Doğa MücadelesiManşet

Kazdağları’nda Halilağa madeni için bilirkişi ‘kamu yararı yok’ dedi 

0
Halilağa

Cengiz Holding’in Kazdağları’nda planladığı Halilağa Bakır Madeni projesi için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararına karşı açılan ikinci davada bilirkişi raporunda, projede kamu yararı olmadığı, çevresel zararının geri dönüşünün mümkün olmadığı bildirildi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Çan Çevre Derneği, Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği ve 90 bireysel davacının açtığı dava kapsamında, mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti, projenin ‘kamu yararı taşımadığı ve çevresel zararlarının geri dönüşü mümkün olmadığı’ sonucuna vardı. Bilirkişi raporunda, projenin bölgedeki ormanları, su kaynaklarını ve biyoçeşitliliği tehdit ettiği, alınması gereken önlemlerin yetersiz olduğu belirtildi.

‣ Cengiz Holding, davası süren projesi için Kazdağları’nda ağaç kesimine başladı
‣ Mahkemeden Cengiz Holding’in Halilağa bakır madeni için yürütmeyi durdurma kararı
‣ Kirazlı’dan sonra şimdi de Halilağa: Kazdağları yine hedefte

Projeye tahsis edilen su kaynakları yerel halkın hayatını doğrudan etkiliyor. Bölge halkı için hayati öneme sahip su varlıkları, maden projesi nedeniyle risk altında.

Bilirkişi raporunda, projenin atık tesisleri için yapılan kaza ve afet risk değerlendirmelerinin yetersiz olduğu, olası çevresel kirliliklere karşı alınacak tedbirlerin de yetersiz olduğu vurgulandı.

Cengiz Holding, daha önce de benzer bir proje için ‘ÇED Olumlu kararı’ almış, ancak karşılaşılan hukuki ve toplumsal engeller nedeniyle süreç uzamıştı. Halilağa Bakır Madeni Projesi için de ÇED Olumlu Kararı alınmış, ancak yöre halkı ve çevre örgütlerinin itirazları üzerine dava açılmıştı.

Yöre halkı ve çevre örgütleri, Kazdağları’nı ve bölgedeki yaşamı korumak adına mücadelelerine devam edeceklerini belirtiyor.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve diğer çevre örgütleri, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesini umut ederek Kazdağları’nı ve Türkiye’nin diğer doğal alanlarını koruma mücadelesini sürdürüyor.

Cengiz Holding’in Halilağa bakır madeni alanında ağaç kesimleri sürüyor

You may also like

Comments

Comments are closed.