ManşetHafta SonuKitapKöşe YazılarıYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] H2O denilen ıslak şeyin serüveni

0

James Carter’ın yazıp Nomocco’nun resimlediği, “Bir Zamanlar Bir Yağmur Damlası, Suyun Hikâyesi” kitabı, kitabın deyimiyle H2O denen o ıslak şeyin serüvenini anlatıyor. Bu muzip dil, kafiyeli, özellikle küçük okur için okumayı kolaylaştıran, daha zevkli hale getiren şiirsel anlatımla birleşince; küçük, büyük tüm okurlar kitabı yüzlerinde bir gülümseme ile okuyorlar. Üstelik bu keyifli dile, sade olduğu kadar su gibi hareketli resimler eşlik ediyor.

Kitabımızda, o ıslak şeyin döngüsü bilimsel gerçekler ışığında anlatılırken, gündelik hayattan örneklerle somutlaştırılıyor. “Suyun Hikayesi” suyla ilgili gerçeklere kuru, teknik bir dille değil, okurun merakını  uyandıran bir soruyla giriş yapıyor:

‘Çok merak ediyorsan, aynaya bak’

“Ay bu kadar kuruyken dünyamız neden bu kadar ıslak?” Böylelikle okur, sadece dünyamızdaki değil, evrendeki suyun var oluşunu da başka gezegenlerden örneklerle keşfetmeye davet ediliyor. Kitapta suyun oluşumundan başlayarak, suyun döngüsüne, o ıslak şeyin yaramaz bir çocuk ya da yerinde duramayan bir yavru kedi gibi dinlenmek nedir bilmez hareketine tanıklık ediyor; “H2O deyip de geçme” diyoruz. Suyun ne kadar da hayata içkin, canlı bir varlık olduğunu görüyoruz. Hatta “suyu çok merak ediyorsan, aynaya bak, %70’in H2O senin” diyerek okuru şaşırtıyor.

Kitabın sonundaki bilgi notunda, basit bir dille suyla ilgili çarpıcı gerçeklere yer veriliyor. Gönül isterdi ki, bu bilgi notunda su krizi ile ilgili birkaç gerçeğe, örneğin buzulların erimesine yer verilseydi. Zira insan türünün hala anlamamakta ısrar ettiği gibi su sınır tanımadan tüketilesi bir kaynak değil. Umarım bu ekip, hikâyenin bu yönünü de anlatan başka bir kitap yazar. Ve umarım bu kitapta, suyun diğer canlılar için değerinden daha fazla söz edilir. Bu iki küçük eksiğe rağmen, “Bir Zamanlar Bir Yağmur Damlası, Suyun Hikâyesi” kitabını gönül rahatlığıyla bilim alanındaki edebi değeri de olan, iyi çocuk kitaplarının arasına dahil edebiliyoruz!

Künye

Yazan: James Carter
Resimleyen: Nomoco
Çeviren: Müge Akbulut
Yayınevi: Vakıfbank Kültür Yayınları 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.