Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Mahkemeden Cengiz Holding’in Halilağa bakır madeni için yürütmeyi durdurma kararı

0

Çevre örgütleri Cengiz Holding tarafından Kazdağları’nda açılmak istenen Halilağa bakır-altın madenine verilen “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu” kararına karşı açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Kazdağları’ndaki Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesinin ÇED Olumlu kararına daha önce de TEMA Vakfı tarafından dava açılmış ve Mahkeme Temmuz 2022’de Bakanlığın verdiği ÇED Olumlu kararına yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Son verilen karar da aynı yönde oldu.

Altı farklı kurum ve 82 kişi tarafından açılan davadan çıkan yürütmeyi durdurma kararıyla ilgili açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada “Çok sevinçliyiz. Nihai kararın da lehimize olacağına inanıyoruz” denildi.

Altı kurum, 82 kişi davacı olmuştu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu kararına karşı Kazdağları Ekoloji Platformu’nun organizasyonu ile çevre örgüt ve STK’ları tarafından dava açılmıştı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği gibi altı kurumsal davacı dışında, bölgede yaşayan 82 kişi de davacı olmuştu.

Ruhsat alanı 5 bin 166 hektar

Dava öncesi yapılan açıklamada, Cengiz Holding’in söz konusu projeyi 2019 yılında Kanadalı Liberty Gold’dan 55 milyon dolara devraldığı, projenin işletme ruhsat alanının yaklaşık 5 bin 166 hektar yani 51 bin 660 dönüm olduğu belirtilmişti.

Proje süresinin 15 yıl olduğu ve “patlatmalı açık ocak” seklinde işletilmesinin planlandığı belirtilen açıklamada; “Proje süresince 90 milyon ton cevher ve 105 milyon ton pasa üretilecek. Yani 15 yıl boyunca dinamitle patlatma yapılacak ve civar köyler, tarım alanları ve ormanlar toza bulanacak. Projeden Hacıbekirler, Muratlar, Halilağa, Yanıklar, Osmaniye, Yaylacık ve civardaki diğer köyler etkilenecek. Proje Hacıbekirler köyüne yalnızca 750 metre mesafede bulunuyor. Proje arazisi orman ve şahıs arazilerinden meydana geliyor” denilmişti.

‘Köylerin suyunu kurutacak’

Projenin gerçekleşmesi durumunda bölgedeki köylerin suyunu kurutacağı ifade edilmiş, henüz başlangıç aşamasında ÇED alanı içinde kalan 540 hektar (5 bin 400 dönüm) orman ve 43 hektar (430 dönüm) tarım alanınının yok olacağı için dava açılmıştı.

Proje için köylülerin tarlalarının “kamulaştırma tehdidi ile tebligat gönderilerek” ellerinden alınmaya çalışıldığı da duyurulmuştu.

İklim aktivistleri tüm tarım alanları ve su kaynaklarını siyanür, sülfürik asit, arsenik ve diğer kimyasallar ve ağır metallerle kirleteceği için proje karşı çıkıyordu.

‘Kazdağları yok olacak’

Projenin ÇED raporunda alanında 5’i endemik 269 bitki türü, 42 memeli hayvan türünün yaşadığına yer verilmişti.

TEMA Vakfı’nın Nisan 2020’de yayınladığı ‘Kazdağları ve Yöresi’nde Madencilik’ başlıklı raporuna göre Biga Yarımadası’nın yüzde 79’unun metalik madencilik için ruhsatlandırıldı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.