İklim KriziManşetSporUlaşım

Fransız futbol takımları üç saatten kısa yolculuklar için trenle seyahat edecek

0

Fransa Futbol Federasyonu (FFF) futbol takımlarının, bundan böyle karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla üç saatin altındaki tüm maçlara uçak yerine trenle seyahat edeceğini duyurdu.

Uygulama tüm ulusal takımlar için geçerli olacak ancak federasyon Kylian Mbappé gibi küresel yıldızlar için toplu taşıma lojistiği üzerine kafa yorduklarını belirtti. Bir çözüm bulunana kadar “erkekler üst düzey takımları” için kararın  uygulanması biraz daha uzun sürecek .

FFF Başkanı Philippe Diallo, geçen perşembe günü, teknik direktör Didier Deschamps ile birlikte Fransa A takımının mart ayında Lyon‘da yapılacak maçlar için trenle seyahat etme olasılığını araştırdıklarını söyledi: “Böylece Fransa takımımızın iyi bir örnek oluşturmasını ve ekolojik geçiş politikasını vurgulamasını istiyoruz.”

Sporcuların yakın mesafelerde trenle yolculuk yapması politikası, hali hazırda Thierry Henry‘nin çalıştırdığı kadın takımı ve 21 yaş altı oyuncular için yürürlükte.

Fransa’da bu yılın başlarında, herkes için kısa mesafeli iç hat uçuşları yasaklanmıştı. Yeni çevre yasasına göre, yolculuk trenle 2.5 saatten kısa sürede olması halinde, Fransızlar iç hat uçuşlarını yapamıyordu.

Fransa, emisyonlarını azaltmak için kısa rotalarda uçuşları yasakladı

Ancak bu kural özel uçaklar için geçerli değil.

Kapsama sporcuların da alınmasıyla ilgili “Güvenlik ve diğer yolcuların konforuyla ilgili sorular var. Fransız ekibini yarın Lyon istasyonuna koyarsak, kalabalık olması ve trenlerin zamanında kalkmaması mümkün” diyen Diallo, “Bu yüzden mart ayından bahsettim; SNCF yöneticileri, Fransız ekibi, FFF ve kamu yetkilileriyle birlikte tüm yönleri incelemek için kendimize zaman verdik” diye konuştu.

‣ Belçika’dan özel jet ve kısa mesafeli uçuşlara ek vergi
‣ Özel jetlerin iklime etkisi zannedilenden çok daha dramatik
‣ Araştırma: Milyonerler 2050’ye kadar dünyanın karbon bütçesinin üçte ikisini tüketecek
‣ ‘Çevre dostu’ uçuşlar emisyon artışının önüne geçemiyor

Birleşik Krallık’ta Sürdürülebilir Seyahat Sözleşmesi

“Sürdürülebilir ulaşım” çabaları, Avrupa’da Manş Tüneli boyunca yaygınlaşıyor. Birleşik Krallık‘ta da Futbol Taraftarları Derneği (FSA) ve bazı İngiliz Futbol Ligi (EFL) kulüpleri yakın zamanda Sürdürülebilir Seyahat Sözleşmesi‘ne taraf oldu.

Bristol City, Forest Green Rovers, Millwall ve Swindon Town gibi kulüpler, takımları otobüs veya trenle seyahat etmeye teşvik eden girişime kaydoldu.

‣ Birleşik Krallık, Avrupa’da özel uçaklardan kaynaklanan hava kirliliğinde ilk sırada
‣ Google havayollarının karbon emisyonunu düşük göstermekle suçlanıyor

Bu yılın başlarında BBC‘nin yaptığı bir araştırmada, Premier Lig takımlarının iki ay boyunca 100 maça gidiş-dönüş yaptığı 81 bireysel kısa mesafeli yurt içi uçuşu belgelemişti. Bunların bazıları 27 dakika kadar kısaydı.

Tüzüğün ortak yaratıcısı olan bir futbol yardım kuruluşu olan Pledgeball’un CEO’su Katie Cross şunları söyledi: “Futbol kulüplerinin kısa mesafeli uçuşlara bel bağlaması, daha geniş sürdürülebilirlik stratejileri açısından bir dikendir. “Bu sözleşme, kulüplerin operasyonlarına daha sürdürülebilir seyahat uygulamalarını dahil etmelerine yardımcı olmayı ve taraftarlara ve kamuoyuna iklim eyleminin söylenenleri yerine getirmek anlamına geldiğini örnek olarak göstermeyi amaçlıyor.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.