Doğa MücadelesiDünyaManşet

Yasa dışı altın madencileri Amazonlar’daki yerli halka otomatik silahlarla saldırdı

0

Brezilya Amazonları‘ndaki yağmur ormanları, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro‘nun tutumu nedeniyle sürekli olarak yasa dışı altın madencilerinin akınına uğruyor.

Şimdiye kadar madencilik nedeniyle yüzlerce futbol sahası büyüklüğünde ormanların yok edildiği ve nehirlerin cıvayla kirletildiği Amazonlar’da yaşadıkları yeri savunan yerliler hayatlarından da endişe ediyor.

Otomatik silahlarla ateş ettiler

NTV’nin haberine göre yağmur ormanlarının Dalai Lama’sı lakaplı lider Dario Kopenawa, Palimiú‘nun doğusundaki bin kişilik nüfusu olan bir köye “garimpeiros” olarak bilinen yasa dışı altın madencilerinin otomatik silahlarla gelip önlerine çıkan herkesi vurduğunu açıkladı.

Kopenawa’nın anlattığına göre ağaçların arkasına saklanan Yanomami kabilesi ise pompalı tüfek ve yay kullanarak karşılık verdi. Kopenawa, yerli bir adamın kafasına kurşun isabet ettiğini ve dört madencinin yaralandığını öğrendi. Saldırganlar yarım saat sonra ayrıldı, ancak intikam almak için geri gelmekle tehdit etti.

Madencilik yasak

Dehşete kapılmış kadınlar, sığınmak için çocuklarıyla birlikte sık ormanlara kaçtı. Bu yolculuk esnasında  yaşları bir ve beş olan iki erkek çocuk boğuldu.

Roraima eyaletinin derinliklerinde bulunan Palimiú, Portekiz’e benzer bir yüzölçümüne ve 27 bin kişilik bir nüfusa sahip. Brezilya’nın en yoğun  yerli nüfusuna sahip bölgesinde madencilik yasa dışı ancak bu durum madencileri durdurmuyor.

Kopenawa, “Garimpeiros her yerde. Ölüm tehditleri nedeniyle yerliler bulundukları bölgelere gitmekten kaçınıyor ve bir şeyler yapılması gerektiğini söyleyerek yetkilileri uyarıyor” dedi.

Polise rağmen ateş açtılar

Kopenaewa’nın şikayetinden bir gün sonra, federal polis ekibi küçük bir uçakla Palimiú’ya gitti ve onlara yerel yerli sağlık konseyine başkanlık eden Junior Hekukari katıldı. Bölgeden ayrılırken, Hekukari motorları kapalı halde sürüklenen bazı tekneleri gördü ve fark edilmemeye çalıştıklarını tahmin etti. Gemilerdeki kişiler yaklaşırken köye defalarca ateş etti.”

Hekukari, “Altın madencileri ‘Polis, polis’ diye bağırdı, ama durmadı. Hiç saygıları yoktu. Görevliler karşılık verdi ve yoğun bir silahlı çatışma çıktı. Grup beş dakika sonra ayrıldı ve kimse yaralanmadı” şeklinde olayı anlattı. Kopenawa, polis bile saldırıya uğruyorsa, halkının hiçbirinin güvende olmadığını söyledi.

Pandemide arttı

Yasa dışı madencilik uygulamaları Bolsonaro döneminde artmış durumda. Roraima federal savcısı Alisson Marugal, altın fiyatlarındaki artış ve hükümetin yerli işleri ajansı Funai’nin pandemi nedeniyle saha çalışmalarını sınırlandıran bir emriyle bu yasa dışı faaliyetlerin cesaretlendirildiğini söyledi:

Yasa dışı madenciler kendilerini izole etmediler veya sosyal mesafeyi korumadılar. Aslında, faaliyetlerini yoğunlaştırdılar.

‘Beyaz insanların sınırı yok’

Kopenawa, “Bolsonaro garimpeirosu destekliyor ve Yanomami’yi korumak için hiçbir çabası yok. Topraklarımıza saygısızlık ediliyor ve yardım çağrılarımız duyulmuyor” tepkisini gösterdi.

Yerli lider “Parası olan beyaz adamlar daha fazlasını ister. Daha fazlasını yok etmek isterler. Bu onların gelenekleri, sınırları yok” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.