Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Farelerin ‘Mardi Gras’ında maskeli balo

0

Maske insanlık tarihi kadar eski bir aksesuardır.  Tarih çağları boyunca kullanım amaçları her dönemde değişerek günümüze kadar gelen bir serüvene sahiptir. Şimdilerde epidemiye karşı kullandığımız sağlık amaçlı maskeleri bir kenara koyarsak maske, onu takanın gizlenmesini sağlar. Amacı bir şeyleri gizlemek ya da farklı göstermektir. Bir yere kadar farklı gösterir ve gizler de.  

Bir de uygarlıkla birlikte ortaya çıkan ve herhangi bir aksesuar kullanmadan edindiğimiz maskeler vardır. Bu maskeleri yüzümüze geçirir, benliğimizle bağlantımızı koparır ve koşullar neyi öngörüyorsa onu yaparız. Maske ister aksesuar isterse kendi kendimize edindiğimiz türden olsun karşı tarafı yanıltmaya hizmet eder. Çünkü iki kişiden birinde ya da ikisinde maske varsa sahici bir iletişimden, dostluktan, arkadaşlıktan bahsetmek mümkün olmaz.

Maske kullanan çevresinde bir sis perdesi oluşturarak görünmez olurken karşısında görünmez olduğu sadece çevre değil kendisidir de. Çünkü maskesiyle kendi gerçekliğini de yadsımaktadır. Kendi duyguları, zayıf ve güçlü yanları maskenin gölgesinde, sis perdesinin altında silikleşerek  tanınmaz hale gelir.

Maskenin ele geçirdikleri

Klasik dramatik kurguda kuraldır; her şey denge halindeyken biri gelir ya da bir şey olur ve düzen bozulur. Kurgu tekrar denge hali kuruluncaya kadar devam eder.  Yeşil Kuyruklu Fare kitabımızda da böyle olur. Willshire ormanında huzur içinde yaşayan tarla farelerinin hayatı bir gün ormana gelen şehir faresine ‘Bize şehri anlatsana’ demeleriyle değişir. Şehir faresinin Fransızca Şişman Salı anlamına gelen ‘Mardi Gras’ gününü ballandıra ballandıra anlatması tarla farelerinin de Şişman Salı günü düzenlemeye karar vermelerine neden olur.

Çocukça bir masumiyetle şehirde  düzenlenen Şişman Salı gününü ormanda da yapmaya karar veren tarla fareleri çalıları süsler ve vahşi hayvan maskeleri yaparlar. Bu maskelerin onları ele geçirebileceği hesapta yoktur ancak evdeki hesap çarşıya uymaz ve onlar tarla faresi olduklarını unutarak vahşi hayvanlar olduklarına inanmaya başlarlar. Daha önce güvenli ve huzur dolu olan orman artık herkesin birbirinden korktuğu nefret ve kuşku dolu bir yere dönüşür.

Usta yazar, tasarımcı ve grafik sanatçısı Leo Lionni’nin yazdığı  ve  çizimlerini yaptığı Elma Çocuk’tan çıkan Yeşil Kuyruklu Fare maskeler üzerinden yabancılaşma, köy-kent çatışması ve yabancılaşmanın tahribatlarını tartışıyor. Zaman zaman yetişkinlerin bile kafasını karıştırabilen yabancılaşma konusu hem çocukta hem yetişkinde iz bırakabilecek dil, üslup ve çizgilerle  okurun karşısına çıkıyor.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.