Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Doğa mücadelesine adanmış bir ömür: Ferhat Hançer, hayatını kaybetti

0

Sinop, Gerze‘de Anadolu Grubu tarafından yapılmak istenen termik santrale karşı mücadele veren Ferhat Hançer 19 Mart’ta hayatını kaybetti. Hançer, Direniş Günlüğü Gerze’de Bir Doğa Mücadelesi kitabının yazarı ve mücadelenin öne çıkan isimlerindendi.

Gerze’nin Sesi‘nin aktardığına göre; 69 yaşındaki Hançer’in 19 Mart’ta kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği tespit edildi.

Santrale karşı mücadele eden Gerze halkı adına 17 Nisan 2013’te Yaykıl Köyü’nden o zaman 57 yaşında olan Ferhat Hançer, Mustafa Kıray ile 12 gün Ankara’ya yürümüştü. Polisin sert müdahalesine maruz kalmıştı.

Direniş Günlüğü

Gerze 2009-2015 yılları arasında büyük bir direnişe sahne oldu. Yeşil Gerze Çevre Platformu bu direnişi örgütleyen çevre örgütlerinden biri olarak öne çıkıyordu. Gerze halkı birçok kez yapılmak istenen termik santral sebebiyle kolluk kuvvetleriyle karşı karşıya gelmişti.

5 Eylül 2011’de Gerze Meydan Muhaberesi olarak da anılan ve 24 saat bir direniş yaşandı. Halka, kolluk kuvvetleri çok sert müdahale etti.

Bu direnişin ardından 37 kişi “iş ve çalışma hürriyetini ihlal, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, arazide kasten yangın çıkarma, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne silahlı olarak katılmak, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek ve yönetmek”  suçlamalarıyla yargılandı.

Tüm direniş süresince mücadele gösteren Ferhat Hançer, bu direnişi kitaplaştırdı. O kitabın açıklamasında dile getirilenler Hançer’in mücadelesini çok iyi özetliyor:

“Gerze Termik Santrali direnişi 2010 yılında, Yaykıl köyünde Anadolu Grubu’nun kurmak istediği termik santrale karşı başlar. Doğayı savunan en güçlü direniş hareketine dönüşür.

Karadeniz’in derelerinden Kazdağları’na, Trakya’nın verimli topraklarından Ege’nin, Akdeniz’in sahillerine uzanan yağma, ülkemizin neredeyse sıradan ‘yatırım’ları hâline getirilmekte!..’ diyen, mücadelenin öznelerinden biri olan Ferhat Hançer, 2020’da direnişin hikâyesini tüm yönleriyle yazmaya karar verir.

Salt bir anlatı veya anı kitabı değil, mücadele eden tüm insanların sesini duyduğumuz, direnişin bütün yönleriyle canlandırıldığı dramatik anlatımı dener. Ortaya hem Ferhat Hançer’e hem de tüm direnişçilere ait bir destan çıkar.

Direniş Günlüğü ‘Bir Doğa Mücadelesi’ni anlatıyor. Sadece Gerze’de değil, doğayı üzenlere karşı duranlara çok şey öğretecek müthiş bir deneyim aktarımı sağlıyor. Bize şöyle diyor doğa savaşçıları: aslında yaptığımız bir şey vardı, o da, her ne olursa olsun, vazgeçmemekti…”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.