Doğa MücadelesiManşetYerel

Halilağa’da Cengiz Holding’in bakır madenine verilen ÇED olumlu kararı iptal!

0

Cengiz Holding’in Kazdağları‘nda açmak istediği Halilağa Bakır Madeni Projesi için verilen “ÇED Olumlu” kararı’na karşı, 87 davacının açtığı dava sonuçlandı. ÇED olumlu kararı iptal edildi. Mahkeme daha önce de iki kez “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti.

Mahkemeden Cengiz Holding’in Halilağa bakır madeni için yürütmeyi durdurma kararı

Kararla ilgili Kazdağları Ekoloji Platformu sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Çok mutluyuz. Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni projesisine 81 yurttaş ve 6 kurum ile açtığımız ÇED iptal davasını kazandık. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkür. Ne demiştik: #DefolCengiz” denildi.

Çanakkale 1. İdari Mahkemesi, ÇED olumlu raporunun; arkeoloji, biyoloji bilimleri; çevre, harita, jeoloji, hidrojeoloji, maden, meteoroloji, orman ziraat mühendislikleri; şehir ve bölge planlama açılarından incelenmesi sonucunda; “… davacılar Ali Rıza Aydın ve Çetin Yalçın‘ın işlemden doğrudan etkilenmedikleri gerekçesiyle dava dilekçesinin iptaline; davacılar İnsan Hakları Derneği, Türk Tabipler Birliği Çanakkale Tabip Odası Başkanlığı, Ulvi Kaan Meriç, Süleyman Eryılmaz ve Mevlüt Yılmaz‘ın başvurusunun ehliyet yönünden reddine, diğer davacılar yönünden ise dava konusu işlemin iptaline….” karar verdi.

51 bin 660 dönüm ormanlık alan madene açılacaktı

Cengiz Holding, daha önce yaptığı açıklamada, söz konusu projeyi 2019 yılında Kanadalı Liberty Gold’dan 55 milyon dolara devraldığını, projenin işletme ruhsat alanının yaklaşık 5 bin 166 hektar yani 51 bin 660 dönüm olduğu belirtmişti.

Kirazlı’dan sonra şimdi de Halilağa: Kazdağları yine hedefte
Jandarmaya rağmen halk Halilağa madeni için düzenlenen ÇED toplantısını iptal ettirdi
Halilağa Bakır Madeni’ne karşı dava açıldı: Proje yapılırsa Kazdağları yok olacak
Halilağa bakır madeni davasında bilirkişi keşfi protestolar eşliğinde yapıldı
Cengiz Holding’e Halilağa’da geçit verilmedi: Hiçbir maden projesi Kaz Dağları’ndan daha değerli değil

Proje süresinin 15 yıl olduğu ve “patlatmalı açık ocak” seklinde işletilmesinin planlandığı alanda, proje süresince 90 milyon ton cevher ve 105 milyon ton pasa üretilecek; yani 15 yıl boyunca dinamitle patlatma yapılacak ve civar köyler, tarım alanları ve ormanlar toza bulanacaktı. Projeden Hacıbekirler, Muratlar, Halilağa, Yanıklar, Osmaniye, Yaylacık ve civardaki diğer köyler de etkilenecekti.

‘Köylerin suyunu kurutacak’

Projenin gerçekleşmesi durumunda bölgedeki köylerin suyunun kuruyacak ve henüz başlangıç aşamasında ÇED alanı içinde kalan 540 hektar (5 bin 400 dönüm) orman ve 43 hektar (430 dönüm) tarım alanını da yok olacaktı. Çevre aktivistleri tüm tarım alanları ve su kaynaklarını siyanür, sülfürik asit, arsenik ve diğer kimyasallar ve ağır metallerle kirleteceği için projeye karşı çıkıyordu.

Proje için köylülerin tarlalarının “kamulaştırma tehdidi ile tebligat gönderilerek” ellerinden alınmaya çalışıldığı da duyurulmuştu.

Projenin ÇED raporunda alanında beşi endemik 269 bitki türü, 42 memeli hayvan türünün yaşadığına yer verilmişti.

TEMA Vakfı’nın Nisan 2020’de yayınladığı ‘Kazdağları ve Yöresi’nde Madencilik’ başlıklı raporuna göre Biga Yarımadası’nın yüzde 79’u metalik madencilik için ruhsatlandırıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.