Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Dilek ağacını ararken bulunanlar…

0

İnsanlar hedef koyar ve ona ulaşmak için yola çıkarlar. Bu yol bazen içsel bazen bir coğrafyadan diğerinedir.  Yolculuğun pusulası hangi yönü gösterirse göstersin yola çıkmak bir meydan okumaya eşlik eder. Çünkü belirlenen hedefin imkânsız olduğunu, arananın bulunamayacağını söyleyecek birileri çıkacaktır. Kimse yolculuğun hedeften daha kıymetli olduğunu ya da kararlılığın imkansızı alt edebileceğini söylemez.

Kitabımızın kahramanı Umut da olağanüstü bir hedef belirliyor kendisine, bir dilek ağacı bulmak istiyor. Ağabeyi ve ablasının ‘dilek ağacı diye bir şey yok’ yorumlarını değil kızağı Karkış’ın ‘dilek ağacı diye bir şey mutlaka olmalı’ yorumunu dikkate alarak yola çıkıyor. ‘Yanına bir harita al’, ‘pusulayı da unutma’ uyarıları Umut ve Karkış’ın hızına yetişemiyor, onlar çoktan ormanın derinliklerine dalmış oluyorlar.

“Umut ve Karkış dilek ağacını göremediler

Ama bir…
Sincap gördüler.”

……

“Dilek ağacını hiçbir yerde bulamıyorlardı

Ama bir….
Tilki buldular.”

Umut ve Karkış dilek ağacı ararken sıcacık dostluklar kurup orman hayatına dahil oluyorlar. Böylece harita da pusula da önemini yitiriyor. Dilek ağacını bulup bulamadıkları ise okurlar tarafından çözülmesi gereken bir gizem olarak sayfaların arasında keşfedilmeyi bekliyor. Kitapta cümlelerin yetişemediği detaylar görsellerle besleniyor, metin ve çizgilerin düeti bir kış masalına dönüşerek okurlarla buluşuyor.

Bir arayış hikayesi olan Dilek Ağacı, şiirsel dili, zengin görselleri ile okuru aramaya, yardımlaşmaya, meydan okumaya çağıran bir kitap.

Dilek Ağacı Kyo Maclear tarafından yazılmış Chris Turnham tarafından resimlenmiş. Redhouse Kidz Yayınları‘ndan çıkan kitabın çevirisini ise Oguzhan Aydın yapmış.

Yazan: Kyo MacLear

Kanadalı bir romancı ve çocuk yazarıdır. İngiltere‘de doğmuş ve genç yaşta Kanada‘ya taşınmıştır. Maclear, Toronto Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar ve Sanat Tarihi okumuş aynı zamanda 1996’da Ontario Eğitim Araştırmaları Enstitüsü‘nde kültürel çalışmalar alanında yüksek lisans yapmıştır.

Çizen: Chris Turnham

Amerika Birleşik Devletleri‘nin yerlisi olan Turnham,  Los Angeles‘ta yaşayan bir illüstratör ve grafikerdir. Çalışmaları, şehrin canlı doğasından ve yüzyıl ortası mimarisinden çok ilham almıştır. Özellikle Los Angeles’ın gösterişli evlerin ve engebeli sokakların yan yana dizilişi gibi yapısal unsurlarının zıt doğasıyla ilgilenmektedir.

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.