Araştırma: Milyonerler 2050’ye kadar dünyanın karbon bütçesinin üçte ikisini tüketecek

Bilim insanları, milyonerlerin önümüzdeki 30 yıl içinde dünyanın karbon bütçesinin üçte ikisinden fazlasını tüketeceği konusunda uyararak, emisyon vergisi gibi sistemli yaklaşımlar getirilmesi önerisinde bulunuyor.

Küresel ısınmanın 1,5°C ile sınırlandırılabilmesi için dünyanın küresel karbon bütçesi hızla daralıyor. Yeni bir çalışma ise, yalnızca milyonerlerin yol açtığı emisyonların bu bütçenin yüzde 72’sini 2050’den önce tüketeceğini gösteriyor.

Cleaner Production Letters dergisinde yayımlanan bir araştırmayı yürüten bilim insanları, “En zenginlerin enerji tüketimindeki hızlanmanın, sistemin karbondan arındırılması kapasitesini aşması muhtemel. Bu nedenle, toplumun en üst kesimi tarafından yapılan emisyonlardaki sürekli artış, düşük karbonlu bir geçişi daha az mümkün hale getiriyor” uyarısında bulunuyor.

‘Yaşanabilir bir gelecek’ için acil emisyon kesintileri gerektirdiği konusunda uyarıda bulunan en son Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporuyla aynı günlerde yayımlanan araştırmanın yazarlarından Aditi Mukherji, “küresel yoksulların” küresel ısınmanın sonuçlarından orantısız bir şekilde etkilendiği konusunda uyarıyor:

“İklim değişikliğine en az katkıda bulunanlar orantısız bir şekilde etkilendiği için iklim adaleti kritik önem taşıyor.”

‣ IPCC Raporu: Mevcut planlar insanlığı tehlikeli bir geleceğe götürüyor, ısınmanın 2 dereceyle sınırlanması zor
‣ Guterres: İklim alanında kaybedecek bir dakikamız bile kalmadı
Fotoğraf: Chris Ratcliffe / Bloomberg

Karbon bütçesi nedir?

Global Carbon Project, dünyanın karbon bütçesinde 380 milyar ton CO2 kaldığını belirtiyor.

Bu, 1,5 derecelik kritik eşiğin aşılmaması için atmosfere salabileceğimiz karbondioksit miktarı anlamına geliyor ve bu ısınmadan kaçınmak için insanlığın hala yüzde 50 şansı bulunuyor.

‣ Milyarderler, ortalama bir insandan bir milyon kat daha fazla sera gazından sorumlu

Küresel sera gazı emisyonları yalnızca 2022 yılında 58 milyar tona ulaştı. Ancak karbon bütçesinin dokuz yıl içinde tüketileceği ve bu noktadan sonra emisyonların artmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Fotoğraf: Lee Smith / Reuters

Milyonerler iklim bütçesini nasıl tüketecek?

Şu anda milyonerler dünya nüfusunun yüzde 0,7’sini oluşturuyor. Zengin insanlardaki emisyon artışının iklim üzerinde endişe verici sonuçları olacaktır.

‣ Sera gazı emisyonlarının büyük çoğunluğundan zenginler sorumlu

2050’ye ulaşıldığında, milyonerlerin kişi başı karbon emisyonları yılda yaklaşık 45 tona, kümülatif olarak ise yaklaşık 14,3 gigatona ulaşacak. Bu emisyon toplamı 30 yıl içerisinde 286 gigaton civarında olacak.

Bu, kalan iklim bütçemizin yüzde 72’sine tekabül ediyor ve diğer emisyon kaynaklarıyla birlikte tüm karbon bütçesinin 2031 yılına kadar kullanılacağı anlamına geliyor.

Fotoğraf: Yale Üniversitesi

Zenginlerin karbon emisyonları nasıl sınırlandırılabilir?

Rapor, “çok zengin” kişilerle mücadele etmenin karmaşık bir girişim olacağı sonucuna varıyor. Ancak küresel ısınma yoğunlaştıkça, bu ahlaki ve pratik bir zorunluluk haline geliyor.

İnsanlar bireysel ölçekte iklim değişikliğine çok fazla katkıda bulunmasa da, küresel karbon yayıcıların ilk yüzde 10’u, tüm sera gazı emisyonlarının neredeyse yarısını üretiyor.

‣ Türkiye’de en zengin yüzde 10’luk kesim en yoksul yüzde 50’ye göre yüzde yedi daha fazla karbon salıyor

Bill Gates ve Elon Musk gibi varlıklı kişiler üzerindeki özel jetlerinden vazgeçerek emisyonlarını azaltmalarına yönelik baskı giderek artıyor.

Ancak rapor, “emisyonlar için kademeli vergiler” uygulanması gibi sistemli bir yaklaşım uygulanması gerektiğini belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Plastik Anlaşması Zirvesi’ne fosil yakıt ve kimya lobicisi yağdı

Busan'daki BM görüşmelerinde en büyük grubu oluşturan plastik lobisi, üretimin kısıtlanmaması ve atık yönetimine odaklanılması için bastırıyor.

Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki feldspat ocağı projesinin yürütmesi durduruldu

Bayramiç-Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen feldspat ocağına verilen 'ÇED Gereksiz' kararı yargıdan döndü. Gerekçe, ÇED kararı hukuksuz ve uygulanması telafisi güç sonuçlar doğurur.

Japonya, 2035’e kadar emisyonlarını yüzde 60 azaltacak

Japonya hükümeti 2030 mali yılına kadar da toplam sera gazı emisyonlarını 2013 mali yılı seviyelerine göre yüzde 46 oranında azaltmayı hedefliyor.

Çevre aktivistlerinin gözü Busan’da: Dünya izliyor, plastikten vazgeçin

Busan'da ikinci gününe giren Küresel Plastik Anlaşması görüşmelerinde çevre örgütleri ve sivil toplumun plastikten uzaklaşmayı hedefleyen bir anlaşma için baskısı artıyor.

Güneş enerjisi, Türkiye’nin elektrik talebindeki artışın üçte ikisini karşıladı

Ember'in analizine göre, en yüksek talebin olduğu dönemde güneş enerjisi talep artışının üçte ikisini karşılıyor. Temmuz 2024'de 10 milyondan fazla kişiye elektrik güneşten sağlandı.

EN ÇOK OKUNANLAR