Dünyaİklim KriziManşet

Google havayollarının karbon emisyonunu düşük göstermekle suçlanıyor

0

Google, uçuş arama sonuçlarında karbon emisyonlarını düşük göstermekle suçlanıyor.

BBC’nin ortaya çıkardığı karbon emisyonu azaltım ayarlamasıyla birlikte uçuşların artık eskisine göre seyahat aramalarında çok daha düşük gösterildiği belirtildi. Algoritmadaki hesaplama yönteminin değişmesi sonrası uçuşların çevreye etkisi de görünürde azaltılmış oldu. Google’nin bu adımı yeşil yıkama olarak nitelendirildi.

‣Kylie Jenner’ın özel jeti gündemde

Uzmanlar Google’ın hesaplamalarının uçuşların iklime etkisini yarı yarıya azalttığını söylüyor. Greenpeace’in bilim ekibi lideri Dr Doug Parr, “Google, sayfalarında havacılık endüstrisinin iklim üzerindeki etkilerini olduğundan düşük gösteriyor” diyor.

Uçuşlar servisine entegre edilen karbon ayak izi hesaplayıcısının çalışma şeklini değiştiren Google tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise “[Karbondioksit] CO2 dışı etkilerin modele dahil edilmesi gerektiğine kuvvetle inanıyoruz, ancak bu, bireysel uçuş tahminlerinin doğruluğu pahasına olmamalıdır. Bu sorunu çözmek için, kontraillerin (uçağın arkasında bıraktığı izlerin) etkisinin günün saati ve bölge gibi kritik faktörlere göre nasıl değişiklik gösterdiğini daha iyi anlamak adına yakında yayınlanacak araştırmalarda önde gelen akademisyenlerle yakından iletişim halinde çalışıyoruz ve bu da bu bilgiyi tüketicilere daha doğru bir şekilde yansıtmamıza yardımcı olacak” denildi.

Kaynak: Reuters

Hollanda’da hidrojenle çalışacak uçak ticari uçuşlara 2028’de başlayacak

Ancak değişiklik gerçekleştirildiğinde, Google, açık kaynak kod depolama servisi Github’daki bir geliştirici hesabına yayınlanan tek bir not dışında, yeni rakamları hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

Google’nin uçuş karbon ayak izini düşük gösteren ve Temmuz’da başlatılan güncellemesiyle listelenen uçuşların yanında paylaşılan “ortalama emisyon” bilgisine sadece karbon salımlarının etkisi dahil edilmeye başlandı.

Fakat uçuşların  fosil yakıtların yanmasına ek farklı etkileri de söz konusu:

  • Yoğunlaşma izleri Dünya’dan yayılan ısıyı hapsederek gezegende net bir ısınma etkisine yol açıyor.
  • Bu izler uçakların ardından oluşan uzun beyaz çizgiler olarak gözlemleniyor.
  • Havayolları tüm karbon salımlarının yüzde ikisinden sorumlu tutuluyor.
  • CO2 dışındaki etkileri göz önüne alındığındaysa küresel ısınmadaki payı yüzde 3,5’e çıkıyor.

Ancak BBC’nin bu konudaki sorusuna Google, uçuşların karbondioksit salımı dışındaki iklim etkilerinin de hesaplamalara dahil edilmesi gerektiğine inandığını söylüyor.

Özel jetlerin iklime etkisi zannedilenden çok daha dramatik

İngiltere hükümeti havayolu salımlarının hesaplanmasıyla ilgili Google’dan farklı bir yaklaşım benimsiyor. Havayolu şirketlerine bir uçuşun sebep olduğu karbon salımının 1,9 ile çarpmaları öneriliyor. Uçuşun ek etkileri yansıtılırken karbon salımları yaklaşık ikiyle çarpılıyor. Hükümetin şirketlere yönelik rehberinde 1,9 çarpanının değerinin kesin olmadığı ancak “şu anda bu etkileri hesaba katmanın daha iyi bir yolunun” olmadığı belirtiliyor.

Birleşik Krallık, Avrupa’da özel uçaklardan kaynaklanan hava kirliliğinde ilk sırada

Google’ın internette yapılan 10 aramadan 9’una ev sahipliği yaptığı düşünüldüğünde değişikliğin geniş yankıları olabilir. Fakat şirketin hesaplama metodolojisi, havacılıkta endüstri standardı olarak geniş çapta kabul görüyor.

Google’ın sürdürülebilirlikten sorumlu yürütme kurulu üyesi (CSO) Kate Brandt, şirketin dünyanın dört bir yanındaki gezginlerin ve iş dünyasının sürdürülebilirliğe öncelik vermesini sağlayan araçlar geliştirmeyi hedeflediklerini söylüyor.

Endüstri uzmanları, Google’ın metodolojisini değiştirme kararının tam tersi etki yapacağını söylüyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, son 22 yılda havayollarının salımları yüzde 50 arttı ve endüstrinin önümüzdeki yirmi yıl boyunca her yıl yüzde 4’ten fazla büyüyeceği öngörülüyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.