Eurostat: AB ülkelerinde iş dünyasındaki kadınlara yönelik eşitsizlik devam ediyor

Eurostat'ın araştırmasına göre, iş dünyasına yeni başlayan kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ücret farkı az olsa da, ilerleyen yaşlarda bu fark derinleşiyor. 

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi‘nin (Eurostat) araştırmasına göre, AB üyesi ülkelerin tümünde iş dünyasında kadınlara yönelik eşitsizlik devam ediyor.

Cinsiyete dayalı ücret farkı araştırması, AB genelinde kadın çalışanların saatlik ücretlerinin erkek çalışanlara kıyasla yüzde 14,1 daha az olduğunu ortaya koydu.

Avusturya ve Almanya’da ücret farkı fazla

Kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ücret farkının en fazla olduğu ülkeler arasında Estonya, Litvanya, Avusturya ve Almanya ilk sıralarda yer alıyor. Bu ülkelerdeki kadın çalışanlar, erkek çalışanlara göre saatte ortalama yüzde 20 daha az kazanıyor.

2019 yılı verilerine göre, Estonya’da cinsiyete dayalı ücret farkı yüzde 21,7 iken, Litvanya’da yüzde 21,2, Avusturya’da yüzde 19,9, Almanya’da da yüzde 19,1 olduğu kaydedildi.

Lüksemburg farkın en az olduğu ülke

Kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ücret farkının en az olduğu ülkeler ise, Lüksemburg, Romanya, İtalya, Belçika ve Slovenya oldu. Kadın ve erkek çalışanları arasında yüzde 1,3’lük ücret farkı bulunan Lüksemburg, AB üyesi ülkeler arasında en iyi durumdaki ülke oldu.

İlerleyen yaşlarda fark derinleşiyor

Araştırma, iş dünyasına yeni giren genç kadın ve erkekler arasındaki cinsiyete dayalı ücret farkının daha düşük olduğunu gösteriyor. AB ülkelerindeki 20’li yaşlardaki çalışan kadınlar, erkek çalışanlara göre daha yüzde 2,3 daha az kazanıyor.

Ancak, ilerleyen yaşlarda ücret dengesizliği derinleşiyor. 55-64 yaş aralığındaki kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ücret farkı yüzde 20’nin üzerine çıkabiliyor.

Bunun nedenlerinden birinin ise, kadınların hamilelik ve çocuk bakımı sebebiyle çalışma yaşamlarının kesintiye uğraması olarak gösteriliyor.

Birçok Avrupa ülkesinde, iş hayatında kadının konumuyla ilgili geleneksel bakış açısı birbirine benzer durumlarda oluyor.

Hollanda Televizyonu‘na (NOS) göre, 20 seneden beri hiç değişmeden bu görüşü savunanların çoğunluğunun erkekler olduğu belirtiliyor.

Çocuk bakımı kolay ve ucuz olursa durum değişebilir

Hollanda İstatistik Kurumu Baş Ekonomisti Prof. Dr. Peter van Mulligen, erkeklerin tam zamanlı yüksek maaşlı sektörlerde yer alırken, kadınların yarı zamanlı çalışabilecekleri sağlık, eğitim gibi alanlara yöneldiğinden bahsediyor.

Mulligen, çocuk bakımı daha kolay ve ucuz hale getirilirse, kadınların iş yaşamının daha az kesintiye uğrayacağını ve erkeklerle ücret farkının da dengelenebileceğini söylüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR