DünyaManşet

Brezilya’da seçim ikinci tura kaldı

0
Brezilya‘da hafta sonu yapılan gelen seçimlerde solcu eski devlet başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, aşırı sağcı mevcut Devlet Başkanı Jair Bolsonaro‘yu geçerek birinci oldu ancak seçimin ikinci tura gitmesini önleyemedi.

Lula: Kazanacağız ama biraz ek zaman var

2003-2010 arasında Brezilya’ya liderlik eden Lula, São Paulo’da bir otelde yaptığı konuşmada, “Mücadele son zaferimize kadar devam edecek” dedi. Bolsonaro’nun kazandığı 2018 seçimlerine daha sonra düşürülen yozlaşma suçlamaları nedeniyle katılamayan Lula, “Biz seçimleri kazanacağız. Sadece artık önümüzde biraz ek zaman var” diye konuştu.

İşçi Partisi’nin Genel Başkanı Gleisi Hoffmann, sonuçların solcu liderin 56 milyondan fazla oy aldığına işaret ederek, “üzülmeleri gereken bir durum olmadığını veya beklentilerin altında kalmadıklarını” ifade etti. Brezilya’da birçok solcu, muhalif ve Bolsonaro’nun Amazonlar‘da yol açtığı büyük tahribatın önüne geçmek isteyen çevre aktivistleri,  Lula’nın ilk turdan ona karşı ciddi bir fark atarak kazanmasını umuyordu.

Bolsonaro: Aşırı sağcı hükümet solculardan daha iyi

Bolsonaro ise pazar gecesi yaptığı konuşmada “halkın en yoksul kısımlarını aşırı sağcı bir hükümetin onlar için solcu bir hükümetten daha iyi olduğuna” ikna etmek için zaman harcayacağını söyledi.

Aşırı sağcı lider, “Birçok kişinin Brezilya’daki mevcut durumu göz önünde bulundurarak oyunu kullandığını biliyorum. Özellikle fiyat artışları rahatsızlık veriyor. Birçok insanın değişim istediğini biliyorum ama bazen gelen gideni aratır” dedi.

30 Ekim’de ikinci turu yapılacak seçim, birçok kişi tarafından Brezilya’yı tekrar demokrasi yoluna sokan 1985 seçimlerinden bu yana en kritik seçim olarak görülüyor. Ülkede birçok kişi, Bolsonaro’nun seçimleri kaybetmesi durumunda sonuçları kabul etmemesinden veya radikal sağcı grupların sokaklara çıkabileceği ve şiddet olaylarının yaşanabileceğinden de endişe duyuyor.

Bolsonaro geçen sene yaptığı bir konuşmada seçimin kendisi için üç sonuçlu olacağını söylemişti: “Hapis, ölüm veya zafer”.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.