İklim KriziManşetUlaşım

Belçika’dan özel jet ve kısa mesafeli uçuşlara ek vergi

0

Belçika hükümeti eski ve daha gürültülü uçakların yanı sıra özel jetler ve kısa mesafeli uçuşlara yeni vergiler getirmeye hazırlanıyor. Hükümet bununla  gürültü ve hava kirliliğini azaltmayı hedefliyor.

Halihazırda Brüksel Havalimanı’nı kullanan uçaklar, kalkış ve iniş sırasında oluşan gürültü düzeyine göre belirlenen bir vergi ödemek zorunda. Ancak şimdiye kadar özel jetler ve küçük uçaklar bundan muaf tutuluyordu.  1 Nisan 2023’ten itibaren ise vergiler sadece gürültü değil, hava kirliliği, sera gazı emisyonları ve varış noktasına bağlı olarak konulacak. Buna göre, 500 km’den daha kısa uçuşlar için ek ödeme gerekecek.

Başbakan yardımcısı ve ulaştırmadan sorumlu bakan Georges Gilkinet  “Brüksel Ulusal Havaalanı yakınında yaşayanların maruz kaldığı “kirlilik” olduğu gibi kalamaz” dedi.

Karar, Fransa’nın kısa mesafeli iç hat uçuşlarını yasaklayacağı haberlerinin hemen ardından geldi.

Fransa’da trenle gidilebilecek yerlere iç hat uçuşları kaldırılıyor
Kylie Jenner’ın özel jeti gündemde: Yüzde 1, iklim için üzerine düşeni ne zaman yapacak?
Özel jetlerin iklime etkisi zannedilenden çok daha dramatik

En çok kısa mesafeli uçuşlar iş nedeniyle

Avrupa İş Havacılığı Derneği’ne göre, iş nedeniyle yapılan kısa mesafeli uçuşlar, Belçika’daki tüm hava trafiğinin yüzde 12’sini oluşturuyor. Yeni tasarıya göre şirket uçakları, sera gazı emisyonları üzerinden ek bir vergi ödemek zorunda kalacak.

Karar, düşük maliyetli havayolu şirketi Ryanair’in “sürdürülemez” maliyet artışlarını gerekçe göstererek bu kış Brüksel Zaventem havaalanındaki üssünü kapatmasına yol açtı.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.