YerelManşet

Datça, kaçak yapıların tehditi altında

0
Datça Kent Konseyi, ilçe genelindeki kaçak yapıların ‘İmar Barışı’nın ardından büyük artış gösterdiğini belirterek, önlem alınmasını istedi. Konsey tarafından yapılan açıklamaya göre, şehir merkezindeki yapı stoku tükendi, kaçak yapılaşma turizm odaklı bir ek gelir kaynağı haline geldi. 
 
Bu durumun hem ilçenin kaldıramayacağı kadar büyük bir nüfus yoğunluğuna yol açtığı belirtilen açıklamada, başta su olmak üzere, kısıtlı doğal kaynakları erittiğine dikkat çekildi. 
 
Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:  
 
Kamuoyunda “İmar Barışı” olarak bilinen ve 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen konutların imar ve iskân sorununun çözmesini hedefleyen düzenlemenin ardından Datça genelinde kaçak yapı sayısında önceki yıllara oranla büyük bir artış gözlemlenmiştir. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının ardından nüfusun yoğun olduğu şehirlerden ayrılıp daha küçük bir yerde yaşamak isteyen vatandaşların ilk tercihlerinden biri de yine Datça olmuştur. Şehir merkezindeki yapı stokunun tükenmiş olması, bu durumun en açık göstergesidir.
 
Geçmiş yıllarda, özellikle köylerdeki kaçak yapılaşma, bu bölgelerde yaşayanların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelikken, günümüzde bungalov, konteyner ya da prefabrik yapı gibi çözümlerle turizm odaklı bir ek gelir kapısına dönüşmüş durumdadır. Bu dönüşüm, hâlihazırda doğal kaynakları kısıtlı olan Datça için öngörülen nüfustan çok daha fazlasının Datça’ya davet edildiği anlamına gelmektedir.”
 
Datça Yarımadası’nın su kaynaklarının sınırlı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar dile getirildi: 
 
Kaçak yapıların su ihtiyacı açılan kuyularla giderilmekte, bu durum da zaten az olan yeraltı su kaynaklarının hızla tükenmesine yol açmaktadır. Yaz sezonunda, özellikle sahile yakın yerlerde, bazı kuyulardan tatlı su yerine deniz suyu çekiliyor olması, durumun ciddiyetini gözler önüne sermektedir.
 
Bunun yanı sıra, tamamı sızdırmalı fosseptik kullanan işletmelerin altyapılarının yoğun sezonu kaldıracak seviyede olmaması nedeniyle toprağın süzemediği kirli su yeraltı sularına ve denize karışmaktadır.”
Kaçak yapılarla birlikte köy imar alanı iinde yer alan arsalarda 1+1 bağımsız bölümlere izin verilmesinin dokusunu bozduğuna ve nüfus yoğunluğunu artırdığına dikkat çeken Konsey,  Datça’nın kapasitesinin çok üstünde tatilciyi ağırlıyor olmasının, bu insanların yeterli hizmeti alamamasına neden olduğu gibi turizm gelirini de düşürdüğüne dikkat çekti. 
 
Belediye aracılığıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’ne görüşünün sorulduğunu belirten Datça Kent Konseyi,  gelen cevapta “plan hükümlerinde belirtilen taban alanı 85 m2 olan her bir yapıdan 1 bağımsız birim anlaşılması gerektiği, aksi halde planın nüfus kabullerinin üzerine çıkılacağı”  yanıtını aldıklarını, ancak sorunun çözülmeyip katmerlendiğini kaydetti. 
 

Sellerin nedeni kaçak yapılar

İlçede sık sık sel baskını yaşanıyor. Datça Palamutbükü’nde meydana gelen selle ilgili konuşan belediye başkanı Gürsel Uçar, kaçak yapılardan bahsederek “Yağmur sularının denize ulaşmasının önüne adeta set çekilmiş” demişti. zaman zaman da bu yapılara yıkım uygulanıyor, ancak yerlerine çok geçmeden yenileri yapılıyor. 
 
 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.