EkolojiEnerjiManşet

Fukuşima nükleer santralinin radyoaktif suyu Pasifik Okyanusu’na boşaltılmaya başlanıyor

0
Fotoğraf: AP

Japonya, Fukuşima nükleer santralinin arıtılmış ve seyreltilmiş radyoaktif atık suyunu perşembe 24 Ağustos’tan itibaren Pasifik Okyanusu‘na bırakmaya başlayacak.

Başbakan Fumio Kişida, salı günkü Bakanlar Kurulu toplantısında, işletmeci Tokyo Elektrik Gücü Şirketi‘ne hava ve deniz koşullarının elvermesi halinde perşembe günü boşaltma işlemine hazır olması talimatını verdi.

euronews‘ün aktardığına göre, arıtılmış suyun okyanusa bırakılması, deniz ürünlerine zarar vereceği gerekçesiyle Japon balıkçılık endüstrisinin güçlü muhalefetiyle karşılaşıyor.

‣ Nükleere yatırım yapmak isteyen ülkeler çözümsüz atık sorununu dikkate almalı

Sadece Japonya değil Güney Kore ve Çin‘deki çevre örgütleri de buna karşı. Japon hükümeti, balıkçılık sektörünün operasyonel faaliyetlerini desteklemek için 500 milyon doları aşkın fon ayırmıştı.

Hükümet ve santralin işletmecisi ise, Fukuşima’nın artık devreden çıkarılması ve olası sızıntıları önlemek için suyun boşaltılmasının gerekli olduğunu savunuyor.

Uzmanlara göre suyun kıyıla salınımı, Fukuşima’nın devreden çıkarılması için on yıllar sürecek olan bir sürecin ilk adımı.

‣ Bilim insanları uyardı: Nükleer atık depolama yöntemleri güvensiz

Radyoaktif suların okyanusa boşaltımı güvenli mi?

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) temmuz ayında yayımladığı nihai raporda, tasarlandığı şekilde gerçekleştirildiği takdirde, salımın çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi etkilerinin olamayacağı sonucuna varmıştı.

‣ UAEA: Fukuşima nükleer santralindeki atık suyun denize boşaltılması güvenli

Bilim insanları genel olarak IAEA’nın görüşünü desteklese de kimileri suda kalan düşük dozdaki radyoaktivitenin uzun vadeli etkilerine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

‣ Nükleerden çıkış: Almanya son reaktörlerini de kalıcı olarak kapatıyor

Ne olmuştu?

11 Mart 2011’de şiddetli bir deprem ve tsunami, Fukuşima santralinin soğutma sistemlerini tahrip ederek üç reaktörün erimesine ve soğutma sularının kirlenmesine neden olmuştu.

Günlük 100 metre küp atık su üreten nükleer santralde tankların 1,3 milyon metre küp depolama kapasitesi bulunuyor. Felaketten bu yana tanklardaki maksimum kapasiteye ulaşan atık suyu güvenli bir şekilde nasıl ve nereye boşaltabileceğini araştıran Japonya, atık suların Büyük Okyanus‘a boşaltılmasına karar vermişti.

Atık su tanklarının 2024 yılı başlarında tam kapasiteye ulaşması bekleniyordu. Japonya, Fukuşima’daki atık suyun deniz suyu ile karıştırılarak trityum ve karbon 14 seviyelerinin güvenlik standartlarına uygun hale getirilerek boşaltılacağını belirtiyordu.

Radyoaktif suların okyanusa boşaltılması planına başta Güney Kore ve Çin olmak üzere bazı ülkeler karşı çıkmış, uzmanlar kararın bir ekokırım anlamına gelebileceği yönünde uyarılarda bulunmuştu.

2021’de Fukuşima Eyaleti Tarım Kooperatifleri ve Ormancılar Birliği’nin bölgedeki 43 yerel yönetimin de desteğini alarak başlattığı kampanya, Japonya genelinde 450 bin yurttaş tarafından imzalanmıştı. İmza kampanyası Japonya dışındaki ülkelere de açılmış, Nukleersiz.org‘un kampanyayı Türkiye‘de yaygınlaştırmasıyla en çok imza veren ülkelerden biri de Türkiye olmuştu.

Change.org üzerinden devam eden kampanya şu taleplerde bulunuyor:

  • Japon hükümeti, Fukushima Nükleer Santralinin biriktirilen radyoaktif suyunu okyanusa boşaltma planını durdursun,
  • Kore hükümeti Wolseong Nükleer Santrali’nde meydana gelen radyoaktif sızıntının durumu hakkında açıklama yapsın,
  • Tüm hükümetler yeni nükleer santraller inşa etme planlarından vazgeçsin ve bunun yerine yenilenebilir enerjiyi genişletmeye odaklansın,
  • Tüm hükümetler, tehlikeli nükleer santrallerin işletimini durdursun ve nükleer reaktörlerin ömrünü uzatmak plan yapmasınlar.
  • Bölge sakinlerinin onayı alınmadan nükleer atık tesis ve alanları inşa edilmesin.
‣ Kampanya: Fukuşima’nın radyoaktif suyu okyanusa boşaltılmasın

Öte yandan IAEA Temmuz 2023’te yayımladığı konuya ilişkin bir raporda, atık sudaki radyoaktif özelliğin uluslararası standartlara uygun olduğunu belirterek, Japon hükümetinin atık suyun denize boşaltılması kararına yeşil ışık yakmıştı.

Yeşil Gazete Nükleer Editörü ve nükleersiz.org Koordinatörü bağımsız araştırmacı Pınar Demircan, IAEA’nin kararını eleştirerek suların okyanusa deşarj edilmesinin etkilerinin onlarca yıl devam edeceğine dikkati çekti.

Demircan, sosyal medya platformu Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Fukuşima nükleer felaketini 12 yıl sonra hala konuşuyoruz tıplı 37 yıl sonra Çernobil nükleer felaketini konuştuğumuz gibi… Hükümet, şirket ve IAEA dünya denizlerini 10 yılda radyoaktiviteye bulayacak bir program hazırladı, 40 yıl sürecek. Bu saldırıyı durdurmalı.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.