Japonya, 2035’e kadar emisyonlarını yüzde 60 azaltacak

Japonya hükümeti 2030 mali yılına kadar da toplam sera gazı emisyonlarını 2013 mali yılı seviyelerine göre yüzde 46 oranında azaltmayı hedefliyor.

Japonya hükümeti, 2035 mali yılına kadar sera gazı emisyonlarını 2013 mali yılı seviyelerine göre yüzde 60 oranında azaltmayı planladığını açıkladı.

Çevre Bakanlığı ile Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı‘nın yaptığı ortak toplantıda mevcut hedeften yüzde 14 puan artırılan yeni hedefi önerildi ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için daha agresif bir kesintiye ihtiyaç duyulduğunu kaydedildi.

BM İklim Paneli (IPCC) her ülkeden 2035 yılına ilişkin yeni emisyon azaltma hedeflerini şubat ayına kadar sunmasını talep ediyor. Japon hükümeti de bu talep doğrultusunda yıl sonuna kadar hazırlanması beklenen küresel ısınmaya karşı önlemler taslağına sayısal bir hedef eklemeyi planlıyor.

Plan, iktidar partilerinin yanı sıra ilgili bakanlıklar ve kurumların işbirliğiyle hazırlanacak.

Toplantıda bazı katılımcılar ülkenin daha iddialı hedefler koyması gerektiğini söylerken, bazıları da önerilen hedefleri destekledi. Buna göre, 2035 mali yılına kadar yüzde 60, 2040 mali yılına kadar ise yüzde 73 oranında bir kesinti yapılması öngörülüyor.

Japonya, 2030 mali yılına kadar toplam sera gazı emisyonlarını 2013 mali yılı seviyelerine göre yüzde 46 oranında azaltmayı hedefliyor.

IPCC, küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelere kıyasla 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılması için küresel sera gazı emisyonlarının 2035 yılına kadar 2019 seviyelerine göre en az yüzde 60 oranında azaltılması gerektiğini belirtiyor.

Fukuşima’dan sonra fosil yakıt kullanımı arttı

2011’de Fukuşima’daki nükleer felaketin ardından nükleer enerji, elektrik üretiminde en büyük paya sahip kaynaklar olarak fosil yakıtlarla değiştirilmiş ve bu da felaketten kısa süre sonra artan emisyonlara neden olmuştu.

Ülkede enerjiyle ilgili olmayan karbondioksit emisyonları açısından, endüstriyel prosesler sektörü ana kirleticiyi temsil ediyor. En büyük emisyonlar endüstriyel sektörün üretim için yüksek elektrik tüketimi nedeniyle ortaya çıkıyor.

2022 mali yılında, Japonya’daki enerji dönüşüm sektörü tarafından salınan karbondioksit miktarı yaklaşık 420 milyon ton CO2’ye ulaştı. Toplam emisyonlarda en büyük pay, sera gazlarının yüzde 90’ın fazlasını oluşturan CO2’ye ait

Japonya küresel ısınmadan aşırı sıcaklar ve giderek etkisi ve sıklığı artan tayfunlar nedeniyle her geçen yıl daha fazla etkileniyor. 2024 yılında başkentteki ortalama hava sıcaklığı yaklaşık 18,8 santigrat dereceye ulaştı. Tokyo‘nun yıllık ortalama hava sıcaklığı 1900’den bu yana dört santigrat derece arttı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çevre aktivistlerinin gözü Busan’da: Dünya izliyor, plastikten vazgeçin

Busan'da ikinci gününe giren Küresel Plastik Anlaşması görüşmelerinde çevre örgütleri ve sivil toplumun plastikten uzaklaşmayı hedefleyen bir anlaşma için baskısı artıyor.

Güneş enerjisi, Türkiye’nin elektrik talebindeki artışın üçte ikisini karşıladı

Ember'in analizine göre, en yüksek talebin olduğu dönemde güneş enerjisi talep artışının üçte ikisini karşılıyor. Temmuz 2024'de 10 milyondan fazla kişiye elektrik güneşten sağlandı.

Hollanda genetik mutasyonla üretilen kedilerin sahiplenilmesini yasaklıyor

Scottish Fold ve Sphynx kedilerin yarışmalara, gösterilerine katılmaları ve reklamlar ve sosyal medyada sergilenmesi de yasaklanacak.

Gazeteci, yazar ve hak savunucularına gözaltı dalgası

Bu sabah çok sayıda ilde yapılan operasyonlarda 13 gazeteci de gözaltına alındı. Dosyalara gizlilik kararı verildiği için gerekçe bilinmiyor.

KIYIDA’dan kıyıların kiralanmasına karşı mücadele çağrısı

Kıyıda Hareketleri Ağı, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri, kıyıların özel şirketlerce işgaline karşı Anayasa hatırlatması: Kıyılar hepimizin, kiralayamazsınız!

EN ÇOK OKUNANLAR