Doğa MücadelesiDünyaManşetUncategorized

Brezilya’da seçimleri Lula kazandı: Bolsonaro yenilgiyi henüz kabul etmedi

0
lula
Fotoğraf: Andre Penner / AP

Brezilya‘da dün gerçekleşen ikinci tur seçimlerinde eski devlet başkanı solcu lider Luiz Inacio Lula da Silva, dört yıldır görevde bulunan aşırı sağcı Başkan Jair Bolsonaro‘yu mağlup ederek ülkenin yeni başkanı oldu.

Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE), oyların yüzde 49,1’ini alan Bolsonaro’ya karşı yüzde 50,9 oy alan Lula’yı bir sonraki cumhurbaşkanı ilan etti.

2003-2010 yılları arasında ülkenin başkanı olan 77 yaşındaki Lula’nın bir sonraki dönemine 1 Ocak’ta başlaması planlanıyor.

Fotoğraf: Amanda Perobelli / Reuters

Lula, Sao Paulo şehir merkezinde Paulista Bulvarı‘nda toplanan on binlerce kişiye yaptığı konuşmada, “Bugün tek kazanan Brezilya halkı” dedi:

“Bu benim, İşçi Partisi’nin ya da kampanyada beni destekleyen partilerin bir zaferi değil. Siyasi partilerin, kişisel çıkarların ve ideolojilerin üzerinde kurulan demokratik bir hareketin zaferi, demokrasinin zafer kazanmasıdır.”

Politik olarak aşırı kutuplaşmış Brezilya’da yüzde 1’den az farkla (yaklaşık 2 milyon oy) kazanılan seçim, ülkenin 1985’ten bu yana en kritik seçimlerinden biri olarak kabul ediliyordu.

‣ Işık Latin Amerika’dan yükseliyor

Brezilya tarihinde görevde olduğu sırada seçimi kaybeden ilk lider olan Bolsonaro, sonuçların açıklanmasından bu yana hiçbir açıklama yapmadı.

Bolsonaro’nun kampanyacılarından bir kaynak, Reuters’e verdiği demeçte, Bolsonaro’nun Pazartesi’ye (bugün) kadar kamuoyuna açıklama yapmayacağını söyledi.

Fotoğraf: Matias Delacroix / AP

Bolsonaro, geçen yıl seçimle ilgili sosyal medyadan bir açıklama yapmış ve “Seçimi temiz bir şekilde kazanana görevi devrederim. Hileye değil” ifadelerini kullanmıştı. Bolsonaro’nın bugün yeniden gündeme gelen ‘hile yapılırsa görevi devretmeyeceği‘ne dair bu açıklaması, seçim sonuçlarına itiraz edeceği endişesini yükeltiyor.

Lula dün gece yaptığı konuşmasında, “Bolsonaro kazandığımı kabul etmek üzere henüz beni aramadı, beni arayacak mı, ya da kazandığımı kabul edecek mi emin değilim” dedi.

Öte yandan Bolsonaro’nun yakın  müttefiklerinden milletvekili Carla Zambelli sonuçları açıkça kabul ederek Twitter’da, “Size söz veriyorum, Lula’nın hayal edebileceği en büyük muhalefet olacağım” mesajını paylaştı.

Brezilya Amazonları’nın en kötü yılları

Kendisini “kültürel Marksizme karşı ülkenin koruyucusu” olarak konumlandıran sağcı popülist Bolsonaro’nun Brezilya Amazonları’ndaki koruma önlemlerini gevşetmesi ve bunun, yağmur ormanlarındaki çevre suçlarının denetimini azaltmasıyla ülke ekosistemi son 15 yılın en kötü ormansızlaşmasıyla karşı karşıya kaldı. Bolsonaro döneminde izlenen politikalarla giderek giderek tarım ve madenciliğe açılan ormanlarda bilinçli çıkarılan yangınların sayısı da giderek artmıştı.

‣ Yasa dışı altın madencileri Amazonlar’daki yerli halka otomatik silahlarla saldırdı
‣ Brezilya Amazonları’nda ormansızlaşma nisan ayında da rekor kırdı

Ülkedeki çevre savunucuları tarafından protesto edilen ve Amazon Ormanları’nın yakılmasına bilinçli olarak yardım etmek ile suçlanan  Bolsonaro, daha önce  çevre gruplarını hedef göstererek ‘Sivil toplum kuruluşunun meydana getirdiği kanseri yok etmeyi başaramıyorum’ demişti.

‣ Brezilya’da binlerce kişi Amazon’u madenciliğe açan yasa tasarısını protesto etti

Aralarında Leonardo DiCaprio, Jane Fonda, Katy Perry ve Joaquin Phoenix‘in de bulunduğu 35 sanatçı ve oyuncu, ABD Başkanı Joe Biden’a mektup yazarak Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile herhangi bir çevre anlaşması imzalamaması için çağrı yapmıştı.

Bolsonaro Ağustos ayında ülkenin en büyük Amazon şehri Manaus’u, Brezilya’nın geri kalanına bağlayan bir otoyol olan BR-319 adlı yolu onarmak için izin verildiğini açıklaış, Yağışlı sezonda çamurla kaplandığı için altı ay boyunca kullanılamayan BR-319 otoyolunun dört mevsim kullanılabilecek bir yola dönüştürecek bir onarıma girmesi, yasadışı ağaç kesimi ve ormansızlaşma için buranın bir arter haline getireceğine dair korkuları alevlendirmişti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.