farkla temiz enerjinin ağır bastığı belirtildi.

Araştırmayı yürüten kurumlar

Çalışmanın arka planındaki 14 kurum ise şu şekilde listelendi: International Institute for Sustainable Development (IISD), Institute for Global Environmental Strategies (IGES), Oil Change International (OCI), Overseas Development Institute (ODI), Stockholm Environment Institute (SEI),  Columbia University, Forum Ökologisch-Soziale Marktwirtschaft (FÖS), Fundación Ambiente y Recursos Naturales (FARN), Instituto de Estudos Socioeconômicos (INESC), Institute for Climate Economics (I4CE), Instituto Tecnológico Autónomo de México (ITAM), LegambienteREN21 ve The Australia Institute (TAI).

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.