Manşetİklim Krizi

Brezilya Amazonları’nda ormansızlaşma nisan ayında da rekor kırdı

0

Brezilya Amazonları‘nda nisan ayında rekor seviyede ormansızlaşma kaydedildi.

Çevreciler, Nisan ayında yaklaşık 140 bin futbol sahasına eşdeğer olan Amazon kaybının yılın bu zamanı için çok yüksek olduğunu söylüyor.

Yılın ilk dört ayındaki 1954 kilometrekarelik ormansızlaşma, 2021’in aynı dönemine göre ormansızlaşmada yüzde 69 artış anlamına geliyor. Yılın başında ocak ve şubat aylarında da art arda rekor seviyede artış kaydedilmişti.

Dünya Yaban Hayatı Fonu’nun (WWF) Brezilya direktörü Mariana Napolitano, “Bu rakam, yılın bu dönemi için son derece yüksek ve ormanın gördüğü muazzam baskının bir işareti.”

İlgili haber: İklim krizi: Amazon yağmur ormanları kritik eşiğe yaklaştı

Dünyanın en büyük yağmur ormanlarının korunması, ağaçlarının emdiği büyük miktarda sera gazı nedeniyle iklim değişikliğini engellemek için hayati önem taşıyor.

Brezilya Amazonları’ndaki ormansızlaşma, hükümetin başkanı Jair Bolsonaro‘nun 2019’da göreve başlamasından bu yana hızla arttı. Bolsonaro, Amazonları çiftçilik ve madenciliğe açan bir dizi yasa hazırlamış, ülke çağında çevreciler tarafından büyük tepki görmüştü.

İlgili haber: Brezilya’da binlerce kişi Amazon’u madenciliğe açan yasa tasarısını protesto etti

Amazon Çevre Araştırmaları Enstitüsü‘nün bilim direktörü Ane Alencar, yetkililerin seçmenleri kızdırmaktansa genellikle yasayı uygulamak için daha az şey yapmaları nedeniyle, Brezilya’nın son üç seçim yılında olduğu gibi Ekim başkanlık seçimleri öncesinde ormansızlaşmanın artmaya devam etmesini beklediğini söyledi.

Ülkedeki çevre savunucusu Climate Observatory grubu, yağmur mevsiminde çamurlu ormanlarda kaçak ağaç kesiminin daha zor olduğu nisan ayındaki bu kadar yüksek bir ormanıszlaşma verisi karşısında “hayrete düştüğünü” söyledi. Climate Observatory başkanı Marcio Astrini ise “Bu rekorun nedeninin bir adı ve soyadı var: Jair Messias Bolsonaro” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.