Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Cengiz Holding’e Halilağa’da geçit verilmedi: Hiçbir maden projesi Kaz Dağları’ndan daha değerli değil

0

Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Halilağa Köyü’nde Cengiz Holding tarafından açılması istenen “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi” için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ‘Olumlu Kararı’nın yürütmesi durduruldu. 

ÇED kararına karşı TEMA Vakfı ve Çan Çevre Derneği’nin açtığı davada durdurma kararı verilirken çevreciler, kesin kararın da iptal olmasını istediklerini dile getirdi. 

Cengiz Holding Kazdağları’nda ÇED’e aykırı sondaj faaliyetlerine başladı

TEMA Vakfı tarafından karara ilişkin yapılan açıklamada “Kaz Dağları’nın ormanları, Kara Menderes’in suları, Bayramiç’in elması, şeftalisi, yaşamını orada sürdüren boz ayılar, karacalar, onlarca kuş türü, maden projelerine karşı zaman kazandı” denildi ve şunlar eklendi:

“Hiçbir maden projesi Kaz Dağları Yöresi’nden daha değerli değildir ve Kaz Dağları’nda yaşamın devamlılığı için daha fazlasına ihtiyaç var. TEMA Vakfı olarak tüm karar vericileri, zengin biyolojik çeşitliliği, ormanları, tarımı ve kültür alanları ile ülkemizin kadim coğrafyalarından birisi olan Kaz Dağları Yöresi’ne sahip çıkmaya çağırıyor, bölgenin kanunlarla madencilik faaliyetlerinden korunmasını talep ediyoruz.”

‘Cengiz Holding’e geçit vermedik’

Çan Çevre Derneği’nden Ümran Aydın ise kararla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Suyumuzu ve Kocabaş çayını son damlasına kadar alacak olan Halilağa Madenine karşı ilk eylemimiz iki yıl önce imiş. Emeğin karşılıksız kalmadığına inanın.. Cengiz Holding’e geçit vermedik. Halilağa Bakır Madeni ÇED Olumlu kararına karşı TEMA ve Çan Çevre Derneği’nin açtığı davada itiraz yolu kapalı olarak yürütmeyi durdurma kararı verildi. Kesin kararın da ‘iptal’ olacağına inanıyoruz.”

Yürütmenin durdurulması kararının ardından sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği Yönetim Kurulu’nca “Aynı kararın aralarında derneğimizin de olduğu 6 STK ve 81 vatandaş tarafından açılan davada da verilmesini bekliyoruz. Çok mutluyuz” denildi ve şunlar eklendi:

“Kazdağları’nın kurdu, kuşu, sincabı, ormanları, dereleri, köylüleri kurtulacak! Hepimiz kurtulacağız!”

Ne olmuştu?

Cengiz Holding, 21 Şubat’ta Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi için ÇED raporuna rağmen aykırı bir şekilde sondaj faaliyetleri gerçekleştirmişti.

Alınan bilirkişi raporu, çevre örgütlerinin lehine çıkmıştı. Yöre halkı da proje için üç ayrı su kaynağı öngörülmesi sonrası projeye yoğun bir tepki göstermişti. Ayrıca ÇED’de sondaja da izin verilmemişti. Çan Çevre Derneği’nden Ümran Aydın Şubat’ta “Bir bölgenin suyunu komple kesmek çok büyük bir haksızlık ve asla kabul edilemeyecek bir durum” diyerek projenin bölgedeki su kaynaklarına ve vatandaşa maliyetinin boyutuna dikkat çekmişti. 

You may also like

Comments

Comments are closed.