Cengiz Holding Kazdağları’nda kıyıma başladı: 1 milyon ağaç yok edilecek

Cengiz Holding'in Kazdağları'nda açmak istediği Halilağa altın ve bakır madeni için tüm itirazlara, süren dava süreçlerine rağmen ağaç kıyımı başlatıldı. Şantiye alanında nöbete başlayan Çanakkaleliler destek bekliyor.

Dün başlayan kesim işlemlerini durdurmak için köylülerle birlikte alana giden CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Truva Madencilik’in yeni genişletme başvuruları aracılığıyla Kazdağları’ndaki faaliyet alanını 10 kat büyüttüğünü söyledi:

“Burada Halilağa Bakır Madeni Projesi adıyla 600 dönümlük maden alanını 6 bin dönüme çıkarıp büyük bir ağaç katliamı yapacaklar. Firma 240 bin ağaç diyor ama gövdesi 8 santimden az olan ağaçları ağaçtan saymayarak sayıyı düşürüyor. Bayramiç ilçesine bağlı Yanıklar, Söğüt, Hacıbekirler, Halilağa, Muratlar, Osmaniye, Yaylacık köylerinin olduğu arazide ağaç katliamı yapılacak.”

Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek de Kazdağları’nın binlerce yıl insanlığa hizmet edecek çok önemli bir ekosistem olduğuna dikkat çekti ve asıl sorumlunun iktidar olduğunu vurguladı: “Bu izinleri neden veriyorsunuz? Kazdağları’nın Balıkesir tarafı milli park iken Çanakkale tarafı milli park değil. Bu nedenle böyle fütursuzca hareket ediyorlar. O kadar çok ruhsat var ki. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz, halkımızla birlikte doğamızı koruyacağız”

Çanakkaleliler nöbete başladı

Kesimleri durdurmak isteyen köy halkı ve çevre savunucuları dün jandarma müdahalesi ve engellemesiyle karşılaşmıştı. Tepkiler ve eylemler bugün de devam ediyor.

Çanakkale halkı, Kazdağları Ekoloji Platformu, Çanakkale Emek Barış ve Demokrasi güçleri Kazdağları’ndaki Hacıbekirler köyü yakınındaki şantiye alanında eylemini sürdürüyor.  Bugün başlangıcı verilen eylemler kesim işlemleri durdurulana dek devam edecek. Sosyal medyadan destek çağrıları da sürüyor.

‘Yürütme’ bir türlü durdurulamıyor

Cengiz Holding’in sahibi olduğu Truva Bakır A.Ş. firması 2012’de verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı ile çalışma izni almıştı. “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi” projesi için 2020’de başlatılan proje kapsamında tüm itirazlara rağmen projeye 2021 yılında “ÇED Olumlu” kararı verildi.

Karanın iptali için 90 davacı tarafından üç ayrı dava açıldı.

Bilirkişi raporlarında, söz konusu alanda yapılacak projenin doğal ve kültürel varlıklar üzerinde geri dönüşsüz tahribata neden olacağının belirtilmesi üzerine “ÇED Olumlu” kararı iptal edildi, karar itiraz yolu kapalı olmak üzere Danıştay tarafından da onaylandı.

Bu süreçte şirket, ÇED Raporunda değişiklikler yaptı. Eski proje ruhsat alanına bir ruhsat daha eklenerek, ruhsatlar birleştirildi, yeni bir ruhsat alındı ve projenin adı değiştirildi.

Yeniden başlatılan ÇED süreci sonrası, şirket tekrar “ÇED Olumlu” kararı aldı. Karara karşı bu kez 95 davacı tarafından 2023’de yeniden dava açıldı. Dava süreci halen devam ediyor. Davada yürütmeyi durdurma talebi yerine getirilmedi ve henüz bilirkişi keşfi için de bir karar verilmedi.

Yürütmeyi durdurma kararı verilmemiş olması nedeniyle mevcut “ÇED Olumlu” kararına dayanarak şirketin faaliyete başlamasının önünde de yasal bir engel bulunmuyor.

Yeşil NoktaCengiz Holding’in Çanakkale Yanıklar’daki maden keşfinde köylü isyanı: Yallah Cengiz!
Yeşil NoktaYüzlerce Çanakkaleli vahşi madenciliğe karşı bir araya geldi
Yeşil NoktaKirazlı’dan sonra şimdi de Halilağa: Kazdağları yine hedefte
Yeşil NoktaJandarmaya rağmen halk Halilağa madeni için düzenlenen ÇED toplantısını iptal ettirdi
Yeşil NoktaÇED kararı öncesi çağrı: Halilağa Bakır Madeni Projesini istemiyoruz
Yeşil NoktaHalilağa Bakır Madeni’ne karşı dava açıldı: Proje yapılırsa Kazdağları yok olacak
Yeşil NoktaHalilağa bakır madeni davasında bilirkişi keşfi protestolar eşliğinde yapıldı
Yeşil NoktaCengiz Holding’e Halilağa’da geçit verilmedi: Hiçbir maden projesi Kaz Dağları’ndan daha değerli değil
Yeşil NoktaMahkemeden Cengiz Holding’in Halilağa bakır madeni için yürütmeyi durdurma kararı
Yeşil NoktaHalilağa’da Cengiz Holding’in bakır madenine verilen ÇED olumlu kararı iptal!
Yeşil NoktaKazdağları’nda Halilağa madeni için bilirkişi ‘kamu yararı yok’ dedi 
Yeşil NoktaHalilağa’da son durum: Revize ÇED raporu eksik, usulsüz ve tutarsız

Ormanlar, tarım alanları yok olacak, yeraltı suları kirlenecek, köyler haritadan silinecek

Maden ruhsat alanı 5995,74 hektar (ha), ÇED Alanı 580,21 hektar ve üç poligondan oluşuyor. 580,21 ha’lık ÇED alanının 513,80 ha’lık kısmı orman arazisi; 66,41 ha’lık kısmı ise orman sayılmayan alan içerisinde yer alıyor.

Projenin adında “bakır” olsa da aslında “ÇED Olumlu” kararı verilen işletme kapsamında “yeraltı ocağı altın madeni de” yer alıyor ve hem “altın” hem de “bakır” elde edilmesi bekleniyor. Proje Süresi, iki yılı inşaat dönemi olmak üzere 15 yıl işletme dönemi ve iki yıl kapatma dönemi olmak üzere toplam 19 yıl olarak planlanmış, işletme Yöntemi ise patlatmalı açık ocak işletmeciliği olarak belirtilmiş.

Arazi, orman ve şahıs arazileri üzerinde yer alıyor. Maden için ormanlık alanlarda orman kullanım izinleri alınacak, şahıs arazileri için ya sahiplerinden satın alınacak ya da devlet tarafından kamu yararı gösterilerek acele kamuştırma yapılıp şirkete tahsis edilecek.Tarım arazileri ise tarım dışı alan olarak belirlenecek.

Proje sonucunda 773 futbol sahası büyüklüğünde orman, mera ve tarım toprağı yok edilecek, üç köy haritadan silinecek, su sıkıntısı çekilen köylerde yeraltı suları ve dereler maden şirketine tahsis edilecek.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR