Dünyaİklim KriziManşet

Birleşik Krallık, Avrupa’da özel uçaklardan kaynaklanan hava kirliliğinde ilk sırada

0

Birleşik Krallık‘ın Avrupa’da özel hava taşımacılığından kaynaklanan hava kirliliğinde en fazla rolü olan ülke olduğu ortaya çıktı.

Avrupa Ulaşım ve Çevre Federasyonu‘nun (T&E) yaptığı bir araştırmaya göre kıtada karbondioksit emisyonu 2005 ila 2019’da üç kat arttı. Birleşik Krallık’tan kalkan veya ülkeye giriş yapan uçaklar ise bu emisyonların beşte birinden sorumlu olduğu aktarıldı.

Özel jetler, trenlere göre havayı 50 kat daha fazla kirletiyor

AA‘nın aktardığına göre, 14 yılı kapsayan araştırmada özel jetlerden kaynaklanan emisyonların, ticari uçuşlara göre daha hızlı arttığı, hususi hava araçlarının hava yolu şirketlerinin uçak seferlerinden 10 kat daha fazla karbon ayak izi bırakırken, bu özel jetlerin trenlere göre havayı 50 kat daha fazla kirlettiği tespit edildi.

T&E ayrıca herkesin evde kaldığı salgın döneminde özel uçak trafiğini de inceledi. Araştırmanın sonucu, özel jet trafiğinin salgının başlamasından dört ay gibi kısa bir süre sonra, Ağustos 2020’de salgın öncesi seviyelere döndüğünü gösteriyor.

Raporda, en fazla kirliliğe yol açan rotalardan altısının ya Londra’dan kalktığı ya da Londra varışlı olduğu belirtildi. Birleşik Krallık ile birlikte Fransa‘da da özel jet kullanımının yaygın olduğu belirtilen rapora göre Avrupa’daki emisyonların yüzde 40’ı bu iki ülkeden kaynaklanıyor.

Ne yapmalı? 

Araştırmayı yapan uzmanlar, ortalama 1,3 milyar euro servete sahip olan özel jet sahiplerinin maddi imkanlarını daha yeşil teknolojiler için kullanıp, çevre dostu girişimlerin hızlandırılmasına katkıda bulunabileceğini hatırlatıyor.

T&E Havacılık Direktörü Andrew Murphy, “Özel jetle uçmak çevreye yapabileceğiniz en büyük kötülük, ancak aşırı zenginler iklim krizi yokmuşcasına uçmaya devam ediyor” diyor.

Hava kirliliği ile mücadele için yapılan diğer bir öneri ise özel jet kullananlardan vergi alınması yönünde. Avrupa’nın bir çok ülkesinde bu uçaklar vergiden muaf. T&E’nin hesaplamaları, AB ve İngiltere’den kalkan her uçuş için vergi kesilmesi halinde, havacılık sektörünün karbon ayak izini silmeye harcanmak üzere, yıllık 325 milyon euro gelir elde edilebileceğini gösteriyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.