DünyaManşet

Fukushima hayvanları hala felaketin içinde

0

“8 ay önce Japonya’da meydana gelen felaketin ardından terk edilen evcil hayvanların yaşam mücadelesi devam ediyor.

11 Mart’ta meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunamiden sonra Fukushima nükleer tesisinin zarar görmesi sebebiyle boşaltılan bölgede terk edilen evcil hayvanlar hayatta kalmaya çalışıyor.

Japonya’nın tarihinde yaşadığı en büyük felaketlerden birinin üzerinden aylar geçmesine rağmen bölgedeki hayvanlar yiyecek ve su kaynaklarına erişemiyor. Kedi, köpek gibi evde bakımı yaygın olan hayvanlar ve çiftlik hayvanlarının yaşamlarını devam ettirebilmesi için ihtiyaçları olan yardım yalnızca gönüllüler tarafından sağlanıyor. Gönüllü grupları; tecrübeli hayvan kurtarma örgütleri ve sivil topluluklardan oluşuyor.

İNSANLAR KAÇTI, PEKİ YA HAYVANLAR?

Felaketten önce tahliyenin gerçekleştiği bölgede 10 bin civarı kedi ve köpek olduğu tahmin ediliyor. Yardım organizasyonunda yer alanların açıklamalarına göre; bu hayvanların 2 bin 600’ü tsunamide öldü, 300’ünü bakımını üstlenen aileler yanlarında götürdü ve 2 bin köpek gönüllüler tarafından kurtarıldı. 2004’teki Chuetsu felaketindeki hayvan tahliyesi ile kıyaslanınca ortaya çıkan tabloya göre; Fukushima’da ailelerin evcil hayvanlarını yanında götürme oranı %3 iken bu oran Chuetsu felaketinde yaklaşık %70’ti. Aradaki bu büyük farkın en önemli sebeplerinden biri acil tahliye sırasında Japonya Savunma Kuvvetleri’nin tahliye araçlarına evcil hayvan almaması olarak görülüyor. Yerleşim yerinin boşaltılmasından sonra bölgede kalan yaklaşık 5 bin hayvanın 600’ü hükümete bağlı ekiplerce kurtarıldı. İlgililere göre terk edilen hayvanların azımsanamayacak bir kısmı başka yerleşim birimlerine göç etmek zorunda kaldı.  Tahminlere göre bölgede yüzlerce başıboş evcil hayvan bulunmakta.

Ancak Japonya hükümetinin bölgedeki denetimsiz hayvanların kısırlaştırılması konusunda bir planının olmaması gönüllüleri endişelendiriyor. Yiyecek yardımı yapılan hayvanların popülasyonunu kontrol altına almanın zaman içinde güçleşmesinden korkuluyor. Öte yandan yardımların yetersiz kalmasıyla bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma ihtimali gönüllüler tarafından gündeme getiriliyor. Yapılan tüm yardım çağrılarına rağmen hayvanlar açlık sebebiyle ve su kaybından yavaş yavaş ölüyor. Hayatta kalanların radyasyondan etkilenmemesi için önlem alınamazken bu hayvanlardan insanlara ve diğer canlılara radyasyon bulaşmaması için de hiçbir şey yapılamıyor.

Hükümet, felaketten bugüne kurtarılmayı bekleyen ve yardıma muhtaç hayvanlarla ilgili kararları yerel yönetimlere bırakmış durumda.

“BİRKAÇ GÜN SONRA EVİNİZE GERİ DÖNEBİLECEKSİNİZ”

11 Mart’ta yaşanan büyük felaketin ardından Japonya, Fukushima Daiichi Nükleer Tesisi’nin 20 km çevresinin acil tahliye edilmesi talimatını vermişti. Tahliye sırasında insanlara birkaç gün içinde evlerine geri dönebileceklerinin söylenmişti. Bunun üzerine insanların bir kısmı hayvanlarıyla beraber ayrılırken büyük çoğunluğu 3 günlük su ve yiyecekle evcil hayvanlarını evde ya da bahçede bırakmıştı. Birkaç gün içinde evlerine geri dönebileceklerini düşünen bölge halkı, çiftlik hayvanlarını da ağıllara kilitlemişti. Tıpkı kedi ve köpekler gibi birkaç günlük yiyecekle bırakılan atlar, sığırlar, domuzlar ve tavukların büyük kısmı kısa sürede ölmüştü. Çayırlarda kalan hayvanların büyük kısmı ise yiyecek sıkıntısı çekmese de susuzluk sebebiyle can vermişti.

Binlerce yıl önce insanların kamp ateşinde pişirdikleri etin kokusuna gelen kurt sürülerindeki zayıflar kamptaki insanlara yaklaştı. Zamanla vahşi tarafları genetik özelliklerinin dışında kaldı. Şimdi ise tamamen insanlara bağımlılar. Kedilerin avcılık yetenekleriyle hayatta kalmaları daha kolay gözükse de yeniden yaban hayatına dönmek hazır yiyeceğe alışık kediler için olağanüstü zordur.”

Ş. Esin Erben

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.