Dünya

Çin-Japonya arasında “Kardak Krizi”

0

Çin’in doğusunda, Japonya’nın güneyinde bulunan insansız adacıklar sorunu, uzun süredir iki ülke arasında diplomatik gerginliğe neden oluyor. İki ülkenin egemenlik yarışı, son günlerde karşılıklı protesto gösterileri ile tırmanışa geçti.

‘Senkaku Adaları’nın tarihsel ve uluslararası açıdan doğal olarak kendisine ait olduğunu vurgulayan Japonya’nın tavrı Çin’den tepki görürken, Japon hükümeti yeni bir hamleyle soruna barışçıl bir çözüm bulma amacında. Ancak Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda’nın adayı satın almak için pazarlık girişiminde bulunacaklarını açıklamasına da Çin yönetimi sert tepki gösterdi.

“Çin’in toprakları satılık değildir”
Noda’nın söz konusu açıklamasının ardından Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Veymin, Tokyo yönetimine adalar sorununa ilişkin tek taraflı eylem ve tavırlardan uzak durması çağrısında bulunarak, “Çin’in kutsal toprakları satılık değildir” karşılığını verdi.

Nitekim Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçi de, Güney Çin Denizi’ndeki Diaoyü adaları ile aynı silsilede olan adaların antik çağlardan beri Çin’e ait olduğunu sık sık vurguluyor.

Japonya, Büyükelçisini geri çekti
Adaların çevresinde Çin devriye botlarının görülmesi üzerine Pekin Büyükelçisini geri çağırarak Çin’i protesto eden Tokyo yönetimi ise, diplomatik tavrını sürdürüyor.

Pekin ve Tokyo arasındaki ilişkiler, önceki sene Japon sahil güvenlik ekiplerinin bir Çin balıkçı teknesinin kaptanını tutuklamasının ardından gerileme sürecine girmişti.

Çin, ABD’den saygı istiyor

Öte yandan Kamboçya’da düzenlenen Asya Forumu’nda Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçı, ABD’li mevkidaşı Hillary Clinton ile bir araya gelerek ABD yönetimine ada gerginliğine ilişkin olarak bölgede Çin’in hassas olduğu hususlarda saygı göstermesi çağrısında bulundu.

Çinli uzmanlar ise, Pekin’in konuyu ikili müzakarelerle çözmek istediği görüşünde. Buna karşılık henüz diplomatik gerginlik olarak yansıyan gelişmelere Çin yönetiminin daha sert bir tepki gösterebileceği de ileri sürülüyor.

Bu arada Çin’in 30 teknelik balıkçı filosu, dün ülkenin güneyindeki Haynan Eyaleti’nin Sanya şehrinde yola çıkarak 20 günlük avlanma turuna başladı.

Çin, Japonya’nın yanı sıra Vietnam ve Filipinler gibi diğer bölge ülkeleriyle de adalar konusunda benzer sorunlar yaşıyor.

(AA)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.